Sportinius rezultatus nulėmė valia ir užsispyrimas

Sporto klubo „Džiugas Gym“ treneris Stasys Mankevičius ir Domantas Banys.

Keleri metai sunkaus kasdienio darbo davė savo vaisių. Tai savo pavyzdžiu parodė Telšių Žemaitės gimnazijos gimnazistas Domantas Banys, šiemet savo sportinių laimėjimų kraitį papildęs įspūdingomis pergalėmis.

Lina Dijokienė

Pasiekimai
Plaukimo pirmenybių Telšiuose nugalėtojas, pirma vieta plaukiant nugara, antra vieta — laisvu stiliumi — toks Domanto rezultatas Telšių apskrities plaukimo pirmenybėse „Mažeikių pavasaris“, pirmasis startas ir iškart — antra vieta Lietuvos klasikinės jėgos trikovės čempionate Šiauliuose bei antra vieta savo kategorijoje bei šešta vieta absoliučioje įskaitoje Lietuvos jaunučių klasikinio štangos spaudimo čempionate Varėnoje. Toks D.Banio sportinių pasiekimų sąrašas, tikėtina, dar bus pratęstas ir šį rudenį, mat, kaip sakė jo jėgos trikovės treneris Stasys Mankevičius, visą vasarą buvo intensyviai dirbta ir ruoštasi naujiems startams.

Nelengva pradžia
„Mes su Domantu pradėjome dirbti prieš porą metų“,— prisiminė S.Mankevičius, sporto klubo „Džiugas Gym“ įkūrėjas. Treneris pasakojo gerai prisimenąs, kaip Domantą, tuomet dar tik trylikametį, atvedė į sporto klubą mama. Nors vaikinukas buvo tvirto stoto, aukštas, tačiau turėjo problemą — būta antsvorio.
„Pamažu ėmėme dirbti. Iš pradžių nedrąsiai. Paskui įsivažiavome. Per pusmetį mes numetėme 25-26 kilogramus svorio. Pamačiau, kad jam pradeda patikti viskas, ką mes čia darom. Atsirado tikra sportinė motyvacija. Vaikinas labai klausė. Buvo labai disciplinuotas. Tada po truputį pradėjome stiprinti, formuoti raumenyną, ir štai — dar po pusės metų Domantas svėrė apie 96 kilogramus, buvo gerai susiformavęs jo raumenynas. Tada nusprendėme sudalyvauti varžybose. Tam prireikė dar pusmečio pasiruošimo“,— jauno sportininko pradžią ir sunkaus darbo istoriją pasakojo treneris S.Mankevičius.

Kuria ateities planus
Šių metų pavasarį pirmieji pasirodymai varžybose buvo itin sėkmingi, iškart prizinės vietos. Jau šį rudenį, treneris neslepia — yra ir toliau siekiančių planų — bus bandoma lipti ant scenos. Laukia Lietuvos kultūrizmo čempionatas.
„Bandome ir čia, ir čia. Žiūrime, kur čia jam geriau pasireikšti ir kur jį nukreipti: ar į kultūrizmą, ar į jėgos sportą. Tai va tokia Domanto pradžia. Jis, būdamas penkiolikametis, galėjo varžytis su 18-19 metų vaikinais ir būti vienodo pajėgumo. Žinoma, yra kur tobulėti. Rudenį laukia Lietuvos čempionatas,— kalbėjo treneris ir gyrė savo auklėtinį. — Čia treneris vienas nieko nepadarys, jis tik nurodo koordinates, kaip kelrodė žvaigždė. Sportininkas pats rodė didelį ryžtą ir norą. O Domantas yra užsispyręs, turi valią ir ryžtą. Jam kartą pasakei, daugiau kartoti nereikia. Ką pasakei, jis tą sąžiningai ir daro. Labai gerai išauklėtas. Jei kažkas nepavyksta, daro tol, kol padaro. Tos visos jo asmeninės savybės ir turi reikšmės pasiekimams“.

Užsispyrimo pavyzdys
D.Banys, pasak pašnekovo, puikus pavyzdys bet kuriam kitam jaunam žmogui. Atėjęs į sporto salę, siekdamas pagerinti bendrą fizinį pajėgumą bei numesti perteklinį svorį, per palyginti trumpą laiką pasiekė puikių laimėjimų.
„Domantas yra pavyzdys bet kuriam jaunam žmogui, kaip savo valia ir ryžtu, būdamas vos 13 metų ir turėdamas viršsvorį, per pusę metų susitvarkė savo kūną, įgavo puikią fizinę būklę. Tai svarbu ir psichologiniam augimui. Vaikinas įgavo didesnį pasitikėjimą savimi“,— pabrėžė S.Mankevičius.

Gyrė asmenines savybes
Jėgos trikovės bei kultūrizmo treneriui antrino ir plaukimo treneris Vytautas Mickus. Jis prisiminė, jog Domantas jo plaukimo treniruotes lanko nuo antros klasės. Pavasarį tapo geriausiu Telšių apskrities plaukiku.
„Jis labai greitai plaukia, laimi varžybose. Labai mandagus, šaunus vaikinas. Niekada nesimuliuoja. Sąžiningai treniruojasi. Linkiu, kad ir būdamas gimnazistu, atrastų laiko plaukti, treniruotėms. Džiaugiuosi ir labai didžiuojuosi Domantu, svarbiausia, kad jis — ne tik puikus sportininkas, bet ir labai geras žmogus“,— apibendrino plaukimo treneris V.Mickus.