Telšiai atsisveikino su septintuoju teatro festivaliu

Triukšmingai ir su tango ritmu! Taip įspūdingai baigtas penkias dienas trukęs ir į aštuonis įvairaus žanro spektaklius Telšių rajono gyventojus kvietęs tarptautinis mėgėjiškų jaunimo teatrų festivalis „Teatras — tautos sparnai 2019“.

Lina Dijokienė

Įvairus repertuaras
Rugsėjo 1-osios vakarą prasidėjęs opera ir ketvirtadienio vakarą pasibaigęs užburiančio tango — šokio spektakliu — teatrų festivalis „Teatras — tautos sparnai 2019“ pamojo sparnais ir atsisveikino iki naujų susitikimų Žemaitės dramos teatro salėje.
Per šiuos penkis rugsėjo pradžios vakarus kai kurie Žemaitijos sostinės žiūrovai, jau kone įpratę kasvakar susitikti teatro salėje, juokavo — ką bereiksią veikti kitądien…
Šiųmetis mėgėjiškų jaunimo teatrų festivalis telšiškiams ir miesto svečiams padovanojo išties kartais net netikėtą, bet labai įvairiapusį repertuarą: buvo galima paklausyti klasikinės operos ir žemaitiško muzikinio spektaklio, stebėti romantinę dramą ir modernų šokio spektaklį, mąstyti, žvelgiant į minimalistinę sceną ir šiuolaikinių technologijų prisodrintą reginį. O kur kasdieniai pokalbiai apie ką tik matytą spektaklį — kol kas dar Lietuvos žiūrovui ne itin įprasta iškart po spektaklio kartu su aktoriais ir režisieriais aptarti tai, kas matyta, pasidalinti savo įspūdžiais.
Ir dar — jaunuoliai, mėgstantys teatrą, išbandantys save teatro scenoje, gavo neįkainojamą dovaną — kūrybines dirbtuves su profesionalais — režisieriais iš Londono Keith Homer ir Michael Woodwood.

Padėkos
Sveikindamas festivalio organizatorius, dėkodamas Žemaitės dramos teatro kolektyvui ir festivalio sumanytojai — režisierei Laimai Pocevičienei, Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas sakė, jog labai simboliška, kad festivalio uždarymas prasidėjo spektakliu „Triukšmas“ (rež. Valentinas Masalskis). „Simbolikos šiandienos festivalyje daug: septintasis festivalis mieste ant septynių kalvų, po septinto spektaklio — užbaigimas. Dėkoju už triukšmingą ir kiekvieną vakarą vis kitokį spektaklį“,— kalbėjo meras, išreiškęs viltį, jog festivalis gyvuos dar ilgai. K.Gusarovas įteikė gėlių festivalio organizatorei, režisierei L.Pocevičienei. Telšių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Eglė Macienė dėkojo festivalio dalyviams, kad „praturtino ir audrino jausmus, mokė ir paliko visų Telšių teatro mėgėjų širdyse gerą teatrinį įspūdį“, o išskirtinį padėkos žodį tarė bei simbolinę saldžią dovanėlę įteikė visam Žemaitės dramos teatro kolektyvui.
Padėkos įteiktos ir teatro festivalio svečiams iš Londono. Režisierius M.Woodwood prisiminė pažinties su L.Pocevičiene ir Žemaitės dramos teatru pradžią 2008 m. Jis sakė didžiuojasi, kad gali vis grįžti į Telšius bei džiaugėsi turįs čia daug draugų. Jam ypač malonu stebėti, kaip auga ir į pasaulį išeina Telšių jaunieji aktoriai. „Man didelė garbė, kad galėjau čia, Telšiuose, pristatyti savo spektaklius: operą „Figaro vedybos“ bei monospektaklį „Paltas“,— teigė režisierius, išskirtinius padėkos žodžius skyręs kolegei — režisierei L.Pocevičienei. „Žemai lenkiuosi savo svečiams iš Londono ir visiems, padėjusiems, kad įvyktų šis festivalis. Ypač savo studijos vaikams, jų šeimoms. Dėkoju rėmėjams, paplokite jiems. Dėkoju žiūrovams, buvo kasdien pilna salė, labai džiaugiuosi. Visus kviečiu atverti širdis, būti linksmiems, sveikiems ir laimingiems“,— kalbėjo L.Pocevičienė.

Drabužių kolekcija
Tarp dviejų festivalio uždarymo VšĮ „Taškas“ spektaklių („Triukšmas“ ir „Tango“) žiūrovai buvo pakviesti į teatro vestibiulį. Čia teatro laiptais — improvizuotu podiumu buvo pademonstruota VDA Telšių fakulteto absolventės Monikos Vasiliauskaitės vyriškų drabužių kolekcija „Aprėda“ (darbo vadovė — Zita Inčirauskienė). „Kolekcija skirta jaunam žmogui, stilingam, nestokojančiam saviironijos ir drąsos atrodyti kitaip. Kartu norinčiam pabrėžti savo žemaitišką tapatybę, kuri pateikta šmaikščiais žemaitiškais užrašais ant kolekcijos drabužių“,— teigė kolekciją pristatę vakaro vedėjai.