Tokiais žodžiais savo viešnagę pirmąkart Lietuvoje, o ir Telšiuose, „Baltijos mineralinių vandenų kompanijoje“ pradėjo Švedijos Karališkojo technologijų universiteto, veikiančio nuo 1827 metų, inžinerijos mokslų daktarė Ingegerd Rosborg, kuri nuo 2015 metų tyrinėjo ir savo straipsniuose labai palankiai vertino Žemaitijos sostinėje išgaunamą natūralų mineralinį vandenį TICHĖ.
Pirmąją konferencijos dieną mokslininkė iš Švedijos Regioninėje Telšių ligoninėje susitiko su medikais, o antrąją — Telšių apskrities verslo inkubatoriuje — su „Žemaitijos pieno“ darbuotojais, atsakė į juos dominančius klausimus, taip pat išsamiai susipažino su „Baltijos mineralinių vandenų kompanijos“ įmone, lankėsi „Žemaitijos pieno“ bendrovėje, gėrėjosi profesionalia sūrio DŽIUGAS degustacija „Džiugo namuose“.
Algirdas Dačkevičius
Pripažintas pasaulio ekspertų
Garbią viešnią iš Švedijos pas Telšių rajono medikus atlydėjo „Baltijos mineralinių vandenų kompanijos“ direktorė Ingrida Žemaitaitienė, šios įmonės Pardavimų ir rinkodaros vadovė Ilona Keliauskienė, kiti darbuotojai.
Pirmiausia medikų auditorijai apie natūralaus mineralinio vandens TICHĖ Telšiuose atsiradimo istoriją, jos unikalumą ir įvertinimą Lietuvoje, Europoje ir pasaulyje, pelnint aukščiausius apdovanojimus, papasakojo I.Keliauskienė.
Unikalus, nepakeistas, natūralus mineralinis vanduo TICHĖ savo išskirtiniu skoniu ir premium kokybe jau 20 metų garsina Žemaitijos sostinę ir Lietuvą tarp kitų užsienio šalių. Būtent 1999-ųjų gegužės 19-ąją Telšiuose pradėtas tiekti vidutinės mineralizacijos natūralus sulfatinis mineralinis vanduo TICHĖ, išgaunamas iš 689 metrų gylio šaltinio, saugomo net po 35 geologiniais žemės sluoksniais. Vaizdžiai palyginus, šio šaltinio gylis prilygtų dviem Eifelio bokštams.
TICHĖ išskirtinį skonį ir kokybę garantuoja nuo 2009 metų veikianti kokybės ir maisto saugos sistema, sertifikuota pagal visuotinio maisto standarto BRC reikalavimus. Nuo 2004 metų kasmet išduodamas NATO audito kokybės reikalavimų atitiktį patvirtinantis sertifikatas. TICHĖ geria ne tik NATO kariai, bet šį mineralinį vandenį pamatysi ant mūsų šalies Prezidento stalo, Seimo rūmuose bei kai kuriose ministerijose.
Toks pripažinimas atėjo su pasauliniais TICHĖ įverinimais, ypač Briuselyje konkurse „Superior taste AWARD“, kur net ketverius metus iš eilės TICHĖ pelnė po tris aukso žvaigždes, 2016 metais aukščiausią apdovanojimą „Crystal taste Award“, o kur dar mūsų šalies apdovanojimai — „Agro Balt-2000“, „Lietuvos metų gaminys-2000“, „Pasirink geriausią prekę-2009“, „Prod Expo-2010“ ir kt.
TICHĖ pH — panašus į sveiko žmogaus kraujo pH
Mokslų daktarė Ingegerd Rosborg pirmiausia medikų auditorijai atskleidė Švedijos geriamojo vandens ypatumus. Viešnia gyvena tokiame regione, kur iškrenta daug rūgštaus vandens ir dėl to užrūgštinamas dirvožemis. Žinoma, ir gyventojai kenčia nuo perteklinės rūgšties, nes sutrinka rūgščių ir šarmų pusiausvyra jų organizmuose.
Verta priminti, kad vandens, kraujo arba bet kurio skysčio rūgštingumas apibūdinamas pH rodikliu, kurio reikšmės gali svyruoti nuo 0 iki 14. Kai pH reikšmė yra 7, vanduo — neutralus. PH reikšmei mažėjant nuo 7 iki 0, skysčio rūgštingumas didėja, o pH reikšmei didėjant, didėja ir skysčio šarmingumas.
Įdomu tai, kad sveiko žmogaus kraujo pH yra 7,35-7,45, o natūralaus mineralinio vandens TICHĖ pH — 7,6-8. Vadinasi, kraujo pH ir TICHĖ pH panašumas — dar viena išskirtinė šio mineralinio vandens savybė. I.Rosborg prisipžino, kad tokio natūralaus mineralinio vandens, kaip TICHĖ, švedai neturi. Ji Švedijoje tyrė 33 paruoštus parduoti mineralinio vandens butelius ir tik du terado tinkamus tiekti pirkėjams.
Mokslininkė dėl rūgščių ir šarmų disbalanso savo organizme buvo daug prisikentėjusi. Pagaliau atrado kalkakmenio miltelius, kurių sudėtyje yra 70 proc. kalcio karbonato ir 30 proc. magnio karbonato. Iš pradžių ji kasdien gerdavo po du šaukštelius šių miltelių, o kai pradėjo gerti šarminį mineralinį vandenį TICHĖ, kalkakmenio dozę galėjo sumažinti iki 1 šaukštelio per dieną. Tai mokslininkei leidžia daryti prielaidą, kad kalkakmenis yra tas giluminis uolienos sluoksnis, iš kurio kyla TICHĖ.
Mokslininkė patarė jokiu būdu nenaudoti nugėlinto vandens, nes jis rūgština organizmą. O kai rūgščių kiekis per didelis, jis sukelia riziką kraujo pH reikšmės palaikymui ir kūnas įjungia savo kompensacinius mechanizmus — pasisavina kalcį iš kaulų, o šis pasižymi kraujo šarminimo savybe. Nuolatinis kūno rūgštinimas lemia svorio augimą, raumenų ir sąnarių skausmą, osteoporozę, oksidacinį stresą, degeneracines ir onkologines ligas bei pagreitintą senėjimo procesą. Kai kuriuos negalavimus patyrė ir pati I.Rosborg. Su auditorija ji pasidalino patirtimi, kaip pagelbėjo žmonėms, kurių organizmai buvo užrūgštinti.
Pasak mokslininkės, kasdienis natūralaus šarminio vandens — o toks yra TICHĖ — gėrimas padeda atstatyti organizmo gyvybingumą ir geros savijautos pojūtį, sureguliuoti šiuolaikinio gyvenimo užterštumo ir prastos mitybos sąlygotą rūgštingumo balansą, neleisti vystytis osteoporozei, sustiprinti antioksidantų teikiamą apsaugą, turinčią teigiamą poveikį visiems organams.
„Jūs turite mineralinį vandenį TICHĖ — aukso vertės“,— sakė medikų auditorijai I.Rosborg. Neatsitiktinai po šios paskaitos Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė pareiškė, jog jų sveikatos įstaiga norėtų nuolat gerti šarminį mineralinį vandenį TICHĖ.
Vanduo — gyvybės šaltinis
Apie geriamojo ir natūralaus mineralinio vandens reikšmę žmogaus organizmui kalbėjo žinoma gydytoja dietologė iš Vilniaus Ieva Laukytė-Gaulė. Pranešėja pastebėjo, jog vanduo gyvybiškai svarbus kiekvienam iš mūsų, nes jis sudaro apie 65 proc. kūno masės, o visos cheminės reakcijos organizme vyksta vandens terpėje. Netekus 15-20 proc. vandens, kyla pavojus gyvybei.
Pasak pranešėjos, natūralus mineralinis vanduo savo sudėtyje gali turėti įvairių žmogaus organizmui naudingų mineralinių medžiagų. Štai turintis kalcio, padeda palaikyti kaulų stiprumą. Kauliniam audiniui suirus, jo vietoje generuojamos naujos kaulinės ląstelės. Ypač tai aktualu sulaukus vyresnio amžiaus, nes kaulinio audinio netekimas gali nulemti trapius, silpnus kaulus.
Magnis — esminis mineralas, reguliuojant kraujo spaudimą, gliukozės kiekį kraujyje ir nervų sistemos funkciją. „Magnio trūkumo simptomai apima apetito stoką, nuovargį, raumenų silpnumą, pykininimą ir vėmimą, tuo tarpu didelio laipsnio magnio stoka gali nulemti raumenų spazmus, traukulius, nereguliarų širdies darbą ir kt.“,— kalbėjo dietologė I. Laukytė-Gaulė.
Sulfatai skatina tulžies pūslės išsituštinimą, padeda išvengti nuosėdų tulžies pūslėje. Magnio ir natrio sulfatiniai vandenys gali būti naudingi lengvinant išsituštinimą, nes skatina žarnų peristaltiką, gerina išmatų konsistenciją.
Bikarbonatai gali palengvinti virškinimą, neutralizuoja skrandžio rūgštį. Fluoras padeda kalciui kauptis kauluose, saugo dantis nuo ėduonies.
Labai vertingas dietologės pastebėjimas, jog turtingas mineralinėmis medžiagomis vanduo gali prisidėti kompensuojant organizmo patirtą reikalingų mineralų netekimą ir veikti panašiai kaip maisto papildas. Pasak gydytojos, intensyviai dirbant ir sportuojant, su prakaitu prarastų mineralų kiekį gali padėti atstatyti natūralus mineralinis vanduo. Iš jo organizmas pasisavina mineralus net iki 99 proc., kai iš vitaminų ir maisto papildų — apie 40 proc. Taip yra todėl, kad mineraliniame vandenyje mineralai esti lengvai pasisavinamų jonų pavidalu, o maiste — sudėtingų kompleksinių junginių sudėtyje, iš kurių yra sunkiau atpalaiduojami.
Pasak I.Laukytės-Gaulės, ne visas vanduo, parduodamas prekybininkų, yra vienodas. Turbūt esate matę užrašus „stalo vanduo“, „šaltinio vanduo“ ar „natūralus mineralinis vanduo“. Mikrobiologiškai visavertis, susiformavęs patikimai apsaugotoje požeminėje aplinkoje yra natūralus mineralinis vanduo. Jis pasižymi savita ir pastovia chemine kompozicija, biologinėmis ir fizikinėmis savybėmis.
Iš tokių yra TICHĖ, kuriam išgauti taikomi labai aukšti reikalavimai, jis pasižymi visomis minėtomis savybėmis.
Auditorija gavo atsakymą, kodėl verta rinktis mineralinį vandenį TICHĖ. Šiame vandenyje yra daugiau nei 20 skirtingų žmogaus gyvybinėms funkcijoms palaikyti natūraliai ištirpusių mineralų, iš kurių svarbiausi — kalcis, magnis, bikarbonatas, sulfatas, boras ir litis. Mineraliniame vandenyje TICHĖ yra:
5 proc. magnio — 1 litre yra 73 mg (20 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN) natūralaus MAGNIO!
16 proc. kalcio — 1 litre yra 220 mg (20 proc. RPN) natūralaus KALCIO!
61 proc. sulfatų — 1 litre yra 834 mg (100 proc. RPN) SULFATŲ!
Natūraliai šarminis TICHĖ pH — 7,6-8!
Eksperimentas salėje ir gausybė klausimų
Kitą dieną tęsiantis konferencijai, į Telšių apskrities verslo inkubatoriaus salę rinkosi ne tik „Baltijos mineralinių vandenų kompanijos“, bet ir „Žemaitijos pieno“ darbuotojai. Jie klausėsi paskaitos apie geriamojo vandens, taip pat natūralaus mineralinio vandens TICHĖ naudą žmogaus organizmui.
Ypač didelio susidomėjimo sulaukė čia pat salėje atliktas eksperimentas su vandeniu. Geriamajame vandenyje jo kietumo rodiklis buvo 17, o atkimšus TICHĖ buteliuką ir ištyrus jame buvusį natūralų mineralinį vandenį, vandens kietumo rodiklis siekė net 53. Vadinasi, Tichė turi tris kartus daugiau mineralinių medžiagų — kalcio, magnio, bikarbonatų, sulfatų ir kt. negu prieš tai tirtas geriamasis vanduo. Šį eksperimentą palydėjo salės plojimai.
Vėliau sekė gausybė klausimų. Mokslininkės pasiteirauta, ar didelis išgerto vandens kiekis negali organizmo paveikti neigiamai ir iš jo išplauti mineralus. I.Rosborg atsakė, kad kaip tik atvirkščiai — organizmas su daugiau vandens gauna kuo daugiau mineralų. Pasiteirauta, ar Švedijoje yra panašaus gylio šaltinis ir panašios mineralizacijos vanduo rinkoje. Mokslininkė sakė, kad tokio gylio šaltinių nėra, o TICHĖ — išskirtinės mineralizacijos vanduo. O valgio metu, ar galima gerti vandenį? Pasirodo — taip. Ir ne tik tuomet, bet ir visą dieną bet kuriuo laiku.
Klausimų mokslininkei turėjo ir Telšių apskrities laikraščio „Kalvotoji Žemaitija“ redakcija.
— Kaip Jūs vertinate natūralų mineralinį vandenį TICHĖ pasauliniame mineralinių vandenų kontekste?
— Tai yra vienas iš geriausių natūralių mineralinių vandenų pasaulyje.
— Jūs kalbėjote apie TICHĖ naudingąsias savybes jį geriančiam žmogui. Jeigu jas vardintumėte svarbumo organizmui prasme, kam būtų skirtas prioritetas?
— Tichė gali būti vienas iš svarbiausių prioritetų sveikatai išsaugoti ir stiprinti, nes jos turtas — padidintas šarminių mineralų (kalcio, magnio, kalio, sulfatų, natrio ir kt., taip pat deguonies) kiekis.
— Asmeninė patirtis — svarbiausia. Ant konferencijos lankstinuko buvo užrašyta Jūsų mintis: „Tichė — norėčiau, kad jį gertų visi“. Ar tai reiškia, kad Jūs iš daugybės mineralinių vandenų pirmenybę skiriate TICHĖ?
— Jau minėjau, kad Jūs turite Dievo dovaną — natūralų mineralinį vandenį, kurio naudą pajutau ir aš. Visuomet mielai geriu TICHĖ ir rekomenduoju gerti kitiems.
— Ar natūralų mineralinį vandenį TICHĖ naudinga gerti įvairaus amžiaus žmonėms?
— TICHĖ — naudinga gerti ir seniems, ir jauniems.
„Žemaitijos pieno“ ir „Baltijos mineralinių vandenų kompanijos“ vadovybė padėkojo mokslininkei už dalyvavimą konferencijoje ir skaitytas paskaitas apie geriamojo vandens ir natūralaus mineralinio vandens TICHĖ naudą organizmui. Išreikšta mintis, jog panašios konferencijos galėtų būti surengtos ir „Žemaitijos pieno“ Lietuvos filialuose.
Dabar parašykite kaip prieš keliolika metų tame „be sąlyčio su oru” buvo rasta kenksmingų bakteriju
Rubrika REKLAMA, tuom viskas ir pasakyta…