Domenas: kaip patikrinti ir užregistruoti jį?

Ne vienas, kuris turi sugalvoti vardą domenui, ieško patarimų, kurie padėtų tą padaryti teisingai.

Trumpai primename, domenas — tai internetinės svetainės adresas arba pavadinimas, kuriuo naudojasi vartotojai, kad rastų jūsų tinklalapį. Pavyzdžiui, gerikvapai.lt — gerikvapai yra domeno vardas, o lt yra galūnė, kuri reiškia šalį. Dažnas verslui pasirinkimas yra galūnė com, kadangi tai yra tarptautinė galūnė.

Pateikiame trumpai patarimus, kurie padės susikurti gerą domeną:
1. Nenaudokite lietuviškų rašmenų. Žinoma, naudoti tikrai nedraudžiama, tačiau profesionalai to nerekomenduoja. Tai tik apsunkins paiešką būsimiems tinklalapio lankytojams.
2. Nenaudokite trumpinių. Patariama sugalvoti kiek įmanoma trumpesnį, lengvai įsimenamą bei aiškų pavadinimą. Tariant domeno vardą neturi kilti dviprasmiškų asociacijų.
3. Pasistenkite nenaudoti įvairių simbolių, skaičių. Kuo bus sunkiau rašomas pavadinimas, tuo didesnė tikimybė, kad kai kurie lankytojai jūsų svetainės paprasčiausiai neras.
4. Apgalvokite, kokią galūnę pasirinksite. Ją rinkitės atsižvelgdami į jūsų veiklos šalį. Jeigu tinklalapis bus rašomas tik lietuvių kalba, rinkitės galūnę lt. Jeigu ketinate plėtoti veiklą tarptautinėje rinkoje, tuomet patartina rinktis ir kitas galūnes, EU, COM ir t.t. Patariama kelias galūnes nusipirkti iš karto, nes konkurentai gali padaryti tai pirmieji.
5. Svarbu, kad jūsų domeno pavadinimas asocijuotųsi su jūsų vystoma veikla, svetainėje pateikta informacija, parduodamais produktais ar pan. Jeigu rašysite apie maistą, tuomet domeno pavadinimas turėtų būti su tuo ir susijęs.
Nepamirškite, kai pagaliau iš galimų domeno pavadinimų ir sugalvotų variantų išsirinksite vieną, būtinai jį patikrinkite, ar jau tokio sistemoje nėra. Draudžiamą registruoti domeną tokį, koks jau yra registruotas arba klaidinančiai panašų. Domeno patikrinimui yra sukurta keletas specialių puslapių.
Turėkite omenyje, kad jeigu duomenų bazėje neradote sutampančių domenų, nereiškia, kad jis yra laisvas. Domeno tiekėjų svetainėse dažnai būna paieškos laukelis, kuriame galėsite pasitikrinti ar domenas yra unikalus.
Domeno tiekėjas Jums atsakys, ar domenas yra laisvas. Jeigu atsakymas laisvas, metas jį užsisakyti, kol konkurentai jo neužėmė. Jeigu dar nesate užsisakę hostingo paslaugų, galite jas kartu užsisakyti su domeno registracija, jeigu jau turite planą, rinkitės planą be. Atidžiai išsinagrinėkite sąlygas.
Verta žinoti, kad kiek ankščiau, domenus leisdavo registruoti metams. Šiandien galite pasirinkti laikotarpį nuo trijų mėnesių iki trijų metų. Trumpesnis laikotarpis yra skirtas pamąstymui, jeigu turite dvejonių dėl domeno pavadinimo arba apskritai savo verslo idėjos. Pasibaigus domeno galiojimo laikui, sumokėjus mokestį, sutartis bus pratęsiama ir vėl galėsite naudotis domeno vardu. Taip pat jeigu pamiršite prasitęsti domeną, jis kurį laiką bus laisvas, todėl bet kuris kitas asmuo jūsų domeno vardą galės nusipirkti.
Būkite tikri ir prieš užsakydami domeno vardą pasitikrinkite, ar tikrai teisingai parašėte domeno pavadinimą. Jeigu taip, užsisakykite jį. Kiekvienas domeno tiekėjas pasiūlys jums patogiausią apmokėjimo būdą. Pasirinkite jį, apmokėkite sąskaitą ir domenas bus jūsų. Pasibaigus galiojimui, kol nebus sumokėtas papildomas mokestis, laikinai jūsų svetainė bus neprieinama jūsų pasirinktu domenu.
Apmokėjus sąskaitą į el. paštą gausite prisijungimo duomenis prie TVS. Jeigu kartu užsisakėte ir svetainės talpinimo paslaugas, kartu gausite prisijungimą prie serverio valdymo panelės.
Domeną galite įsigyti https://www.hostinger.lt/domenai