Nuo žaliųjų kryžių — iki „ratuotos“ protesto akcijos

Tūkstančiai protestuojančių ūkininkų visoje Lietuvoje praėjusį antradienį pradėjo įspėjamąjį protestą prieš valdžios planuojamus mokesčių pakeitimus. Traktoriai kolonomis važiavo ne tik rajonų centruose, bet ir Vilniuje. Prie protesto akcijos prisidėjo ir Telšių rajono ūkininkai, traktoriais užtvindę pagrindines Žemaitijos sostinės gatves.

Algirdas Dačkevičius

Pasak vieno iš akcijos organizatorių Telšių rajono ūkininkų sąjungos nario upyniškio Daivaro Skiočio, protesto akcijoje dalyvavo apie 140 traktorių ir apie 250 rajono ūkininkų.
„Veikėme labai organizuotai: visi rajono ūkininkų sąjungos nariai pasisikirstėme seniūnijomis. Patikėkite, jeigu jau žemaičiams kantrybė trūko, vadinasi, reikalai rimti, nes dėl menkniekio mūsų kaimo žmogaus neišjudinsi. Protesto akcijoje Lietuvoje dalyvavome bene gausiausiai“,— sakė D.Skiotys.
Triukšminga traktorių kolona nuo kavinės „Branša“ pajudėjo apie 11 valandą. Traktoriai riedėjo Sedos, Žemaitės, S.Daukanto, Karaliaus Mindaugo gatvėmis. Ir taip apsuko trejetą neskubių ratų. Galutinis sustojimas — Luokės gatvėje, prie prekybos centro „Norfa“. Akcija užtruko panašiai iki 13.30 valandos. Buvo pačios pietų piko valandos, todėl gatvėse susidarė automobilių spūstys. Žinoma, ne vienam skubančiam ir susiplanavusiam savo laiką, buvo pikta lūkuriuoti, o kai kas tokiai akcijai pritarė.
„Leidimą protesto akcijai davė Savivaldybė, o eismo saugumą užtikrino kelių policininkai“,— sakė D.Skiotys.
Pakalbintas rajono meras Kęstutis Gusarovas buvo nusiteikęs demokratiškai. Pasak rajono vadovo, žmonės turi teisę reikšti savo nuomonę, protestuoti ir siūlyti pageidavimus.
Priminsime, kad protesto akciją žemdirbiai pradėjo lapkričio viduryje prie kelių, laukuose statydami žaliuosius kryžius. Anot akcijos rengėjų, tai simbolizuoja žemdirbių diskriminaciją Europos Sąjungoje, žemdirbių ir visuomenės supriešinimą. Šiuo metu visoje Lietuvoje pastatyta apie 10 tūkst. kryžių. Netrūksta jų ir Žemaitijoje. Įdomu tai, kad žaliuosius kryžius savo laukuose rugsėjo pabaigoje statė ir Vokietijos ūkininkai.
Ūkininkai nuogąstauja, kad valdžia, keldama mokesčius, sumažins jų skaičių ir išstums iš kaimų, vadinasi, kaimų iš viso Lietuvoje gali nelikti. Savo akcija jie tiesiog bandė atkreipti dėmesį, ar tikrai Lietuva, skambiai tariant, nori „nužudyti kaimus“.
Pasak akcijos dalyvių, įspėjamasis žemdirbių protestas, prasidėjęs žaliųjų kryžių statymu, kuris sutelkė ūkininkus, valdžios institucijoms rodo, kad ūkininkai yra susivieniję ir yra užsidegę eiti iki galo, nes jaučiasi priremti prie sienos.
D.Skiočio manymu, šia akcija žinutė siunčiama visiems: ūkininkai gyvena toje pačioje Lietuvoje, siekia gerovės valstybės ir nenori, kad žmonės galvotų, jog jie yra valstybės išlaikytiniai, vien prašo lengvatų. Ūkininkai tiesiog nori dirbti savo darbą, netrukdant visoms institucijoms, baigiant Seimu ar Prezidentūra.
Nesulaukę valdžios reakcijos, gruodžio pradžioje ūkininkai ketina keliauti traktoriais į Vilnių.