Ortopedijos-traumatologijos skyriuje — kompetentingi specialistai ir patenkinti pacientai

Gydytoja Kristina Norkutė (kairėje), laikinai einanti Ortopedijos-traumatologijos skyriaus vedėjo pareigas, su skyriaus darbuotojų kolektyvu.

Intensyvus gyvenimo ritmas, stresas, nuovargis tampa šiuolaikinio žmogaus kasdieniais palydovais. Dėl per didelės fizinės apkrovos greičiau dėvisi sąnarių, kaulų, raumenų struktūros bei padidėja traumų tikimybė. Tokie neigiami bei nemalonūs sveikatos pokyčiai priverčia pacientus varstyti gydytojų kabinetų duris, o dažnam iš jų prireikia ir ortopedo-traumatologo konsultacijos. VšĮ Regioninės Telšių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyrius suteikia geriausias gydymo sąlygas pacientams, kuriuos vargina tokie negalavimai.

Justina Lukošienė

Gydytoja Kristina Norkutė, laikinai einanti skyriaus vedėjo pareigas, jau mėnesį vadovauja šiam skyriui. Pasak jos, viskas klostosi gana neblogai, nes stengiasi perprasti naujų pareigų ypatumus.
„Žinoma, kai išeina geras specialistas, kaip gydytojas Sigitas Kaktys, atsiranda pokyčių, bet po truputį judam į priekį ir tikimės geriausių rezultatų“,— pozityviai konstatavo ortopedė-traumatologė. Entuziazmu ir jaunatviška energija trykštanti gydytoja darbuojasi tiek skyriuje, tiek poliklinikoje, tiek Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje, tiek Konsultacinėje poliklinikoje, tad darbinio užimtumo — iki valiai.
Pasiteiravus, ar skyriuje netrūksta specialistų, ji atsakė, kad didelio trūkumo nejaučianti, bet mielai priimtų dar vieną gydytoją į ortopedų-traumatologų gretas. „Dėl nemažo darbo krūvio esame nuolatos išsibarstę, todėl tikrai nepakenktų papildomos pajėgos“,— atviravo medikė.
K.Norkutė per savo penkerius darbo metus pastebėjo, kad pacientai linkę nepaisyti būtinosios tvarkos, nes dažnai atvyksta be šeimos gydytojo siuntimo. Esant menkai traumai, pacientas pirmiausia privalo kreiptis į šeimos gydytoją, kuris turėtų nuspręsti, ar jis gali gydyti, pavyzdžiui, nedidelį patempimą, ar reikia ortopedo-traumatologo konsultacijos. Gydytoja pabrėžė, jog ortopedo-traumatologo konsultacijai visada būtinas šeimos gydytojo siuntimas, išskyrus kritinius atvejus — rimtas traumas. Nors judamojo aparato traumoms ir ligoms nei sezoniškumo, nei amžiaus cenzo nėra, bet, pasak kompetentingos specialistės, ypatingai žiemą padaugėja įvairių traumų patyrusių pacientų.
„Praėjusias didžiąsias metų šventes skyrius sutiko gana ramiai, be rimtų traumų, tik neblaivių asmenų padaugėjo. Nebuvo nei sniego, nei plikšalos, o tokios oro sąlygos labai stipriai padidina traumų tikimybę. Juk žiema — traumatologų „rojus“,— šmaikštavo skyriaus vedėja.
Apibūdindama čia dirbančius specialistus, gydytoja išskyrė traumatologą Evaldą Petkevičių, turintį didelę patirtį, kuris šiuo metu Ortopedijos-traumatologijos skyriuje yra vienas pagrindinių endoprotezuotojų. Traumų centre ir Konsultacinėje poliklinikoje pacientus profesionaliai konsultuoja gydytojas ortopedas-traumatologas Paulius Rumbutis.
Neliko nepaminėti ir jaunieji gydytojai — ortopedai-traumatologai Audrius Dervinis ir Klaudijus Beinaravičius, kurie taip pat atlieka daugelį operacijų. Anot skyriaus vedėjos, gydytojas A.Dervinis pasižymėjęs atliekant ortopedines pėdų deformacijas koreguojančias operacijas, o gydytojas K.Beinaravičius be priekaištų atlieka artroskopijas, gydo sporto traumas.
„Skyriuje dirba kompetentingi ir perspektyvūs ortopedai-traumatologai, kurie savo žinių bagažą nuolat papildo įvairiose konferencijose“,— teigė Kristina Norkutė.
Pasak pašnekovės, Ortopedijos-traumatologijos skyriuje pacientams taikomi šiuolaikiniai tradiciniai ir mažai invaziniai operacinio gydymo metodai: artroskopinės peties sąnario raumenų ir raiščių rekonstrukcinės operacijos, artroskopinės kelio sąnario kryžminių raiščių rekonstrukcinės operacijos, lūžusių ilgųjų kaulų intramedulinė osteosintezė užrakinamomis skersinio tvirtinimo vinimis, sąnario kremzlės plastikos, osteosintezė užrakinamomis plokštelėmis esant sąnariniams ir kitiems lūžiams, atvirųjų, skeveldrinių, sąnarinių, taip pat infekuotų, nesuaugusių ilgųjų kaulų lūžių gydymas išorinės fiksacijos aparatais, esant infekcijos uždegimams, pertempimo ligoms ir artrozei. Atliekamos artroskopinės čiurnos, klubo, riešo, alkūnės, kelio, peties sąnarių pirminio ir revizinio endoprotezavimo operacijos ir kt.
Per metus atliekama apie 700 planinių ir neplaninių operacijų. Pabrėžtina, jog netolimoje ateityje tikimasi gauti modernių implantų — inkarinių siūlų, kurie skirti peties sąnario pažeidimams, klubo sąnario indikacijoms, pėdos ir plaštakos (smulkiųjų sąnarių) patalogijoms gydyti. „Iš tikrųjų darome viską, ką galime, o jei pasitaiko sunkus atvejis, pavyzdžiui, ypač kraujingas lūžis, tuomet nukreipiame pacientą į aukštesnio lygio gydymo įstaigą“,— dėstė gydytoja.
Lydėdama po skyriaus renovuotas patalpas, K.Norkutė pasidžiaugė jaukiomis dvivietėmis ir trivietėmis palatomis, kuriose įrengti ir vonios kambariai. „Kiekvienam gulinčiam pacientui labai svarbu turėti daugiau erdvės, todėl palatos nėra perpildytos“,— parodė vieną iš palatų gydytoja. Tą jaukią atmosferą sukuria ir skyriaus darbuotojų kolektyvas, kuris kruopščiai ir rūpestingai prižiūri ligonius. Pasak jos, čia dirba kvalifikuotos sesutės ir slaugytojos, turinčios nemažai patirties, todėl pacientai yra labai patenkinti pooperacine priežiūra.
Pasirodo, pacientai į šį skyrių atvyksta ir iš kitų miestų. Kaip įsimintiną pavyzdį, skyriaus vedėja paminėjo patyrusį traumą klaipedietį, kuris atsitiktinai pateko į Regioninės Telšių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyrių. Jos teigimu, šis pacientas nesitikėjo, jog šioje ligoninėje bus suteikta tokia kvalifikuota pagalba. „Netgi grįžo siūlus išsitraukti čia, o paklausus, kodėl ne Klaipėdos ligoninėje, jis atsakė, kad Telšių ligoninėje sužavėjo profesionalus darbuotojų kolektyvas, moderni aparatūra ir, svarbiausia, bendravimas su pacientu, kurio kai kada trūksta kai kuriose gydymo įstaigose“,— dalijosi gerąja patirtimi ortopedė-traumatologė K.Norkutė.

1 Komentaras

  1. Ir gerai kad tokių vedėjų kaip Kaktys nebėra Jam veterinaru reiktų dirbti… Tegul mažeikiams vadovauja.

Komentarai nepriimami.