Nori sutaupyti, bet sulaukė skundų virtinės

Skubiosios medicinos pagalbos specialistai Laimonas Lukavičius ir Gitana Barauskytė tikino, kad planšetiniai kompiuteriai padeda operatyviau reaguoti į iškvietimus.

Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras buvo sudaręs sutartį su VšĮ Šiaulių GMPS „Dėl greitosios medicinos pagalbos dispečerinės paslaugų teikimo“. Tačiau iškvietimų duomenys būdavo perduodami per privačios bendrovės administruojamą duomenų perdavimo sistemą. Būtent dėl privačių bendrovių interesų kilo nesusipratimai ir kaltinimai neva Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras pasirinko brangesnį paslaugos tiekėją. Panašu, iš tikrųjų yra kiek kitaip.

Alvydas Ivoncius

Paslaugą teko pirkti iš privatininko
Pagal Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro parengtą medžiagą, 2016 metų gruodžio 7 dieną gautas VšĮ Šiaulių GMPS raštas, kad sutartis nebesudaroma jai pasibaigus. Nuo minėtos dienos Telšių r. PSPC sutartinių įsipareigojimų VšĮ Šiaulių GMPS neturi.
Lietuvoje yra 5 GMP stotys, kurios atlieka dispečerines paslaugas. Vienintelė VšĮ Panevėžio miesto GMPS naudojasi SMRRT ir BPC nemokama paslauga dėl iškvietimų duomenų perdavimo.
Kitos Klaipėdos, Kauno, Šiaulių, Vilniaus perka kvietimų duomenų perdavimo paslaugas iš privačių tiekėjų.
Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro parengtoje medžiagoje, kuri pateikta ir Savivaldybės tarybai, teigiama: „Nuo to, kokia duomenų perdavimo sistema naudojasi dispečerinės, šiai dienai priklauso ir jų dispečerinės paslaugą naudojančių GMP skyrių galimybė rinktis paslaugų tiekėjus.“
VšĮ Šiaulių GMPS perka paslaugą iš privataus tiekėjo, todėl Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras turi pirkti tik iš šių tiekėjų, kitaip neveikia duomenų perdavimas. Parengtoje medžiagoje pateikiama informacija, kad 2020 metų balandžio 4 dieną sutriko iškvietimų duomenų perdavimas, nes privatūs tiekėjai negalėjo užtikrinti paslaugos įvykus tarpusavio nesklandumams.
Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Laima Jurytė-Zakarauskienė šių metų balandžio 22 dienos raštu kreipėsi į Šiaulių GMPS dėl paslaugų sutrikimo, tačiau gavo atsakymą, kad padėti negali, situacija priklauso nuo privataus tiekėjo. Taip pat rašte pareikšta, kad tikisi, jog visi galėsime naudotis valstybės teikiama nemokama paslauga.

Sumokėdavo dešimtis tūkstančių
Dėl duomenų perdavimo Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras buvo sudaręs sutartį su UAB TSMA. Perkant duomenų perdavimo paslaugą, privačiai bendrovei 2015-2020 metais sumokėta per 80 tūkst. eurų. Šių metų liepos 1 dieną turėjo baigtis su privačia bendrove sudaryta sutartis. Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras paskelbė viešojo pirkimo konkursą dėl paslaugos teikimo ir naujos sutarties sudarymo. Pasak L.Jurytės-Zakarauskienės, konkurse dalyvauti galėjo tik dvi bendrovės. UAB TSMA, anksčiau teikusi paslaugą už 544 eurus per mėnesį, konkurse jau pasiūlė 986 eurų sumą. Kita bendrovė pasiūlė 457 eurų sumą, bet ši bendrovė net negalėjo teikti paslaugos, nes VšĮ Šiaulių GMPS nėra integruota jos programinė įranga. Esant tokiai situacijai, Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras nutraukė viešojo pirkimo konkursą. Lygiagrečiai buvo aiškinamasi, kokios sąlygos būtų vietoje Šiaulių pasirinkus Panevėžio dispečerinę. Pasirodo, ji paslaugas teikia nemokamai. Vis dėlto, kol bus sutvarkyti visi reikalai, buvo pasirašyta sutartis su UAB TSMA, nes ji persigalvojo ir nuo 986 eurų savo paslaugos kainą sumažino iki 121 euro.
Pasak L.Jurytės-Zakarauskienės, Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras privatiems tiekėjams 2019 metais sumokėjo apie 25 tūkst. eurų. Bendradarbiaujant su VšĮ Panevėžio GMPS ir naudojantis valstybės teikiama paslauga nemokamai, už papildomas paslaugas 2021 metais planuojama išleisti iki 7000 tūkst. Eur per metus.
Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro greitosios medicinos pagalbos automobiliai aprūpinti planšetiniais kompiuteriais. Perduodant duomenis į juos, reikalinga atskira paslauga. Todėl buvo sudaryta sutartis su UAB „Atvira karta“ už 457 eurus per mėnesį. L.Jurytės-Zakarauskienės teigimu, UAB TSMA per Panevėžio dispečerinę tokios paslaugos teikti šiuo metu negali, nes nėra integravusi savo programinės įrangos.
Pasak L.Jurytės-Zakarauskienės, planšetiniai kompiuteriai reikalingi, kad greitosios medicinos pagalbos automobilių darbuotojams nereikėtų gaišti laiko einant pasiimti atspausdintų duomenų iš tarnybos stacionarių kompiuterių.
Dar su viena bendrove Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras yra sudaręs sutartį dėl radijo ryšio. Per mėnesį mokama 968 eurai. Su šia bendrove sutartis baigiasi kitų metų sausio pradžioje.
Dėl duomenų perdavimo ir radijo ryšio Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras dabar yra sudaręs tris sutartis. Iki liepos 1 dienos iš viso buvo mokama 1996 eurai per mėnesį. Pasirinkus Panevėžio dispečerinę, suma sumažėjo iki 1545 eurų per mėnesį. Pasibaigus sutartiniams įsipareigojimams su UAB TSMA ir UAB „Dekbera“ dėl radijo ryšio, duomenis perduodant per Panevėžio dispečerinę, L.Jurytės-Zakarauskienės teigimu, nuo 2021 metų sausio mėnesio beliktų mokėti daugiausiai 456 eurus už duomenų perdavimą į planšetinius kompiuterius.

Išlaidos bus gerokai mažesnės
Viešojoje erdvėje buvo paskleista informacija, kad neva Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras vietoje Šiaulių neteisėtai pasirinko Panevėžio dispečerinę, kad vietoje pigesnio privataus tiekėjo pasirinko brangesnį. Regis, čia yra painiojami keli dalykai. Tas pigesnis tiekėjas, kuris teikia paslaugą už 121 eurą ir yra UAB TSMA, kuri duomenis perduoda į stacionarų kompiuterį ir planšetes.
Tuo tarpu neva brangesnis tiekėjas yra UAB „Atvira karta“. Tačiau ši bendrovė už 456 eurų mokestį per mėnesį duomenis perduoda į Greitosios medicinos pagalbos automobilių planšetinius kompiuterius dirbant su VšĮ Panevėžio miesto GMP dispečerine.
Pasak L.Jurytės-Zakarauskienės, ji vienašališkai nepriėmė sprendimo keisti Šiaulių dispečerinę į Panevėžio. Šis klausimas buvo sprendžiamas birželio 23 dieną įvykusiame įstaigos Stebėtojų tarybos posėdyje. Stebėtojų taryba pritarė bendradarbiauti su VšĮ Panevėžio GMPS dėl dispečerinės paslaugų. L.Jurytė-Zakarauskienė liepos 2 dieną šiuo klausimu kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, tačiau atsakymo negavo.
Panevėžio miesto GMPS dispečerinė paslaugas nuo lapkričio 1 dienos teikia Telšių regiono greitosios medicinos pagalbos tarnyboms (Telšių, Mažeikių). Taigi Panevėžio dispečerinę pasirinko ne vien mūsų greitosios medicinos pagalba. Kaip minėta, Panevėžio miesto GMPS greitosios medicinos pagalbos dispečerinės paslaugas teikia nemokamai.
Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro Greitosios medicinos pagalbos skyriaus vedėjas Linaras Vaitkus ir vyr. slaugytojas Laimonas Lukavičius sakė, kad su Panevėžio GMP dispečerine bendradarbiaujama sklandžiai. Greitosios medicinos pagalbos skyrius informaciją apie iškvietimus gauna operatyviai, informacija yra išsami ir savalaikė. Radijo ryšys veikia labai gerai. „Maloniai mus nustebino Panevėžio GMP dispečerių labai aukšta kompetencija“,— sakė L.Vaitkus.

2 Komentarai

Komentarai nepriimami.