Tarp geriausių Lietuvos Konstitucijos egzamino žinovų — telšiškis moksleivis

Esu Jokūbas Dacys, Lietuvos pilietis. Nors esu 12-metis, man svarbu žinoti Lietuvos įstatymus, kaip ir mano šeimai, man rūpi Lietuvos ateitis. Konstitucijos egzaminas buvo iššūkis, jam ruošiausi. Atlikau praktikavimosi testus prieš egzaminą, skaičiau Lietuvos Konstituciją. Džiaugiuosi, kad pasisekė. Paskutinis klausimas apie 38 straipsnį — tėvų ir vaikų pareigas — patiko labiausiai ir buvo svarbiausias, mat labai artimai sutariu su šeima ir suvokiu šio įstatymo svarbą. Tėvai mane auklėja, augina doru žmogumi, o aš už meilę atsidėkoju pažadėdamas juos visada gerbti ir globoti. Esu dėkingas savo šeimai, mokytojams ir mokyklos bendruomenei už suteiktas žinias. Skatinu visus domėtis Lietuvos įstatymais ir istorija, kad būtume atsakingi už savo ateitį!

Lapkričio 11-ąją Lietuvoje beveik 17 tūkstančių asmenų laikė Konstitucijos egzaminą, kurio metu Lietuvos piliečiai galėjo pasitikrinti žinias apie pagrindinį Lietuvos įstatymą. Jauniausių — 5-6 klasių moksleivių grupėje — prizinę vietą užėmė Jokūbas Dacys iš Telšių „Atžalyno“ progimnazijos.

Teisingumo ministerija jau keturioliktąjį kartą organizavo visuotinę teisinių žinių įvertinimo akciją. Dėl Covid-19 pandemijos egzaminas organizuotas nuotoliniu būdu.
Konstitucijos egzaminą laikė per 500 bendrojo lavinimo mokyklų, 17 aukštųjų mokyklų (universitetų ir kolegijų) bei 13 profesinių mokyklų auklėtinių. Kaip ir ankstesniais metais, aktyviausiai dalyvavo mokiniai. Didžiausias aktyvumas iš savivaldybių buvo Vilniuje ir Kaune, o iš mažesnių miestų: Alytuje, Marijampolėje bei Mažeikiuose.
Nors organizatoriai neprašė nurodyti savo amžių, vienai iš dalyvių poniai Aldonai — 79 metai, ji Konstitucijos egzaminą laikė pirmąjį kartą.
Konstitucijos egzamino užduotis rengė ir nugalėtojus išrinko kompetentinga komisija: Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, Mykolo Romerio universiteto profesorius dr. Vytautas Sinkevičius, profesorė dr. Milda Vainiutė, lektorė Jolita Miliuvienė, Kauno Juozo Urbšio katalikiškos pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Virginija Mikutavičiūtė ir Kauno Gedimino sporto ir sveikatinimo mokyklos istorijos mokytoja metodininkė Edita Mačiulaitienė. Renginį globojo Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.
Laimėtojams skirti Teisingumo ministerijos prizai pravers toliau plečiant žinių akiratį. Tai — planšetiniai kompiuteriai, elektroninės skaityklės, išmanieji laikrodžiai. Šiemet nugalėtojams taip pat įsteigti ir 2 specialūs prizai: Prezidento — geriausiems studentų kategorijoje (universitetai ir kolegijos) bei Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio — geriausiems 5-6 klasių moksleivių kategorijoje.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.