Dosnumas: už rašinėlį — devyni tūkstančiai eurų

Švietimo ministerijos, kaip ir kitų ministerijų bei Vyriausybės kanceliarijos, piliečių chartija telpa į vieną puslapį. Nuotraukoje matote dokumento fragmentą.

Pernai ankstesnio Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu būsimų viešųjų pirkimų plane buvo įrašyta 9 tūkst. 100 eurų suma už „Piliečių chartijos“ parengimą. Galite pagalvoti, kad čia kalbama apie labai rimtą dokumentą: juk įrašyta suma taip verčia manyti. Perskaitę šį straipsnį, suprasite, kad tūkstančius eurų planuota išleisti už nesudėtingo rašinėlio sukūrimą.

Alvydas Ivoncius

Įsipareigoja daryti tai, ką ir taip privalo
Visų pirmiausia — apie piliečių chartijas, kurias yra pasitvirtinusios dauguma valstybės institucijų: ministerijos, departamentai. Taip pat — ir dauguma savivaldybių. Kokio lygio tai dokumentai, galite nesunkiai įsitikinti internete įsirašę raktažodžius „Piliečių chartija“. Dažniausiai tai trumpi tekstai, kuriais institucija įsipareigoja piliečiams daryti tai, ką ir taip privalo daryti pagal teisės aktus; elgtis taip, kaip ir taip privalo bet kuri institucija ar valdininkas. Tos chartijos neturi jokios teisinės galios, yra moralinis institucijos įsipareigojimas piliečiams.
Vienoms kontoroms piliečių chartijai surašyti užteko vieno puslapio, kitoms — kelių ar net keliolikos.
Štai Vyriausybės kanceliarija įsipareigoja pareiškėjams atsakyti ne vėliau kaip per 20 darbo dienų, kas ir taip įtvirtinta Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybės institucijų įstatyme. Vyriausybės kanceliarija įsipareigoja nuolat tobulėti, reguliariai pranešti premjerui apie gyventojų teikiamus klausimus bei panašiai. Kaip matote, ta chartija — „skystalas“, pripildytas deklaratyvių frazių.
Taigi piliečių chartijomis iš esmės įsipareigojama, kad institucija kuo geriau aptarnaus piliečius. Kartais nurodoma, kuriais telefonais piliečiams reikėtų kreiptis, koks kontoros darbo laikas ir panašiai. Kiek plačiau žvilgtelėkime į vienos savivaldybės piliečių chartiją. Joje mirga štai kas: „Puoselėjame bendruomenės ir asmens gerovę, užtikriname pagarbą žmogui“, „Puoselėjame visų asmenų lygias galimybes ir nediskriminuojame jų dėl rasės, tautybės, religijos, socialinės grupės, amžiaus, lyties, išsilavinimo, išvaizdos ar kt.“, „Aktyviai siekiame glaudžiau bendradarbiauti su skirtingų interesų rajono gyventojais, bendruomenėmis ir organizacijomis“.
Ši chartija dar suskirstyta į skyrius. Citatos buvo iš pirmojo skyriaus. O antrajame skyriuje (švietimo srityje) įsipareigojama: „Parengiame ikimokyklinio amžiaus vaikus sėkmingai mokytis bendrojo ugdymo įstaigose“, „Užtikriname sporto infrastruktūros, įrangos ir kitų sporto priemonių prieinamumą ir kokybę“ bei panašiai.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 1 (10313)

 

1 Komentaras

  1. Kaip mūsų savivaldybėj bus lėšų mokyklų, kultūros įstaigų darbuotojams, jeigu ponai – visiškai neturintys kompetencijų – užima postus savivaldybėje. Darbui, kurį turi atlikti pagal savo pareigas, yra samdomos privačios įmonės ar individualią veiklą vykdantys. Gerbiami savivaldybės administracijos biudžetinių įstaigų vadovai, ko snaudžiat ir nesikreipiat į savivaldybę už paruoštus įvairius tvarkų aprašus, instrukcijas, juk tai nėra jums privaloma daryti pagal pareigas, dėl apmokėjimo už viršvalandžius. Jeigu savivaldybės valdža drįsta mokėti tokius pinigius už vieną, du lapus, tai už paruoštus dokumentus biudžetinių įstaigų vadovams valdžia privalo mokėti nors po 200-300 eurų už kiekvieną didesnės apimties nei du lapai dokumentą.

Komentarai nepriimami.