Patarimai, kaip tinkamai dekoruoti nedidelį namų sodą

Kartais tinkamai dekoruoti mažą namų sodelį gali būti kur kas sunkesnė užduotis nei sukurti kažką didelėje erdvėje. Visgi, nusivilti nereiktų, kadangi pasinaudojus tinkamais sodo dizaino patarimais ir gudrybėmis, net ir pats mažiausias sodas gali tapti vieta, kur norėsis leisti visą savo laisvalaikį ir mėgautis gamtos teikiamais malonumais. Tad, nesvarbu, ar turite nedidelį vidinio kiemo lopinėlį, o galbūt sodą ant namo stogo, paverskite jį erdve, kuria galėtumėte didžiuotis!

Pasinaudokite visomis įmanomomis erdvėmis

Namo sienos, garažas ar tvoros dalis — visa tai yra tinkama erdvė dekorui sukurti. Nuo seno įprasta tai, jog namo viduje yra dekoruojamos sienos įvairiausiais patinkančiais paveikslais, nuotraukomis, veidrodžiais ar spintelėmis. Visiškai tą patį galima padaryti ir jūsų sode, tik su kitomis priemonėmis! Norėdami papuošti tuščią aukštą sieną, rinkitės įvairius vijoklinius augalus, kurie neabejotinai pagyvins visą lauko erdvę. Taip pat galite apsvarstyti pakabinamus vazonus, į kuriuos nesunkiai pasodinsite tokius ryškiaspalvius augalus kaip pelargonijas ar petunijas. Visa tai patraukia žvilgsnį ir sukuria didesnės erdvės iliuziją.

Tinkamai išklotas grindinys gali atverti erdvę
Visiems įprastas ir klasikinis būdas, išsirinkus norimą grindinį savo sode — jo plyteles kloti tiesiai, t.y. statmenai sienai. Tačiau ar žinojote, jog toks pasirinktas variantas jūsų lauko erdvę gali dar labiau sumažinti? Laimei, yra sprendimas, kaip viso to galima išvengti — vietoj minėto plytelių dėliojimo būdo pasirinkite įstrižą, kada plytelės yra klojamos 45 laipsnių kampu pasirinktai sienai. Įstrižai klojant plyteles, yra sukuriama didesnės erdvės iliuzija. Taip pat nepamirškite, jog svarbi ir plytelių spalva — kuo ji šviesesnė, tuo danga geriau atvers jūsų sodo erdvę ir suteiks jam šiuolaikišką stilių.

Pasodinkite medžių
Kuriant nedidelio sodo dizainą, vienas dažniausių pasirinkimų — pasodinti vieną ar kelis vidutinio dydžio medžius. Tai ypač puikus sprendimas, jei norite erdvei suteikti daugiau privatumo, o ir pasodinti medžiai neužima daug žemės ploto. Medį galite rinktis tokį, koks jums labiausiai patinka, tačiau kiekvienu atveju sode ypatingai tinka obelys, vyšnios ar slyvos, o taip pat galite rinktis ir įvairius dekoratyvinius medelius — bonsus ar alyvmedžius.

Protingai išsirinkite lauko baldus
Lauko baldai yra tinkamas ir geras pasirinkimas bet kokio dydžio sode, tačiau reikia nepamiršti, jog, jei turite nedidelį sodą, įvairūs masyvūs daiktai gali užimti nemažą jo dalį ir sugadinti visą bendrą vaizdą. Būtent dėl šios priežasties vietoje didelių suoliukų ar daug vietos užimančios lauko sofos, geriau rinkitės bistro tipo lauko stalą ir kėdes. Tokie lauko baldai suteikia stilingą bei estetišką įvaizdį bet kuriame mažo ploto sode, o be viso to puikiai pasitarnauja ir pusryčių metu, kai savame sode norite pasimėgauti vasaros saule.

Naudokite vazonus
Vazonai — idealus pasirinkimas mažiems medeliams ar žydintiems augalams. Jie itin patogus būdas dekoruoti savo sodą, kadangi juos galima bet kada lengvai pakeisti kitais vazonais ar greitai kartu su juose esančiais augalais perstatyti į kitą pasirinktą vietą. Tai ypač naudinga mažoje erdvėje, nes tokiu būdu galima nesunkiai pakeisti ir atnaujinti sodo dizainą. Taip pat vazonai gali būti labai funkcionalūs, juose galima auginti ne tik dekoratyvinius augalus, bet ir vaisius ar daržovės, taip ne tik pagyvinant sodą, bet ir paįvairinant patiekalus užsiaugintomis sveikomis bei skaniomis daržovėmis, vaisiais ar net prieskoniais. Jei kaip tik ieškote naujų vazonų savo sodui atnaujinti, didelį jų pasirinkimą rasite šioje nuorodoje — https://www.varle.lt/vazonai-daigyklos/.

Ryškios spalvos — raktas į sėkmę
Ryškiaspalviai augalų žiedai ne tik stebina kiekvieną sodo lankytoją savo grožiu, bet ir pačiai lauko erdvei suteikia lengvumo ir atvirumo įspūdį. Rudbekija, laibenis arba kiti geltonos ar auksinės spalvos žiedus turintys augalai gerai tinka, norint paryškinti, pašviesinti tamsesnius sodo kampelius. Taip pat svarbu žinoti, jog karštos, ryškios spalvos, pavyzdžiui, sodri raudona ar tamsi geltona, erdvei suteikia intymumo prieskonį, o šaltesnės spalvos kaip šviesiai violetinė, balta ir mėlyna sukuria jau ne kartą šiame straipsnyje minėtą, didesnės erdvės įspūdį. Beje, norint į lauko erdvę įnešti spalvų ir daugiau gyvybės, tai galima padaryti ne tik gėlėmis. Jei turite meno gyslelę ar patinka rankdarbiai, galite pasinaudoti tapymo ant įvairių, sode randamų daiktų idėja. Viskas, ko jums reikės, norimo paveikslo vizija ir akrilinių dažų, kurie yra gerai žinomi dėl savo atsparumo aplinkos poveikiui: šviesai, vandeniui ir trinčiai. Jei susidomėjote, šioje svetainėje rasite geriausią akrilinių dažų kainos ir kokybės santykį, o tuo tarpu mes linkime neišsenkančio kūrybiškumo ir sėkmės, kuriant savo svajonių sodą!