Skolinasi, nors neįstengia dykai gautų pinigų panaudoti

Pernai Respublikos gatvei rekonstruoti gauta pusantro milijono eurų, tačiau sugebėta panaudoti vos pusė skirtos sumos. Jurgita FOTO nuotr.

Savivaldybės taryba leido imti 1 mln. 400 tūkst. eurų paskolą investiciniams projektams. Tačiau Savivaldybė pernai nesugebėjo panaudoti visų jai dykai skirtų papildomų pinigų. Pernai Savivaldybė nesugebėjo panaudoti apie milijono jai skirtų eurų.

Alvydas Ivoncius

Klausėm apie ratus, atsakė — apie batus
Savivaldybė kasmet skolinasi per milijoną eurų investiciniams projektams. Ne vienu atveju reikia prisidėti prie iš kitų šaltinių finansuojamų projektų. Nors Savivaldybė pinigų nuolat stokoja, tačiau politikai linkę juos švaistyti kairėn dešinėn. Štai prieš kelerius metus buvo nutarta prisidėti melioruojant turtingų ūkininkų žemes ir Savivaldybei tai kainuos šimtus tūkstančių eurų, nors jos pačios kai kurie pastatai sukežę, yra daugybė neremontuotų gatvių ir kelių. Taryba lengva ranka leido privačioms ūkininkų žemėms melioruoti skirti per 700 tūkst. eurų: rajonui tai didžiulė suma.
Tuo tarpu, kai skolinamasi, nesugebama panaudoti Vyriausybės skirtų pinigų. „Kalvotoji Žemaitija“ paprašė Savivaldybės administracijos pateikti informaciją, kiek pernai nepanaudota investiciniams projektams skirtų pinigų. Kai kurie Savivaldybės administracijos valdininkai senu įpratimu kibo slėpti nepatogią informaciją. Valdininkai nusprendė pateikti tik tokią informaciją, kiek, įgyvendinant projektus, sutaupyta pinigų ar jų liko. Štai remontuojant Telšiuose buvusios žydų rabinų mokyklos pastatą iš viso sutaupyti 218 tūkst. 658 eurai (155 tūkst. 296 eurai Europos Sąjungos, 63 tūkst. 362 — Savivaldybės biudžeto). Savivaldybės administracija paaiškino, kodėl pavyko sutaupyti pinigų: „Projektas įgyvendintas 2021 m. sausio mėn. Skirtos ES lėšos buvo sutaupytos, kadangi vykdant viešuosius pirkimus rangos darbai buvo nupirkti už mažesnę kainą, nei buvo numatyta projekto finansavimo sutartyje.“
Įgyvendinant projektą „Žemaitijos istorinio-religinio kelio sklaida e.rinkodaros priemonėmis“ sutaupyta 161 tūkst. 202 eurai (137 tūkst. 22 eurai Europos Sąjungos paramos ir 24 tūkst. 180 eurų Savivaldybės biudžeto). Savivaldybės administracija paaiškino: „Projektas įgyvendintas 2021 metų vasario mėnesį. Skirtos ES lėšos buvo sutaupytos, kadangi vykdant viešuosius pirkimus internetinės svetainės, mobiliosios programėlės sukūrimui ir internetinės svetainės turinio rinkodaros paslaugoms atlikti buvo nupirktos už mažesnę kainą, nei buvo numatyta projekto finansavimo sutartyje.“
Dar 7 tūkst. 282 eurai sutaupyti įrengiant elektromobilių įkrovimo aikštelę Telšiuose.

Paskyrė pusantro milijono, bet…
Vis dėlto mus ne ši informacija domino. Teko dar kartą kreiptis į Savivaldybės administraciją, prašant pateikti duomenis, kiek nepanaudota, o ne sutaupyta pinigų. Duomenis atsiuntė ir paaiškėjo, kodėl anksčiau valdininkus neva vargino teksto (klausimo) suvokimo problema. Pasirodo, pernai Respublikos gatvei rekonstruoti buvo skirta 1 mln. 500 tūkst. eurų. Tačiau panaudota vos pusė šios sumos — 748 tūkst. eurų. Anot Savivaldybės administracijos, „Dėl per lėto pagrindinio jungtinės veiklos partnerio darbų vykdymo buvo kreiptasi į kitus partnerius ir pradėtos pagrindinio partnerio keitimo procedūros. Taip pat, vykdant gatvės rekonstrukciją, buvo reikalinga atlikti nekilnojamųjų kultūros vertybių žvalgomuosius tyrimus, o radus vertingos medžiagos ir detaliuosius archeologinius tyrimus, dėl kurių statybos darbai pilna apimtimi nebuvo vykdomi. Pilnai nesutvarkius inžinerinių tinklų, negalėjome pilnu pajėgumu vykdyti susisiekimo dalies darbų, kuriems buvo skirtas finansavimas.“
Primename, kad Respublikos gatvės rekonstrukcijos konkursą laimėjo UAB „Techsis“, UAB „Orlis“ (abi bendrovės priklausė tam pačiam savininkui), UAB „Tilta“. Pernai generalinio rangovo pareigas perėmė UAB „Tilta“, tačiau vis viena telšiškiai stebėjo, kad darbai gatvėje juda gana vangiai. Ir štai rezultatas — rajonas neteko 750 tūkst. eurų.

Neteko šimtų tūkstančių
Deja, tai ne vienintelis nuostolis. Menų mokyklai statyti pernai buvo skirta 300 tūkst. eurų. Tačiau panaudota vos 55 tūkst. eurų. Taigi vien dėl Respublikos gatvės ir Menų mokyklos Savivaldybė neįstengė panaudoti milijono eurų. Tačiau Savivaldybės administracija tikina, kad nepanaudotas Menų mokyklai skirtas lėšas leista panaudoti remontuojant „Ateities“ pagrindinės mokyklos baseiną. Atsakyme mums Savivaldybės administracija rašo: „2020 metų birželio 19 dieną buvo gautas raštas iš rangovo dėl rangos sutarties nutraukimo. Administracija, įvertinusi situaciją, kiek užtruks laiko paskelbti naują viešąjį pirkimą naujam rangovui parinkti, informavo Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad nebus panaudotos visos skirtos lėšos. Tuo pačiu buvo išsiųstas prašymas nepanaudotas lėšas skirti Telšių baseino Telšiuose, Lygumų g. 47, kapitalinio remonto darbams atlikti. 2020 metų gruodžio 9 dienos ministerijos įsakymu baseino remontui buvo skirta papildomai 220 tūkst. eurų. Visos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos skirtos lėšos buvo panaudotos.“
Kaip matote, per nepilną gruodžio mėnesį statybininkai, remontuodami „Ateities“ progimnazijos baseiną, sugebėjo panaudoti 220 tūkst. eurų. Beje ir ankstesniais nei 2020-ieji metais Menų mokyklos statybai liko nepanaudoti šimtai tūkstančių eurų.
Kalti vien prasti orai?
Gatves ir kelius Savivaldybė dažniausiai remontuoja vien Kelių plėtros ir priežiūros programos pinigėliais. Respublikos gatvei rekonstruoti pusantro milijono buvo skirta iš šios programos rezervo, deja, pusė sumos liko nepanaudota. Tačiau tai ne vienintelis nesugebėjimo laiku panaudoti gatvėms ir keliams skirtų pinigų atvejis. Pernai Telšių Alyvų gatvei remontuoti buvo skirta 125 tūkst. eurų. Ir visa suma liko nepanaudota. Savivaldybės administracija paaiškino: „Dėl projekto koregavimo buvo nutrauktas viešasis pirkimas rangovo parinkimui ir pakoregavus projektą skelbiamas naujas. Telšių rajono savivaldybės tarybos 2020 metų gruodžio 26 sprendimu Nr. T1-385 projektui buvo sumažintas finansavimas. Sutartis su Rangovu pasirašyta 2020 metų spalio 20 dieną. Dėl pablogėjusių oro sąlygų Rangovas negalėjo atlikti visų suplanuotų darbų.“ Neva orai kalti, kad nebuvo panaudoti visi pinigai, skirti Pavandenės Moteraičio gatvei remontuoti. Iš skirtų 110 tūkst. eurų panaudota vos pusė — 55 tūkst. eurų. Vėlgi, pasirodo, sutartis su rangovu pasirašyta tik praėjusių metų spalio pabaigoje. Tačiau jau 2020 metų pavasarį Savivaldybė žinojo, kiek iš Kelių priežiūros ir plėtros programos gaus pinigų, bet kažkodėl sulaukė rudens.

2 Komentarai

  1. Skolinasi… Kito žodžio dabar neišgirsi. Jokios atsakomybės, jokios sąžinės, tik storžieviška bukagalvystė. Skolinasi ir skolinasi. Ir galo nematyti, vien beatodairiškas, pamišėliškas valdžioje esančių žmogystų apetitas gyventi taip, kad ateityje nebūtų ateities, tik moralinis ir medžiaginis bankrotas ir visiškas proto užtemimas bei krachas.

Komentarai nepriimami.