Laikraščio gimtadieniui — 80 berželių

Statomas koplytstulpis Spaudos giraitėje.

Jau rašėme, kad rajono laikraščio ištakos prasideda nuo 1941 metų balandžio 19-osios. Šią šiemet išskirtinę datą, artėjant Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai, Redakcija paminėjo originaliai — prieš penkerius metus įkurtoje Spaudos giraitėje pasodino medelių.

Algirdas Dačkevičius

Šiemet, minint laikraščio 80-ąjį gimtadienį, Redakcijos darbuotojai drauge su Valstybinės miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio vadovu Romualdu Zebčiuku, miško auginimo specialiste Lina Serviene, Telšių girininkijos girininku Egidijumi Kęsminu, miško naudojimo specialistu Dariumi Čirvinsku Spaudos giraitėje pasodino 80 berželių.
Keliaujančiųjų Lieplaukės kryptimi link Ilgio ežero akį džiugins tautodailininko, „Aukso vainiko“ laureato Stepono Kamino sukurtas koplytstulpis su žinomo Lietuvoje kalvių gildijos atstovo ryškėniškio Evaldo Rimkūno sukurta dekoratyvine menine kompozicija „Atgimimas“.
Kitą dieną po medelių sodinimo talkos Spaudos giraitėje kaip tik buvo statomas koplytstulpis. Kad šis kūrinys tvirtai stovėtų, pagrindą išbetonavo S.Kaminas, o drauge su juo akmenų pririnko žmona Genovaitė — irgi tautodailininkė. Žvyro atvežė Telšių butų ūkio darbuotojai.
Į Spaudos giraitę koplytstulpį atgabeno Stepono bičiulis Jonas Raižys. Iš Gadūnavo seniūnijos, kurioje ošia Spaudos giraitė, atvyko specialistas Antanas Kazlauskas su tvirtais vyrais Antanu Opulskiu, Vytautu Norkevičiumi, Rimantu Kreišmontu. Už tai Redakcija dėkinga Gadūnavo seniūnui Justinui Dapkui. Beliko miškininkų transportu pakelti koplytstulpį ir saugiai „patupdyti“ į jam parengtą vietą.
Redakcijos darbuotojai ypač nuoširdžiai dėkoja bendros idėjos įgyvendintojams miškininkams, „Žemaitijos pienui“, taip pat visiems, pasveikinusiems leidinio 80-mečio proga: Seimo nariui Valentinui Bukauskui, jo padėjėjai Aušrai Lukošiūtei, merui Kęstučiui Gusarovui, vicemerui Mantui Servai, Administracijos direktoriui Tomui Katkui, Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotojai Vidai Urnikienei, Ievai Sigitai Naglienei, „Alkos“ muziejaus direktorei Evai Stonkevičienei, komunikacijos specialistei Donatai Kazlauskienei ir kitiems.
Laikraščio bičiulė ir talkininkė kraštietė Janina Zvonkuvienė ne tik originalių sveikinimų Redakcijos darbuotojams atsiuntė, bet ir socialiniuose tinkluose nuoširdžiai parašė: „Kuo gražiausios kloties ateičiai! Į darbą Redakcijoje — kaip į šventę! Ir tik taip. Jau dabar pradėkite ruoštis minėti „Kalvotosios…“ šimtmetį. Laikas netruks pralėkti. O kad jubiliejaus proga sodinate SPAUDOS GIRAITĘ, esate verti pačios ypatingiausios pagarbos ir pačių gražiausių sveikinimų.“ Prie jos prisijungė Žemaičių vyskupystės muziejaus darbuotoja Jurgita Ivinskienė: „Ilgiausių metų, ilgiausių linkime… gyvuokite dar tiek pat, džiuginkite mus savo temomis, tekstais, aštriais žodžiais.“ Buvusi „Penktadienio Žemaičio“ redaktorė, o vėliau — „Kalvotosios Žemaitijos“ darbuotoja Lina Dijokienė parašė: „Kuo nuoširdžiausi sveikinimai! Težaliuoja mūsų SPAUDOS giraitė! Linkėjimai! Kūrybinės sėkmės, ilgiuosi…“
Už sveikinimus taip pat dėkojame „Telšių žinių“ redaktorei Vilimai Meškauskienei, Pirminės sveikatos priežiūros centro direktorei Laimai Jurytei-Zakarauskienei, Zofijai Jesinienei, Auksei Valackonienei, Irenai Rubežienei, Stasei Jokšienei, Romai Virketienei, Genovaitei Kaminienei, Alinai Čapienei, Rasai Gustienei, Vaidai Raibužienei, Ingridai Vaitkevičienei, Gražinai Pagojienei, Ritai Macijauskienei ir visiems kitiems.
Ispūdingiausią sveikinimą per visą laikraščio gyvavimo istoriją Redakcija gavo šių metų pradžioje iš 100-ąjį gimtadienį atšventusios ilgametės leidinio skaitytojos, Žemaitijos sostinės inteligentės Stanislavos Kochanauskaitės. Sutikite, nelengva Lietuvoje būtų rasti šimtametį skaitytoją — ir dar taip įtaigiai guldantį savo mintis. O kokia Gerbiamos Stanislavos kaligrafiška rašysena!
Pasak žurnalo „Mūsų miškai“ redaktoriaus Alberto Žostauto, Spaudos giraitė yra unikalus laikraštininkų sumanymas. Apie panašią iniciatyvą Lietuvoje jis nėra girdėjęs ir ruošiasi savo žurnale skirti vietos medelių sodinimo talkai ir laikraščio 80-mečiui paviešinti.

2 Komentarai

Komentarai nepriimami.