Žemaitiškas žodis gajus kaip ir Žemaitija

Konkurso dalyviai su vertinimo komisija ir mokytojais.

Lapkričiui keliaujant į pabaigą, Kultūros centro fojė įvyko tradicinis regioninis vaikų ir moksleivių kūrybos ir žemaitiškų skaitymų konkursas „Rokoukimies ėr korkem žemaitėška“, kuriame dalyvavo 28 jaunieji žemaitukai.

Algirdas Dačkevičius

Šio konkurso iniciatorius — Varnių regioninio parko kultūrologas Linas Šedvilas, o vėliau iniciatyvą į savo rankas perėmė Kultūros centro folkloristė, vaikų ir jaunimo ansamblio „Čiučiuruks“ vadovė Rita Macijauskienė. Ir tvirtai laiko iki šiol.
Džiugu, kad konkursas, įveikęs koronavirusinę baimę, vėl gyvas. Šiemet — jau 12-asis. Ta proga visus susirinkusius pasveikino renginio vedėja, kultūros centro režisierė Alina Gintalienė, o šio centro direktorius Linas Ulkštinas padrąsino skaitovus, sakydamas, jog vertinimo komisijos nariai taip gerai nusiteikę, kad net po kaukėmis negali paslėpti savo šypsenų.
Pirmiausia žemaitiškų skaitymų kategorijoje pasirodė priešmokyklinukai. Jauniausias iš jų — trejų metukų Ignas Jasukynas iš „Masčio“ lopšelio-darželio (mokytoja Janina Jankauskienė). Ši mokytoja taip pat konkursui parengė Domą Rimkų. Pagirtina, kad šiame lopšelyje-darželyje puoselėjamas žemaitiškumas, nes iš devynių konkursantų buvo net septyni „mastiečiai“.
Prie jau minėtų vaikų savo raiškiu žodžiu prisijungė Itanas Jankauskas (mokytoja Ligita Deveikienė), Domilė Abromavičiūtė ir Jokūbas Sprindys (abiejų mokytoja — Jūratė Rubavičienė), Evita Kiršinaitė ir Nojus Kundrotas (abiejų mokytoja — Dalia Balsienė).
Konkurse taip pat nuskambėjo vaikų ir jaunimo ansamblio „Čiučiuruks“ dalyvės Anelės Šeputytės balsas. Mergaitės mokytoja — Rita Macijauskienė. O keturmetę „Nykštuko“ lopšelio-darželio auklėtinę Simoną Jurkaitytę konkursui parengė mokytoja Virginija Balnienė.
A kategorijoje, kurioje rungėsi 1-4 klasių mokiniai, pasirodė aštuonetas skaitovų. Čia daugiausiai — net trejetas — buvo auklėtinės iš „Čiučiuruks“ ansamblio. Jo vadovė Rita Macijauskienė konkursui parengė Saulę Nagytę, Mėtą Siminauskaitę ir Miglę Jokubauskaitę.
Įdomu buvo pasiklausyti Evos Mažrimaitės ir Andrėjos Paulauskaitės (abiejų mokytoja — Ingrida Batavičienė), Lėjos Barčauskytės (mokytoja Jovita Dapkuvienė), Agotos Valančiūtės (mokytoja Ilona Stančikienė), Akvilės Nekrašiūtės (mokytoja Danguolė Eirošienė) raiškaus žemaitiško žodžio.
Pasak režisierės A.Gintalienės, B kategoriją, skirtą 5-8 klasių mokiniams, išgelbėjo Emilija Jokšaitė iš Vincento Borisevičiaus gimnazijos, kuri netyčia buvo įrašyta prie žemaitiškų tekstų kūrėjų. Moksleivę konkursui parengė mokytoja Sonata Krasauskienė.
C kategorijoje, kurioje turėjo pasirodyti 9-12 klasių mokiniai, taip pat rungėsi vienas atstovas — Kazimieras Eglynas iš Palangos moksleivių klubo. Jo mokytoja — Diana Šeduikienė.
Žemaičių kūrybos kategorijoje savo sugebėjimus atskleidė devynetas moksleivių. Šiame konkurse puikiai pasirodė Vincento Borisevičiaus gimnazijos auklėtinės Marija Daubarytė, Klaudija Šileikaitė ir Daniela Bagdonaitė, kurių mokytoja — nenuilstanti žemaitiškumo puoselėtoja Birutė Narmontienė. Originaliai nuskambėjo Varnių kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studijos „Valančiukai“ narės Saulės Jankutės kūryba. Moksleivės mokytoja — Birutė Juozapavičienė.
Iš Buožėnų mokyklos-daugiafunkcio centro atvyko ir savos kūrybos paskaitė Lukas Šarkūnas ir Emilis Kreišmontas (pirmojo mokytoja — Jovita Dapkuvienė, o antrojo — Vitalija Katauskienė), iš „Atžalyno“ progimnazijos — Samanta Bumblauskytė (mokytoja Jūratė Šliažienė), iš Plungės „Babrungo“ progimnazijos — Adrija Jonušaitė (mokytoja Bronislava Šimonienė), iš „Germanto“ progimnazijos — Agnė Kaveckaitė (mokytoja Daiva Liutkutė).
Vaikų ir moksleivių pasirodymą vertino komisija, kuriai pirmininkavo „Atžalyno“ progimnazijos direktorė, žemaičių kalbos puoselėtoja Irena Daubarienė. Jai talkino komisijos nariai — Telšių kultūros centro etnografė, rajono tautodailininkų vadovė Sigita Dacienė ir Žemaitės dramos teatro režisierius Donatas Žilinskas.
Konkurso dalyviai buvo vertinami, atsižvelgiant į kūrinių turinį ir meninę vertę, repertuaro autentiškumą, pasakojimo įtaigumą, natūralumą, išraiškingumą, ryšį su publika, sceninę kultūrą. Priešmokyklinėje grupėje pirmąją vietą laimėjo Evita Kiršinaitė, antrąją — Jokūbas Sprindys, trečiąją — Simona Jurkaitytė.
A kategorijoje (1-4 kl.) nugalėtoja tapo Miglė Jokubauskaitė, antroji vieta atiteko Mėtai Siminauskaitei, o trečioji — Agotai Valančiūtei. C kategorijoje (9-12 kl.) geriausiu be konkurencijos pripažintas Kazimieras Eglynas.
Žemaičių kūrybos kategorijoje pirmąją vietą pelnė Adrija Jonušaitė, antrąją — Saulė Jankutė, o trečiąją — Samanta Bumblauskytė.
Piniginę premiją komisija skyrė Marijai Daubarytei.
Nugalėtojai apdovanoti diplomais, prizais, o visi dalyviai — atminimo dovanėlėmis. Nuotaikingai koncertavo Vaikų muzikos mokyklos auklėtiniai.