Per ligonių skrandį — jų sveikatai

Regioninės Telšių ligoninės Maisto paruošimo skyriaus darbuotojų kolektyvas.

Maisto paruošimo skyriuje nuo ankstaus ryto dirba septyniolika moterų, pasikeisdamos dviem pamainomis — dvi vyresniosios virėjos, atsakingos už tinkamą maisto kokybę ir kiekį, penkios virėjos, šešios maisto išdavėjos, taip pat viena virėja, dirbanti nuo pirmadienio iki penktadienio, vedėja, dietologė ir valytoja. Darni komanda stengiasi, kad ligoninėje besigydantys pacientai visada gautų kokybišką ir gardų maistą.

Justina Lukošienė

Pacientų maitinime siekiama įvairovės
Antrus metus ligoninėje dietologe dirbančios Gabrielės Tverijonės darbo diena prasideda gana anksti — 7 valandą ryto. Pirmasis darbas — kontrolė virtuvėje pusryčių gamybos metu. „Tikrinama, ar visi reikiami patiekalai paruošti, sveriamos porcijos, degustuojama, ar patiekalai tinkamo skonio, įvertinama konsistencija, kvapas. Vėliau galima kartu važiuoti su maisto išdavėjomis į skyrių, stebėti, kaip patiekalai atrodo pasiekę galutinį tašką, ar laikomasi visų estetinio patiekimo reikalavimų.
Toliau sudaromas kitos dienos meniu pagal iš skyrių gautus dietų užsakymus, perduodama sandėlininkei, kokius maisto produktus reikės išduoti rytojui ir kokius produktus užsakyti. Po to vėl virtuvėje stebima, kaip gaminami priešpiečiai, pietūs ir t.t. Pildomi įvairūs savikontrolės žurnalai, matuojama patiekalų temperatūra, bendradarbiaujama su virėjomis, siekiant geriausio rezultato, įsiklausoma į viena kitos pastabas“,— pasakojo G.Tverijonė.
Pacientams ruošiamas dietinis maistas — tai gydytojo skiriamas maitinimas, užtikrinantis paciento fiziologinių ir ligos sąlygotų individualių poreikių patenkinimą, parenkant tinkamus maisto produktus, gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą. Specialistė akcentavo, kad maitinama remiantis pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašu. Ligoninėje išskiriama 11 pagrindinių dietų: P1 (sveikųjų žmonių dieta), P2 (nėščiųjų ir gimdyvių), P3 (pagyvenusių žmonių dieta nuo 65 m.), CD 1 ir 2 tipo (cukrinis diabetas), V4 (vaikai iki 3 metų), TM (trintas maistas) ir PTM (pusiau trintas maistas), SK (skaidulų sumažinta dieta), R (riebalų sumažinta dieta), B (baltymų padidinta dieta), tačiau šios dietos jungiasi tarpusavyje ir programoje, su kuria dirbama, jų susidaro per 50. „Standartinių dietų P1, P2, P3, V4 meniu, kaip aš sakau, yra skaniausias, nes patiekiama įvairių vaisių, daržovių, skanių patiekalų (užkepti daržovėmis kotletai, troškiniai, paukštienos filė, įdaryta sūriu ir pomidorais, trinti vaisių, uogų kokteiliai, trintos daržovių sriubos ir pan.). Gydomųjų ir specifinių dietų meniu jau yra griežtesnis ir sudaromas parenkant toms dietoms būdingus maisto produktus“,— kalbėjo dietologė.
Ruošiami 14 dienų valgiaraščiai, kuriuose patiekalai nesikartoja. G.Tverijonė atviravo, kad darbą labai palengvina kompiuterinė programa, kurioje pagal sezoniškumą sudaromi valgiaraščiai. „Per pastaruosius dvejus metus meniu kardinaliai pasikeitė, nes sukūrėme daug naujų receptų ir realizavome daug naujų patiekalų — turime įvairių salotų, sriubų, pasikeitė ir karštieji patiekalai. Visas maistas gaminamas naudojant tausojančius gamybos būdus. Taip pat stengiamės pacientams duoti kuo dažniau vaisių, kiekvieną dieną tiekiamos šviežios daržovės, kurios sudaro trečdalį porcijos“,— patikino specialistė ir pridūrė, kad skyriuose visada yra pateikiami valgiaraščiai, su kuriais pacientai gali susipažinti. Žinoma, galimi nukrypimai dėl vis naujai sugalvotų patiekalų receptų, kuriais siekiama įvairovės.

Stengiamasi, kad kiekvienas pacientas jaustųsi kaip namuose
Regioninės Telšių ligoninės pacientams per parą maitinti skiriama 2,47 euro. Įprastai ligoniai maitinami tris kartus per parą, tačiau Vaikų skyriaus pacientai ir sergantieji cukriniu diabetu maitinami šešis kartus per parą. Maistas gaminamas čia pat, per 10-15 minučių atvežamas į skyrius, palaikant būtiną temperatūrą, kas leidžia užtikrinti žymiai geresnę ligonių maitinimo kokybę. Maisto paruošimo skyriaus vedėja Renalda Vaitkienė neabejoja, kad geriausi rezultatai pasiekiami ten, kur maitinimą organizuoja pati gydymo įstaiga. „Pasikeitus dietai, mums paskambina ir mes jau galime kažką keisti. Taip pat yra tokių ligonių, kurie galbūt kažko nevalgo ar nemėgsta, tai mes ir į tai atsižvelgiame. Stengiamės, kad kiekvienas pacientas jaustųsi kaip namuose“,— akcentavo vedėja. Žinoma, visiems įtikti neįmanoma, todėl pasitaiko ir nepatenkintų pacientų, bet, kaip sakė abi pašnekovės, dažniausiai būna nepatenkinti tie, kuriems skirta griežta dieta ir trūksta gydytojo paaiškinimo, ką jiems galima valgyti. Darbuotojas džiugina tai, kad didžioji dalis ligonių netgi išeina iš palatos ir padėkoja maisto išdavėjoms už gardžius patiekalus.
Regioninėje Telšių ligoninėje besigydantiesiems nebetiekiama pieniškų dešrelių, virtos dešros, mažinamas duonos ir batono kiekis bei stengiamasi, kad pacientų pusryčių racionas būtų kuo įvairesnis: košė, varškė, omletas ar virtas kiaušinis. „Maisto produktus perkame iš maisto prekių tiekėjų „Žemaitijos pieno“, „Mažeikių mėsinės“, tad dėl jų produkcijos kokybės priekaištų neturime“,— teigė R.Vaitkienė.
Kiekvienais metais gydymo įstaiga dalyvauja tiek pavasarinėje, tiek rudeninėje „Maisto banko“ akcijoje. Gaunama papildomai visokių daržovių, o per šventes netgi saldėsių, kuriais per šventes palepinami ligoninėje gulintys vaikai ir vieniši senoliai. Pasak Maisto paruošimo skyriaus vedėjos, į gaunamus produktus žiūrima praktiškai ir ūkiškai, viską stengiamasi panaudoti taupiai, nešvaistant maisto. „Jeigu iš „Maisto banko“ gauname daug burokėlių ar morkų, tai patys šias daržoves konservuojame, stengiamės jas išsaugoti, o ne išmesti“,— pabrėžė R.Vaitkienė.

sprandinė