Beveik penkmetį pavojus kybojo virš praeivių galvų

Šiuo metu frontonas, nuo kurio biro plytos, dalinai nuardytas ir uždengtas apsauginiu tinklu.

Dar 2017 metų birželio 20 dienos „Kalvotosios Žemaitijos“ numeryje straipsnyje „Saugotini pastatai — pavojaus šaltinis“ korespondentė Lina Dijokienė aprašė neabejingo skaitytojo pastebėjimą apie kone griūvančias ant praeivių galvų plytas nuo vadinamųjų senųjų gimdymo namų frontono Gedimino gatvėje. Dėl vangių tuomečių biurokratų požiūrio ir neveiklumo šiemet vos neatsitiko skaudi nelaimė.

Algirdas Dačkevičius

„Tereikia geros liūties su škvalu ir visas karutis plytų ant praeivių galvų suvažiuos“,— tokią grėsmingą situaciją piešė „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio skaitytojas, kai įdėmiau pažvelgė į senųjų gimdymo namų pastato stogą virš pagrindinio įėjimo .
Nors tuometis Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas pašaipiai vertino skaitytojo gebėjimą iš akies įvertinti pastato pavojingumą, biurokratui reikėtų pasakyti, kad šis per savo gyvenimą nėra sumūrijęs tiek plytų, kiek apie gresiančią nelaimę pranešęs žmogus. Tuomet G.Lukauskas informavo Redakciją: „Planuojame atlikti avarinės būklės šalinimo darbus. Biudžete tam yra eilutė — gal apie 9 tūkstančius eurų turime. Pažiūrės specialistai, paskaičiuos. Ar stogelius įrengti, ar apsauginį tinklą užtempti, ar dar kokių kitų priemonių pasiūlys. Paskaičiuos sąmatą, parinksim racionaliausią variantą, paskui ieškosim, kas atliks darbus.“
Deja, praėjo beveik penkeri metai ir nieko nebuvo padaryta, todėl šiemet sausio mėnesį pastabaus skaitytojo prognozė išsipildė — plytos nuo daugiau negu dviejų aukštų pastato stogo pažiro ant šaligatvio. Laimė, nepasitaikė žmonių.
„Kalvotoji Žemaitija“ pateikė klausimą Savivaldybės administracijos direktoriui Tomui Katkui, norėdama sužinoti, kas bus daroma, kad griūtis nepasikartotų.
Direktorius atsakė: „Minimas pastatas viešo aukciono būdu yra parduotas, su juridiniu asmeniu 2021-03-31 pasirašyta pirkimo-pardavimo sutartis. Nuo to laiko visos teisės ir pareigos priklauso naujam savininkui.
Minima Jūsų situacija Telšių rajono savivaldybės administracijai yra žinoma. Gavus gyventojų skundą, policija susisiekė su Telšių miesto seniūnijos seniūnu Česlovu Ubartu. Tuo metu, seniūnui nepavykus susisiekti su pastato savininku, jis kreipėsi pagalbos į SĮ Telšių butų ūkį, kad padėtų pašalinti nuo pastato krentančias plytas. Tą pačią dieną apie įvykusią situaciją buvo informuotas ir Savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyrius.
Administracijos specialistas, atsakingas už statinių naudojimo priežiūrą, apžiūrėjo pastatą, susisiekė su pastato savininku ir sutarė susitikimo datą. Sutartu laiku atvykus pastato savininkui, atliktas pastato techninis patikrinimas. Po apžiūros surašytas statinio techninės priežiūros patikrinimo aktas, kuris perduotas pastato savininkui. Apžiūros akte pateikta pastato techninė būklė ir defektai, pastato savininkas raginamas nedelsiant užtikrinti žmonių saugumą, pradėti statinio remonto darbus ir atlikti pastato nuolatinius stebėjimus.
Šiuo metu frontonas, nuo kurio biro plytos, dalinai nuardytas ir uždengtas apsauginiu tinklu, kad nekeltų grėsmės žmonių gyvybei. Savininkas informavo, kad pastatui yra rengiamas tvarkybos darbų projektas ir šiuo metu projektui atliekama specialioji ekspertizė.“
Regis, reikalai pradėjo judėti. Nereikėjo ilgai laukti, kol elementari apsauga — tinklas — atsiras, ko nebuvo padaryta nuo 2017-ųjų metų vasaros. Reikia tik džiaugtis, kad griūvančios plytos nuo stogo atsidūrė ant tuščio šaligatvio, o jeigu būtų ant praeivių galvų?