„Artimiausiam metui“ sulaukti prireikė… metų

Ne kartą rašėme, kad Savivaldybė niekaip neprisirengia pasiruošti perimti iš UAB „Litesko“ Telšių miesto šilumos ūkio, kurio nuomos sutartis baigsis 2025 metų vasaros pradžioje. Praėjusių metų pradžioje mero Kęstučio Gusarovo klausėme, kada bus pradėta rengtis perimti šilumos ūkį. Meras atsakė, kad neva artimiausiu metu sušauks Savivaldybės kolegijos posėdį. Sušaukė, bet „artimiausias metas“ užtruko… net metus.

Alvydas Ivoncius

Penkiolika metų ramiai snaudė
Praėjusių metų Savivaldybės tarybos plane įrašyta patvirtinti miesto šilumos ūkio planą. Metai praėjo, plano nebuvo. Tas pats tikslas įrašytas ir šių metų Savivaldybės tarybos darbo plane. Pagaliau atėjo „artimiausias metas“, ir vasario mėnesį įvyko Savivaldybės tarybos kolegijos posėdis, kuriame UAB „Telšių šilumos tinklai“ direktorius Jurgis Staševičius pristatė informaciją apie miesto šilumos ūkį, pasirengimo jį perimti, pasibaigus nuomos sutarčiai, planą.
Primename, kad Savivaldybės taryba Telšių miesto šilumos ūkį išnuomojo 2000-aisiais penkiolikai metų. Tačiau 2015 metais Savivaldybė kažkodėl nė nebuvo pasirengusi perimti šilumos ūkio, net rimtai neketino to daryti. Todėl laikinai pratęsiant sutartį, dar kelerius metus miesto šilumos ūkyje šeimininkavo UAB „Litesko“ filialas „Telšių šiluma“.
2018 metais vyko diskusijos dėl miesto šilumos ūkio perėmimo. Atsirado Tarybos narių, kurie ragino perimti nieko nepaisant, o toliau neva „žiūrės“. Kaip tik tuo metu „Litesko“ neva skriaudė nepriklausomą šilumos energijos gamintoją ir jis nė neslėpė suinteresuotumo, kad miesto šilumos ūkį Savivaldybė perimtų. Bet septyniolika metų snaudus, paaiškėjo, kad Savivaldybė ar jos įmonė „Telšių šilumos tinklai“ turėtų grąžinti „Litesko“ vos ne milijoną dar neatsipirkusių investicijų, o juk dar reikėtų šimtų tūkstančių veiklai pradėti.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 16 (10427)