Defektai Savivaldybės objektuose — ne atsitiktinumas, o sistema

Taip 2017 metais atrodė Žemaitės gimnazijos stadiono tvoros stulpai. Vėlgi kažkodėl valdininkai neįstengė to matyti, kol nebuvo paskelbti straipsniai „Kalvotojoje Žemaitijoje“.

Ne kartą rašėme apie įvairius Savivaldybės objektuose defektus, išlindusius į dienos šviesą dar nesibaigus garantiniam laikotarpiui. Nekokybiškas Telšių mokyklų stadionų remontas, trūkinėjanti naujai asfaltuotų gatvių danga, deja, nebeleidžia manyti, kad tai atsitiktinumas. Galime įžvelgti sistemą, kurioje kažkodėl nuslopusi statybos darbų kontrolė. O tai mums ateityje kainuos dešimtis ar net šimtus tūkstančių eurų.

Alvydas Ivoncius

Rašėme, kad, nesibaigus garantiniam laikotarpiui, pradėjo eižėti Telšių Saulėtekio gatvės danga. Tik po to, kai į Savivaldybės administraciją kreipėsi Tarybos narys Algirdas Bacevičius, statybininkų pareikalauta ištaisyti defektus. Tai ir buvo padaryta, bet kiek reikės laiko, kad ši naujai asfaltuota gatvės dalis kasmet būtų nuolat lopoma, tačiau jau ne už rangovo, o už mūsų visų pinigus? Nei šiuo, nei kitais atvejais Savivaldybė kažkodėl įtartinai nesamdo ekspertų, kurie nustatytų, ar darbai buvo atlikti tinkamai.

Jei gatvių danga eižėja, vadinasi, kažko nesilaikyta: arba technologijos, arba naudotos prastesnės nei derėjo medžiagos. Ir, aišku, lieka kyboti klausimas: kodėl taip nutiko, kodėl už statybas atsakingi valdininkai, deja, ne pirmą kartą buvo tarsi apakę. Jei jie kadaise neįstengė pamatyti, kad ne tokios medžiagos, kaip reikalauta projekte, naudojamos remontuojant Žemaitės gimnazijos stadioną, tai tikrai turi bėdų dėl „regėjimo“. O ką jau kalbėti apie gebėjimą įžvelgti trūkumus, remontuojant gatves.
Neseniai A.Bacevičius mums atsiuntė nuotraukas iš Ryškėnų Spindulio gatvės. Tačiau defektai išlindę ir naujai asfaltuotoje Ryškėnų Liepų gatvėje. Nuotraukose matome ne tik eižėjančią, bet ir vietomis jau subyrėjusią asfalto dangą. Neseniai rašėme, kad „žaibai“ pradėjo vagoti Pramonės gatvę. Pranešėme apie skilinėjančią Sedos gatvės dalį nuo Šiaulių-Palangos plento iki viaduko. Kas, kad šioje gatvėje statybininkai buvo priversti „lopyti“. Akivaizdu, kad „lopyti“ reikės ir vėliau. Tiesa, ši gatvė Savivaldybei nepriklauso, jos remontu rūpinosi Kelių direkcija.
Užtat Telšių Saulėtekio, Pramonės, Ryškėnų Spindulio gatvės priklauso Savivaldybei.
Praėjusių metų rugsėjo 10 dieną Ryškėnų seniūnas Saulius Širvys Savivaldybės administracijos direktoriaus paprašė įvertinti Spindulio ir Liepų gatvės būklę, nes matomi akivaizdūs įtrūkimai. Savivaldybės administracijos valdininkai judėjo it sulėtintuose kino kadruose: tik lapkričio 22 dieną kreipėsi į UAB „Telšių keliai“, kuri, netrukus atsakiusi, pažadėjo defektus ištaisyti iki šių metų birželio 1 dienos.
Šiame straipsnyje minimi objektai remontuoti nuo 2015 metų. Pernai Telšiuose nutiko tai, ko nė karto nebuvo — Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus privertė statybininkus „susivynioti“ ir išsivežti prastos kokybės Respublikos gatvės asfalto dalies sluoksnį. Mat, atlikus ekspertizę, nustatyta, kad danga prastesnės kokybės nei reikalaujama.