Rajono švietimo įstaigų remontas — pagal nuoseklią ir iš anksto suplanuotą programą

Trumpai apie programą. Savivaldybė šiuo metu pradėjo rengti Telšių rajono švietimo įstaigų trimetę remonto darbų programą. Ši programa bus labai aiškus ir viešai skelbiamas planas, kuriame nuosekliai bus sudėliota, kuriais metais, kurios švietimo įstaigos ir joms priklausančios patalpos bus remontuojamos/atnaujinamos.
Programos sudarymas. Šiuo metu visos rajono švietimo įstaigos yra gavusios raštą, kuriuo remiantis, Savivaldybei turi pateikti valdomos infrastruktūros svarbiausių remonto darbų sąrašą, aprašant esamos infrastruktūros būklę, planuojamų ir reikalingų darbų pobūdį, darbų atlikimo vietą. Šį sąrašą įstaigos turi užpildyti prioriteto tvarka. Gavus visų įstaigų poreikius, Savivaldybės mero Kęstučio Gusarovo potvarkiu, bus suformuojama darbo grupė, kuri kolegialiai sudės visą gautą poreikį į vieną bendrą darbų programą, kurioje ir taps aišku, kurie remonto darbai kuriais metais bus finansuojami ir atliekami.
Trimetės programos forma — išbandyta praktika rajone. Praėjusiais metais Savivaldybė remonto darbų programą trejiems metams į priekį patvirtino ir remontuojamų kelių bei gatvių rajone atžvilgiu. Dabar gyventojai gali viešai matyti, kurie susisiekimo keliai ir kuriais metais bus rekonstruojami ar atnaujinama jų asfalto danga. Kasmet ši programa yra peržiūrima ir atnaujinama.
„Kai gyventojams kyla klausimų dėl Savivaldybės planų vieno ar kito objekto remonto atžvilgiu — svarbiausia yra ne žadėti, o aiškiai atsakyti, ar šie darbai jau suplanuoti, arba, kada šie darbai yra numatomi įgyvendinti. Juk visi suprantame, kad bet kurioje srityje turint aiškų planą, ne tik kyla mažiau nesusikalbėjimo, bet ir visiškai išnyksta galimybė kvestionuoti darbų nuoseklumą. Dabar jau matome, kaip praktikoje veikia patvirtinta trejų metų programa kelių remonto atžvilgiu, todėl analogiškai ir buvo priimtas sprendimas tokiu pačiu principu planuoti švietimo įstaigų remonto darbus. Neslėpsiu — šių remonto darbų poreikis bus didžiulis tiek apimtimi, tiek finansine išraiška, tačiau, kai darbo grupė prioriteto tvarka aiškiai sudės planą trejiems metams į priekį, atsiras visiškas skaidrumas ir aiškumas. Tai, manau, ir yra svarbiausia, kalbant apie Savivaldybės darbus rajone“,— naujai kuriamos trimetės rajono švietimo įstaigų remonto programos atsiradimo svarbą akcentuoja Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas.

 

Jau visai netrukus Telšių miesto šventė „Telšē linGOun“ pakvies su šėlsmu pasitikti vasarą

„Telšiai savo miesto šventę tradiciškai švenčia birželio viduryje, minint Šv. Antano Paduviečio, miesto globėjo, dieną. Pastarieji metai renginiams buvo itin nepalankūs, dėl karantininių apribojimų net dvejus metus šventė buvo minima tik simboliškai. Šiandien jau esame be kaukių, su mažiau ribojimų, tad neabejoju, kad miesto šventėje taip pat būsime be jų. 2022 m. tradicinė Telšių miesto šventė grįžta į miestą su trenksmu. Jau ryškėja miesto šventės kontūrai ir, tikiu, kad renginių pasiilgusiems telšiškiams bei miesto svečiams patiks planuojama šventinė programa ir visi joje ras sau dominančių veiklų. Šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai, dėliojami šventinės programos akcentai. Laukia daug gražių kultūrinių, aktyvių sportinių renginių ir malonių staigmenų.
Šventė šiemet kvies su šūkiu „Telšē linGOun“ ir šurmuliuos mieste visą savaitę — birželio 4-12 dienomis. Noriu pasidžiaugti, kad šios miesto šventės programa bus orientuota į labai įvairią publiką. Pagrindinė miesto šventės koncepcija — visą savaitę skirtingose miesto viešosiose erdvėse organizuoti įvairias, kuo platesnę bendruomenę įtraukiančias, veiklas. Masčio ežere vyks motorlaivių varžybos, Zakso kalno papėdėje šurmuliuos mugė, vaikų miestelis. Šventės metu miesto bendruomenės bus kviečiamos kartu mankštintis, paplepėti tradiciniame miestelėnų piknike, dalyvauti sporto varžybose, ekskursijose, amfiteatre bus organizuojamas gatvės šokių festivalis, ant Zakso kalno į koncertus kvies Žemaitijos muzikantai bei žinomi Lietuvos atlikėjai, o pašėlti diskotekoje kvies iš Telšių kilęs didžėjus. Organizatoriai suplanavo tradicinius, jau visų pamėgtus renginius, tačiau taip pat nori pasiūlyti ir naujovių, kurių iki galo dar nenorime atskleisti, tačiau pažadame, kad programa bus nuotaikinga, kupina puikių emocijų. Jau dabar kviečiame dalintis šia žinia su savo artimaisiais, draugais, kolegomis ar buvusiais šio krašto gyventojais. Svetingai laukiami telšiškiai ir svečiai iš visų Lietuvos kampelių, tai puiki galimybė susitikti ir pasidžiaugti kartu. Pasiruošimo miesto šventės procese organizatoriai nuoširdžiai kviečia ir ragina ilgai nesvarstyti ir visus birželį atvykti į Žemaitijos sostinės Telšių miesto šventę ir savo buvimu pagerbti mūsų miestą. Ir tegul — Telšē linGOun“,— apie miesto šventės koncepciją ir joje laukiančias staigmenas komentuoja Savivaldybės mero pavaduotojas Mantas Serva.

 

Įgyvendinant darnaus judumo planą, viena iš prioritetinių sričių — pėsčiųjų ir dviračių takų tinklo plėtra

„Siekiant, kad darnus judumas taptų kasdienybe, svarbi kokybiškų keliavimo paslaugų pasiūla. Telšių Darnaus judumo plane pastebima, kad esamas Telšių miesto pėsčiųjų ir dviračių takų tinklas yra viena iš problemiškų susisiekimo infrastruktūros grandžių. Dviračių takai nėra sujungti į rišlų tinklą, kuriuo būtų galima susisiekti tarp paties miesto rajonų ir užmiesčio vietovių.
Vadovaujantis parengtu darnaus judumo planu, siekiame kurti efektyvių išteklių ir šiuolaikinių technologijų naudojimu grindžiamas darnaus judumo sistemas. 2021-2027 m. ES fondų investicijų programos lėšomis numatoma tolesnė dviračių ir pėsčiųjų takų infrastruktūros plėtra Telšių mieste ir priemiestyje, sujungiant takus į vientisą takų sistemos tinklą, taip didinant ne tik vietos, bet ir tarpmiestinę bevariklio transporto integraciją.
Planuojamų projektų metu būtų tęsiamas pėsčiųjų-dviračių takas palei Masčio ežero pakrantę nuo Zakso kalno iki Kauno g., sujungiant infrastruktūrą su naujai įrengiamais takais Saulėtekio, Lygumų ir Vilniaus gatvėse. Numatyta įgyvendinti ir esamų pėsčiųjų takų rekonstravimą, įrengiant dviračių takus S.Daukanto, Karaliaus Mindaugo, Žemaitės, Džiugo, Gedimino gatvėse. Numatytos investicijos esamiems pėsčiųjų takams rekonstruoti, įrengiant dviračių takus Telšių miesto P.Genio, Žarėnų, Alyvų, Parko, Kęstučio, Stoties gatvėse.
Bendro naudojimo gatves planuojama įrengti Telšių Iždinės, Sinagogos ir Laisvės gatvėse. Projekto metu būtų rekonstruojami pėsčiųjų takai abiejose gatvės pusėse, įrengiamas apšvietimas, gatvė pritaikoma bevarikliam transportui. Skatinant bevariklio transporto integraciją, Telšių mieste būtų įrengiamos dviračių stoginės, saugyklos ir dviračių remonto stotelė.
Projektai bus finansuojami ES (apie 85 proc.) ir SB lėšomis (apie 15 proc.). Šiuo metu rengiamas Telšių regiono plėtros plano 2021-2030 m. projektas, kuriame Savivaldybės administracija siūlo įtraukti šiuos planuojamus įgyvendinti projektus, susijusius su pėsčiųjų ir dviračių infrastruktūros plėtra. Tikimės, kad pėsčiųjų ir dviračių infrastruktūros plėtra paskatins gyventojus rinktis darnius kelionės būdus, taip prisidedant prie oro taršos ir triukšmo mažinimo, padidins fizinio aktyvumo lygį, gerins sveikatą ir bendrą gyvenimo kokybę“,— apie pėsčiųjų ir dviračių takų tinklo plėtrą kalba Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus.

 

Šunų vedžiojimo/dresavimo aikštelės įrengimas — vieta gyventojams turiningai leisti laiką su savo augintiniais

„Telšiai iki šiol neturi erdvės, pritaikytos gyvūnams, skirtos saugiam jų vedžiojimui, dresiravimui ir atitinkančios jų esminius poreikius. Vasario mėnesį kartu su Administracijos direktoriumi vykome apžiūrėti šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelės į Mažeikius. Po apsilankymo pradėtos laisvų žemės sklypų paieškos, kuriuose būtų galima įrengti aikšteles.
Pagrindiniai prioritetai, į ką buvo atsižvelgiama:
* Patogiai pasiekiama vieta.
* Galimybė privažiuoti automobiliu ir mažas eismas.
* Pakankamai nutolę gyvenamieji namai.
* Galimybė įrengti apšvietimą, pritaikant naudotis tamsiuoju paros metu.
Parenkant aikštelės teritoriją, taip pat buvo svarbu, kad ji neužimtų sklypų, kurių paskirtis komercinė arba skirta gyvenamiesiems namams statyti, tačiau būtų lengvai pasiekiama gyventojams ir nereikalautų didelių investicijų. Minėtus kriterijus atitiko teritorija, esanti Saulėtekio g. 3, Telšiuose. Balandžio pradžioje Savivaldybės Facebook paskyroje skelbėme gyventojų apklausą dėl parinktos aikštelės vietos. Gyventojai pritaria, kad aikštelė išties reikalinga ir tokių reikėtų net keliose vietose, tačiau tai atsiremia ir į finansines galimybes. Taip pat pastebėjome, kad gyventojai pasisakė apie numatytos vietos netinkamumą dėl vandens laikymosi. Norime akcentuoti, kad ši teritorija būtų nusausinta, įrengus drenažą ir drėgmė nebesilaikytų.
Siekiant užtikrinti keturkojų ir aplinkinių saugumą, numatyta, kad aikštelė turėtų būti aptverta, įrengtas apšvietimas. Ieškant dresiravimo treniruoklių, bus konsultuojamasi su šunų dresiravimo specialistais, kad žinotume, kokių įrenginių reikia ir kaip juos išdėstyti. Šunų šeimininkų patogumui numatyta įrengti: suolelius, šiukšliadėžes, skirtas augintinių ekskrementams, stovelius pririšti šunims. Vienas iš aikštelės privalumų — erdvumas: suplanuota aikštelė 16 arų. Gyventojai modernios šunų vedžiojimo/dresavimo aikštelės laukė ilgai. Specialių šunų vedžiojimo aikštelių poreikis mieste yra, todėl Telšių rajono savivaldybės pareiga — sudaryti sąlygas žmonėms aktyviai leisti laiką su savo augintiniais. Dėkoju gyventojams, išreiškusiems savo nuomonę apklausoje ir tikiuosi, kad bendrą sprendimą rasime ir jau netrukus turėsime aikštelę, skirtą Jūsų augintiniams“,— aikštelės įrengimą komentuoja Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Adomaitis.

Telšių rajono savivaldybės informacija