Iniciatyva „priARTėk“: nuotolinės pamokos beveik 60 mokyklų

Daugiau kaip tris mėnesius vykęs Vilniaus dailės akademijos nuotolinių pamokų projektas priARTėk“, skirtas šalies meno mokykloms ir gimnazijoms, pasiekė finišo tiesiąją. Antrus metus sėkmingai įgyvendinta iniciatyva VDA dėstytojams, menininkams ir studentams nemokamų virtualių dailės pamokų formatu suteikė galimybę pasiekti šimtus vyresniųjų klasių mokinius, pristatant jiems, kuo ypatingos yra meno studijos. VDA Telšių fakultetas prisistatė beveik 60 mokyklų.

„Įkvėpė“ koronavirusas
VDA Komunikacijos skyrius, suprasdamas, kad jaunieji menininkai dėl koronaviruso rizikos negalės atvykti į kūrybines dirbtuves ar gyvai susipažinti su Akademijoje esančiomis laboratorijomis, paskatino VDA dėstytojus, menininkus ir studentus dalyvauti edukacinėje iniciatyvoje „priARTėk“, kurios metu nustebino kitokia nei įprastai — virtualia dailės pamoka.
Į projektą aktyviai įsitraukė ir VDA Telšių fakulteto dėstytojai, menininkai bei studentai, sausio-balandžio mėnesiais surengę beveik 60 pamokų, kuriose dalyvavo net keli šimtai 11-12 klasių (keletas ir jaunesnių klasių) mokinių. Mokiniai turėjo unikalią progą virtualiai išvysti, kaip dirba studentai, pabendrauti su Akademijoje dirbančiais dėstytojais, užduoti klausimų.
Kiekvienos pamokos tema suderinta individualiai su dėstytoju ir dailės mokytoju, tad neįprastos pamokos paįvairino mokymosi rutiną. Pažymėtina, kad šiemet, mažėjant ribojimams dėl epidemijos, surengtos virtualios ir gyvos ekskursijos po Akademijos studijas ir net gyvai aplankytos meno mokyklos Kaune bei Klaipėdoje. Virtuliai surengtos pamokos Druskininkuose, Panevėžyje, Kalvarijoje, Šalčininkuose, Mažeikiuose ir kituose miestuose.

Įvairus pamokų turinys
Šiemet daugiausiai virtualių pamokų vedė VDA Telšių fakulteto dekanas prof. Ramūnas Banys, juvelyrė doc. Neringa Poškutė-Jukumienė, skulptorius Donatas Repeika, dizaino studijų programos studentė, Studentų sąjungos pirmininkės pavaduotoja Emilija Globytė. Šalies mokiniams pamokas taip pat vedė prof. Remigija Vaitkutė, prof. Laima Kėrienė, doc. Liepa Griciūtė-Šverebienė, doc. Beata Zdramytė, baldų restauravimo srityje baigiamąjį darbą rengianti Saulė Šiušaitė.
„Ne paslaptis, kad Telšiai — nuo centro nutolęs regionas, tad projektas „priARTėk“ mums suteikia galimybę pasiekti platesnę auditoriją. Galime mokiniams pristatyti fakultete dėstomas studijų programas, įgyvendinamus projektus, rengiamas kūrybines dirbtuves bei plenerus, organizuojamas tarptautines parodas ir kitus renginius. Be to, pamokų metu būname arti mokinio, tad jam tiesiai ir operatyviai galime atsakyti į kylančius klausimus apie stojamuosius egzaminus, duoti naudingų patarimų, kaip pasiruošti stojamiesiems ir smalsiausius pakviesti apžiūrėti VDA Telšių fakulteto auditorijų, dirbtuvių ir vieno ypatingesnių bendrabučių ant ežero kranto,— kalbėjo dekanas prof. Ramūnas Banys ir tęsė mintį. — Džiaugiamės projekto rezultatais, puikiais mokytojų bei moksleivių atsiliepimais ir viliamės, jog šis projektas tęsis toliau. Dailės mokytojus ir jų auklėtinius raginame nepamiršti — bene kiekvienas dėstytojas pakvietė į gyvą susitikimą Akademijoje, tad lauksime Jūsų pas mus!“ (VDA Telšių fakulteto inf.)