Ketina rajone sukurti naują senelių globos tinklą

Šį mėnesį įvyksiančiame Savivaldybės tarybos posėdyje bus siūloma patvirtinti susitarimo memorandumą su „Senior Group“. Memorandumas susijęs su naujų senelių globos namų steigimu rajone.

Memorandume rašoma, kad „Senior Group“ kreipiasi į Savivaldybę, pristatydama „Big Family House“ projektą, kurio tikslas — rajone statyti ir plėtoti senyvo amžiaus asmenims skirtus „Senior Quartier“ („Senjorų kvartalas“) socialinės globos šeimos tipo namus ir teikti socialines paslaugas pagal Lietuvos teisės aktus.
Šie senelių namai išsamiai apibūdinami memorandume: „Big Family House“ — tai nedidelės šeimos namų tipo senjorų rezidencijos, skirtos senyvo amžiaus asmenims, kuriems reikalinga globa. Šių namų aplinka kupina sveikos veiklos, pasitikėjimo ir pagarbos, senjorai čia senėja saugiai. Šiuose namuose senjorams sukuriamas patogus, jiems įprastas gyvenimas, netrikdant jų kasdienės rutinos. Čia jie yra tarsi šeimos narių rate ir mėgaujasi įvairia veikla, specialiai skirta jų psichinei ir fizinei gerovei. Pastatą sudaro du blokai: viename bloke gyvena 5-7 senjorai (visame pastate — 10-14 senjorų). Jų globai taikomi inovatyvūs sveikatos priežiūros valdymo procesai ir modernios technologijos. Įdiegtos architektūrinės ir technologinės inovacijos senoliams užtikrina kokybišką ir įdomų gyvenimo būdą: senjorai visi kartu gyvena kaip viena didelė šeima patogiame ir jaukiame name. Šios rezidencijos, kaip atskiri saugūs senjorų kvartalai, statomos privačių namų rajonuose, siekiant išlaikyti namų stiliaus gyvenamąją aplinką, įvertinant tai, kad senjorai teikia pirmenybę mažiems jaukiems namams, o ne dideliems bendrabučio tipo namams. Taip pat čia gali įsikurti ir yra globojami žmonės, sergantys Alzheimerio liga ir kitomis demencijos rūšimis — jiems pritaikytos specialios programos.
„Senior Group“ teikia ir socialinę globą asmens namuose ir gali tapti aktyviu, profesionaliu ir patikimu pagalbininku Savivaldybei šioje srityje.
Memorandumu „Senior Group“ įsipareigoja: rajono teritorijoje teikti institucinės socialinės globos paslaugą pagal „Big Family House“ koncepcijos modelį; užtikrinti kokybišką ir prieinamą ilgalaikės socialinės globos paslaugos teikimą senyvo amžiaus asmenims, kuriems tokia paslauga yra paskirta; užtikrinti tvarų ir nepertraukiamą „Big Family House“ projekto senyvo amžiaus asmenims skirtų socialinės priežiūros namų veikimą ir valdymą; užtikrinti, kad „Senior Quartier“ namai atitiktų visus tokioms įstaigoms keliamus reikalavimus, kuriuos nustato galiojantys Lietuvos Respublikos įstatymai ir poįstatyminiai aktai; Teikti MAMA OK paslaugas (socialinės pagalbos ir globos namuose paslaugos).
Numatomi ir įsipareigojimai Savivaldybei: suteikia informaciją apie galimus žemės sklypus, pastatus veiklai, tinkamumą rengti numatytus architektūrinio planavimo ir statybinius darbus, taip pat ir apie „Due Diligence“ procedūrai reikalingus duomenis investicinės aplinkos vertinimui rajono teritorijoje; įstatymais numatyta tvarka suteikia socialinės globos finansavimą už teikiamas paslaugas įstaigoje globojamiems senyvo amžiaus asmenims“.
„Senior Group“ pirktų pasirinktą žemės sklypą, pastatą, atliktų ir kontroliuotų architektūrinio planavimo ir statybos darbus bei procesus pagal „Big Family House“ projektus; aprūpintų visus projekto „Big Family House“ namus reikiama modernia įranga ir baldais; vykdytų komunikaciją ir rinkodaros veiklą, siekiant užtikrinti „Big Family House“ projekto namų užpildymą; samdytų ir papildomai apmokytų nuolatinį personalą, taip pat organizuotų kviestinių specialistų darbą įstaigoje, kad „Big Family House“ namų gyventojams ar gyventojų namuose būtų teikiamos visos reglamentuotos ir reikalingos paslaugos.