Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis akinius?

Šiais laikais akiniai puošia daugelį žmonių. Ir tai visai nestebina, nes modernėjant technologijoms vis daugiau laiko praleidžiame prie kompiuterių bei mobiliųjų telefonų ekranų, todėl įvairios regos problemos tampa gan dažnomis palydovėmis.

Tad prireikus korekcinių akinių suskumbama ieškoti tokių, kurie ne tik padėtų geriau matyti, bet ir būtų patogūs, stilingi bei pateisintų kitus turimus lūkesčius. Deja, išsirinkti tokius korekcinius akinius ne visuomet yra paprasta. Dažnai tai, kas patogu  –  nelabai gražu, o kas atrodo stilingai nesuteikia pakankamai komforto. Kaip atrasti aukso viduriuką ir išsirinkti išties sau labiausiai tinkančius bei patinkančius korekcinius akinius? Išskiriame svarbiausius dalykus, į kuriuos verta atkreipti dėmesį renkantis akinius.

Pasirinkite tinkamą akinių lęšių dangą

Vienas svarbiausių dalykų, į kurį turėtų atkreipti dėmesį kiekvienas, kuris renkasi akinius yra akinių lęšių danga. Nuo pasirinktos akinių lęšių dangos priklauso tiek matymo kokybė, tiek jaučiamas komfortas. Šiuo metu siūlomas labai didelis akinių lęšių dangų pasirinkimas. Tačiau tam, kad šis pasirinkimas būtų teisingas, o korekciniai akiniai – kokybiški bei patogus reikia žinoti, kokiomis savybėmis pasižymi skirtingos akinių lęšių dangos.

  • Antirefleksinė danga. Verta pastebėti, kad antirefleksinė danga – viena populiariausių. Akinių lęšiai su antirefleksine danga ypatingi tuo, jog efektyviai pašalina nepageidaujamus šviesos atspindžius. O tai itin pagelbėja tiems, kas daug laiko praleidžia prie kompiuterio ar dirbtinio apšvietimo šviesoje. Kadangi ant tokių akinių lęšių nesusidaro aplinkinių šviesos šaltinių atspindžiai, galima mėgautis ryškesniu vaizdu, akys patiria mažiau įtampos ir ne taip greitai pavargsta.
  • Kietinanti danga. Kiekvienas įbrėžimas atsiradęs ant akinių daro įtaką matymo kokybei. Jei akinių lęšiai yra subraižyti, matomas vaizdas tampa nebe toks skaidrus, neretai erzinantis. Norint apsaugoti akinius ir savo akis derėtų rinktis akinių lęšius su kietesne danga, kuri sutvirtina lęšio paviršių ir jo išorei suteikia mažesnį pažeidžiamumą. Ypatingai tokią dangą rekomenduojama rinktis vaikams, kuriems ne visuomet pavyksta užtikrinti, kad akiniai būtų saugūs ir išlikų nesubraižyti.
  • Nuo UV spindulių apsauganti danga. Ne paslaptis, kad UV spinduliai kenkia akimis. Todėl norint efektyviai apsisaugoti nuo UV spindulių derėtų pasirinkti akinių lęšius su UV danga. Reikia akcentuoti, kad nuo UV spindulių apsaugančiomis dangomis gali būti dengti ir korekciniai akiniai, ir akiniai nuo saulės.
  • Mėlyna šviesą atspindinti danga. Mėlyną šviesą skleidžia kompiuterių, televizorių, planšečių, išmaniųjų telefonų ekranai, LED apšvietimas ar ekranai. Todėl neretai dėl intensyvaus mėlynos šviesos srauto matomas vaizdas gali būti neryškus, mirgantis, tad akys greičiau pavargsta, pasireiškia galvos skausmai. Pasirinkus akinių lęšius su mėlyną šviesą atspindinčia danga galima išvengti ne tik tokių bėdų, bet ir išvengti tam tikrų akių ligų. O ypatingą dėmesį į šią dangą turėtų atkreipti tie, kurie visą dieną dirba prie kompiuterio ar dažnai naudojasi išmaniaisiais prietaisais.
  • Veidrodinė danga. Tiems, kuriems svarbu, jog korekciniai akiniai būtų išskirtinai stilingi tikrai įtiks veidrodinė akinių lęšių danga. Reikia žinoti, kad veidrodinės dangos būna įvairių spalvų – sidabrinės, auksinės, bronzinės, mėlynos. Tokie spalvingi akinių lęšiai visiškai netrukdo regėjimui ir į įvaizdį įneša daugiau išskirtinumo.

Svarbu pastebėti, kad akinių lęšių dangos gali pasižymėti ir kitomis savybėmis. Rinkoje galima rasti akinių lęšių su vandeniui, dulkėms, rasojimui atspariomis dangomis. Todėl prieš renkantis korekcinius akinius būtina apsvarstyti, kokia akinių lęšių danga jums reikalinga ir kokios dangos savybės suteiks daugiausiai komforto.

Įvertinkite veido bruožus ir formą

Renkantis korekcinius akinius ne ką mažiau svarbu atkreipti dėmesį į rėmelių formą. Dažniausiai korekciniai akiniai yra nešiojami kasdien, tad savaime suprantama, jog norisi, kad jie atrodytų stilingai ir tiktų tiek prie kuriamo įvaizdžio, tiek prie veido bruožų bei formos. Todėl, visų pirma, prieš renkantis akinių rėmelius atkreipkite dėmesį į savo veido bruožus. Turite ilgą ar trumpą nosį? Jūsų akys yra arti viena kitos ar labiau nutolusios? Įvertinus šiuos ir kitus savo veido bruožus lengviau išsirinksite geriausiai sau tinkančius akinius.

Taip pat nepamirškite atsižvelgti ir į veido formą. Reikia akcentuoti, kad kvadratinės veido formos savininkams tiks apvalios arba ovalios formos akinių rėmeliai. Tie, kas turi ovalų veidą be vargo gali rinktis bet kokios formos akinių rėmelius. Apvalaus veido žmonės turėtų atkreipti dėmesį į kvadratinius arba stačiakampius akinių rėmelius, o turintys širdies formos veidą puikiai atrodys su apvaliais akinių rėmeliais.

Derinkite prie odos, akių ir plaukų spalvos

Ką reikia žinoti apie akinių rėmelių spalvą? Svarbiausia įsiminti, kad patinkanti akinių rėmelių spalva ne visada gali tikti prie jūsų odos, akių ar plaukų spalvos. Todėl atkreipkite dėmesį į šiuos niuansus:

  • Jei jūsų veido oda yra įdegusi ar turi persikinį, rusvą atspalvį, tuomet jums tikrai tiks aukso ar raudonos spalvos akinių rėmeliai. Jei oda yra šalto atspalvio, blyški, tuomet dairykitės į sidabrinės, rožinės, melsvos ar juodos spalvos akinių rėmelius.
  • Rudų akių savininkams puikiai tiks šiltesnių spalvų akinių rėmeliai – rudi, žali, auksiniai. Prie mėlynų akių dera mėlynų ir pilkų atspalvių akinių rėmeliai, o turintiems žalias akis derėtų rinktis žemės spalvų akinių rėmelius arba galima priimti drąsesnį sprendimą ir pasipuošti rožiniais ar violetiniais akinių rėmeliais.
  • Rudų plaukų savininkams tiks šiltesnių spalvų akinių rėmeliai – raudoni, auksiniai, rudi. Turintys šviesius plaukus nesuklys pasirinkę mėlynos, juodos ar rožinės spalvos akinių rėmelius. O jei jūsų plaukai juodi, tuomet geriausios akinių rėmelių spalvos yra juoda, mėlyna, bronzinė.

Neskubėkite, pasimatuokite, išanalizuokite

Verta pastebėti, kad tinkamus korekcinius akinius išsirinkite tik tuomet, jei nepriimsite skuboto sprendimo. Reikia suprasti, kad korekciniai akiniai jus puoš kasdien, todėl tai turi būti gerai apgalvotas pirkinys. Gerai apsvarstykite, kokia akinių lęšių danga jums yra reikalinga: ar svarbu, kad akiniai sulaikytų nepageidaujamus šviesos atspindžius, ar norite, kad jie būtų atsparūs įbrėžimams, o gal jums reikalinga apsauga nuo UV spindulių. Taip pat nepagailėkite skirti laiko tam, kad pasimatuotumėte skirtingų formų bei spalvų akinių rėmelius, nes taip išsirinksite ne tik didžiausią komfortą suteikiančius, bet ir žaviai atrodančius akinius.