Įspūdingi specialieji reikalavimai eiliniam valdininkui

Savivaldybės administracija ne kartą skelbė konkursus pareigoms užimti, įrašydama gana specifinius, konkurenciją mažinančius, reikalavimus.

Birželio 2 dieną Savivaldybės administracija paskelbė konkursą Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyresniojo specialisto pareigoms užimti. Sudomino gana specifiniai pareigybės aprašymo specialieji reikalavimai, kurie, manytume, varžė konkurse konkurenciją.

Alvydas Ivoncius

Neva reikia vadovaujančio darbo patirties
Pareigybės aprašyme įrašyti tokie specialieji reikalavimai: „Darbo patirties sritis — administracinio darbo patirtis. Administracinio darbo patirtis suprantama kaip darbo patirtis, įgyta vadovaujant valstybės ar savivaldybės institucijai ar įstaigai, ar privačiam juridiniam asmeniui, jų filialams ar padaliniams, taip pat atliekant personalo administravimo funkcijas, organizuojant finansinių išteklių valdymą, paskirstymą ir (arba) jų panaudojimo kontrolę ir (arba) rengiant, organizuojant ir (arba) koordinuojant įstaigos veiklos plano rengimą ir įgyvendinimą“.
Kodėl prireikė eiliniam valdininkui turėti „administracinio darbo patirtį“, kuri suprantama kaip vadovavimas?
Savivaldybės administracija mums pranešė, kad konkursą laimėjo Viktorija Lekavičiūtė ir paskirta į pareigas Agnės Vaitkienės nėštumo ir gimdymo atostogų metu. Pastaroji, regis, neturėjo darbo patirties, įgytos vadovaujant įstaigai, jos padaliniui, „organizuojant finansinių išteklių valdymą, paskirstymą“ ir panašios, kokios jau reikalauta paskelbto konkurso specialiuosiuose reikalavimuose.
Savivaldybės administracija mums pranešė, kad atrankoje dėl minėtų pareigų dalyvavo vos vienas asmuo. Manytume, vienas dalyvavo todėl, kadangi konkurso galimus pretendentus galėjo nubaidyti būtent minėti specialieji reikalavimai.
Savivaldybės administracijos paprašėme paaiškinti, kodėl dėl eilinio valdininko pareigybės prireikė tokių specialiųjų, konkurenciją konkurse ribojančių, reikalavimų, kai pagal pareigybės funkcijas jokia vadovaujančio darbo patirtis nereikalinga.

Klausiame apie ratus, atsako — apie batus
Gavome tokius atsakymus, kurie, deja, ne pirmą kartą leidžia įtarti, kad kai kuriuos Savivaldybės administracijos valdininkus vargina teksto suvokimo problema: klausiame apie ratus, atsako — apie batus.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 86 (10497)