Apie eismo saugumo komisiją ir 2022 m. priimtus bei įgyvendintus sprendimus

Eismo saugumo komisijos tikslas — nustatyti ir vykdyti priemones eismo saugumui gerinti, spręsti eismo organizavimo ir saugaus eismo priemonių įgyvendinimo klausimus Telšių rajono savivaldybės teritorijoje. Komisiją sudaro Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, mero pavaduotojas, Savivaldybės administracijos Architektūros skyriaus, Statybos ir urbanistikos skyriaus Statybos poskyrio, Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus atstovai, Telšių ir Varnių seniūnijų seniūnai bei specialistai, UAB „Telšių keliai“ direktoriaus pavaduotojas, „Telšių butų ūkis“ vadybininkas, Telšių autobusų parko direktorius ir Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas. Sprendžiant tam tikrus klausimus, kviečiame ir kitų įstaigų atstovus dalyvauti komisijos posėdžiuose.
Komisija kiekvieną mėnesį organizuoja posėdžius, kuriuose analizuoja saugaus eismo būklę rajone, teikia pasiūlymus valstybės institucijoms, kaip gerinti eismo saugumą, derina eismo organizavimo ir kelio ženklų statymo schemas ir jų pakeitimus, teikia pasiūlymus dėl gatvių ir kelių priežiūros, dalyvauja svarstant transporto infrastruktūros objektų projektavimo, statybos ir rekonstravimo klausimus, svarsto pateiktus gyventojų, organizacijų, įmonių prašymus ir skundus.
Komisija iš gyventojų sulaukia įvairaus pobūdžio prašymų. Visgi vieni iš svarbiausių yra: dėl kelio ženklų įrengimo (ribojančių greitį, sustoti draudžiama, vaikai, stop, duoti kelią, motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas), greitį ribojančių kalnelių, žmonių su negalia stovėjimo vietų kiemuose, autobusų sustojimo įrengimo. Daugumai prašymų, atsižvelgiant į aplinkybes, pritariama. Šiais metais komisijos nariai svarstė jau per 90 klausimų, kurie visi priimti bendru sutarimu. 2022 m., atsižvelgiant į prašymus, jau įrengti įvairaus pobūdžio 28 kelių eismo ženklai Žemaitės g., Vilniaus g., Luokės g. sankryžose, prie „Kranto“ progimnazijos, Saulėtekio g., Džiugo g., Žarėnų gatvėse, išspręsti dalinio eismo apribojimo klausimai.
Eismo saugumo komisija dažnai sulaukia prašymų įrengti neįgaliesiems skirtas automobilių stovėjimo vietas. Visi suprantame, kad neįgaliųjų integravimas į visuomenę bei viešosios infrastruktūros pritaikymas jų poreikiams yra itin svarbu. Šiais metais jau įrengti du kelio ženklai (neįgalieji) ir įrengtos dvi mašinų stovėjimo vietos neįgaliesiems Dariaus ir Girėno g. 8 ir Saulėtekio g. 11, Telšiuose.
„Dėkoju rajono gyventojams, kurie rūpinasi savo ir aplinkinių saugumu ir informuoja apie vietas, kuriose reikia užtikrinti didesnį saugumą, įrengiant atitinkamus kelių eismo ženklus. Gyventojai eismo saugumo klausimais prašymus gali teikti Telšių rajono savivaldybės viename langelyje arba el. p.: info@telsiai.lt. Noriu akcentuoti, kad visada labiau atsižvelgiama, kai dėl nurodytos problemos kreipiamasi kelių gyventojų vardu. Taip pat svarbu akcentuoti, kad ne visus prašymus galime patenkinti komisijos sprendimu, tenka kreiptis ir į Lietuvos automobilių kelių direkciją, kadangi ne visi keliai priklauso Savivaldybei, yra priklausančių ir Kelių direkcijai. Bendruomenių vaidmuo, didinant saugumą Telšiuose, mums labai svarbus, siekiame, kad Telšių rajono gyventojai savo gyvenamosiose apylinkėse ir keliaudami jaustųsi saugiai“,— apie Saugaus eismo komisijos darbus komentavo komisijos pirmininkas Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Adomaitis. (Telšių r. sav. inf.)