Norėtų šalia Telšių įrengti pramonės parką

Investicijų pritraukimo studijos schemoje pavaizduotos teritorijos, kurios per tris etapus turėtų pavirsti pramonės parku.

Savivaldybė užsisakė investicijų pritraukimo studiją, kuri mums visiems kainavo 14 tūkstančių eurų. Studijoje apstu įvairių, net ir perteklinių, duomenų, kurie, deja, pasens greičiau nei į Telšius „ateis“ investuotojas. Be to, šia studija atsakyta į klausimą, į kurį atsakymas buvo ir taip žinomas — Telšiai neturi pramonės plėtrai parengtos teritorijos. Taigi studijoje siūloma steigti Telšių pramonės parką.

Alvydas Ivoncius

Vietą parinko rytinėje miesto pusėje
Pramonės parkui vieta numatyta prie rytinio Telšių aplinkkelio, į pietus nuo Šiaulių-Palangos plento. Iš viso pramonės parkas užimtų beveik 40 hektarų teritoriją. Joje kol kas daugiausiai privačios žemės. Jas reikėtų išpirkti.
Aišku, ne visi savo valdas norėtų parduoti, todėl būtina pasiekti, kad Telšių pramonės parkas būtų įtrauktas į valstybei svarbių projektų sąrašą. Tuomet žemę galima „paimti“ valstybės reikmėms, savininkams už ją sumokant. Dažniausiai tokiais atvejais savininkams nemokama tiek, kiek jie pageidautų gauti.
Pagal investicijų pritraukimo studiją, 2022-2024 metais reikia gauti valstybei svarbaus projekto statusą, parengti Telšių pramonės parko plėtros planą, įkurti tą parką ir parinkti jo operatorių.

Suskirstė į etapus
Būtina minėtoje vietoje pramonės parkui parengti teritoriją. Čia darbai skirstomi į tris etapus. Pirmuoju 2024-2027 metais vystoma teritorijos dalis pietinėje pusėje, užimanti beveik 14 hektarų, suformuojant keturis sklypus, pratęsiant Mažeikių gatvę į pramonės parką.
Antrajame etape 2026-2029 metais vystoma šiaurinė teritorijos dalis, užimanti beveik 13 hektarų. Parengiami 11 sklypų, prijungiama prie pramonės parko geležinkelio linija.
Trečiajame etape 2028-2031 metais vystoma likusi teritorijos dalis, užimanti 11 hektarų, suformuojant 9 sklypus.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 87 (10498)