Žemaitiškos-kiniškos-japoniškos sodybos eksponatai pasitinka prie gatvės

Sodybos eksponatus „saugo“ Telšių miestui padovanotas Žemaitijos simbolis — meška.

Daugeliui telšiškių, taip pat miesto svečių liko nepamirštami apsilankymai Telšių miesto Garbės piliečio, žinomo juvelyro ir kraštotyrininko Alfredo Jonušo žemaitiškoje-kiniškoje-japoniškoje sodyboje. Ne vienas ir šiandien aplankytų sodybą, virtusia muziejumi, bet šeimininkas dėl sveikatos būklės ją prieš metus uždarė. Tačiau kūrybingas žemaitis rado išeitį, kad eksponatai vėl džiugintų žmones.

Algirdas Dačkevičius

„Geriau išsilaikiusius eksponatus iškėliau priešais sodybą, kad juos matytų žmonės, eidami Muziejaus gatve“,— sakė A.Jonušas.
Taigi, miestelėnai ir svečiai, eidami pro menininko sodybą, įsikūrusią Muziejaus g. 88, galės stabtelėti ir apžvelgti apie 15 eksponatų. Jų žvilgsnį pasitiks seniausios pasaulyje Horiudži šventyklos penkis kartus sumažintas maketas, taip pat sumažintas Himedži (Baltojo garnio) maketas, No teatro kaukės Okame kopija, kabuki teatro pavadinimo raidės, Budos stovylos skulptūra ir kiti senosios Japonijos kultūros simboliai. Ypač įspūdingas japoniško povo atvaizdas.
Kinijai ir Taivanui skirtame namelyje pro langą matyti įžymi kino teatro aktorė, vilkinti „karo vadės“ apdarus, taip pat Taivano merginos. Prie vartelių — tradiciniais rūbais apsirengusios japonės atvaizdas.
Žinoma, viską vainikuoja Telšių miesto herbas ir Žemaitijos sostinei padovanota Meškos skulptūra, tarsi sauganti ne tik Rytų šalių, bet ir mūsų krašto dvasinius lobius, kuriuos tebeskleidžia originaliojo žemaičio Alfredo Jonušo sodyba.
Pasak eksponatų autoriaus, kol kas visą grožį užgožia pūgų suversti pusnynai, bet jie ne amžini, nes su saulės spinduliais visuomet ateina nauja pradžia ir leidžia žmogaus žvilgsniui ieškoti dar nepatirtų dalykų. Su saule naujai „prakalbės“ ir eksponatai.