Enciklopedijoje pateikta informacija apie Algirdą Žebrauską gana netiksli

Savivaldybės administracijos „Kalvotajai Žemaitijai“ pateikta informacija paneigia enciklopedijos duomenis, kad Algirdas Žebrauskas buvo Turgaus aikštėje esančių kai kurių pastatų projektų autorius. Kita vertus, jei ir projektavo, tai, regis, kaip valdininkas, darė neleistinai.

Telšiuose žinomas architektas Algirdas Žebrauskas nepateko į tomais išleistą „Visuotinę lietuvių enciklopediją“. Užtat kurį laiką apie jo tikrus ar tariamus nuopelnus Telšiams gausiai buvo informacijos „Vikipedijoje“. Paskui A.Žebrauskui skirtas skyrelis šioje internetinėje enciklopedijoje kažkodėl išnyko. Užtat informacija apie A.Žebrauską atsirado elektroninėje „Visuotinės lietuvių enciklopedijos“ versijoje. Pateiktomis žiniomis suabejojo vienas telšiškis ir paragino „Kalvotąją Žemaitiją“ pasidomėti, ar iš tikrųjų A.Žebrauskas buvo visų enciklopedijos elektroninėje versijoje minimų projektų autorius.

Alvydas Ivoncius

Išvardinti parengti projektai
Smalsiam telšiškiui kilo abejonė ir dėl ko kito. Kaip jis, būdamas vyr. architektu ar Architektūros skyriaus vedėju, galėjo tvirtinti tuos projektus, jei pats juos rengė?
„Visuotinės lietuvių enciklopedijos“ elektroninėje versijoje pateikta štai tokia informacija: „A.Žebrausko iniciatyva parengtas Telšių senamiesčio regeneracijos projektas (su architektais V.Paulioniu, M.Ramanauskiene, 1982-87). Parengė Rainių Kančios koplyčios (pagal 1942 architekto J.Virako eskizus) ir memorialo (su dailininkais A.Kmieliausku, A.Dovydėnu, skulptoriumi R.Midvikiu, abu 1991), Telšių katedros, Garbės vartų ir šventoriaus, Vyskupų rūmų ir V.Borisevičiaus kunigų seminarijos komplekso tvarkybos, atkūrimo ir restauravimo (1990-2019), Žemaitijos turizmo centro pastato atkūrimo, Turgaus, Katedros, Stoties, Nepriklausomybės aikščių regeneravimo (atkūrimo ir regeneravimo projektai su architekte G.Čepiene, 1995-2013; visi Telšiuose) projektus. Kiti svarbesni projektai Telšiuose: „Alkos“ muziejaus priestatas (1998, 2002), bankų DnB, Swedbank, SEB filialų pastatai (su architektais R.Baniu, R.Laivyte, G.Čepiene, 2001-12), Masčio ežero pakrantės sutvarkymas ir Telšių amfiteatras (su architekte J.Valančiūte, 2007-13), buvusios spirito gamyklos pastatų komplekso tvarkybos ir pritaikymo (su architekte R.Laivyte, 2014-16), Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto galerijos (2015-17); Signatarų alėjos su paminklu Palangoje (su skulptoriumi A.Sakalausku, 2018), Babrungo upės slėnio ir Laisvės alėjos, Vytauto gatvės Plungėje rekonstrukcijos (2018-19) projektai“.
A.Žebrauskas, kai buvo sukurti dauguma čia išvardintų projektų, dirbo Savivaldybės administracijoje vyr. architektu, Architektūros skyriaus vedėju.

Pateikta informacija neigia kai kuriuos „nuopelnus“
Dar praėjusių metų rugsėjo mėnesį paprašėme Savivaldybės administracijos pateikti informaciją apie enciklopedijoje išvardintų projektų, skirtų objektams Telšiuose, autorius. Praėjo du mėnesiai, kol gavome prašytą informaciją. Beje, ne tokią išsamią ir tikslią, kokios tikėjomės.
Savivaldybės administracijos pateiktos žinios verčia suabejoti, ar enciklopedijoje pagrįstai priskirta visų joje išvardintų projektų autorystė.
Pasirodo, anot Savivaldybės administracijos, Turgaus ir Katedros aikščių regeneracijos projekto vyr. inžinierius V.Šliogeris, projekto autoriai: architektai V.Paulionis ir D.Trakumaitė, bendraautorius Telšių rajono vyr. architektas A.Žebrauskas. Taigi ne vien ponas A.Žebrauskas šių projektų autorius, kaip pateikiama enciklopedijoje.
Pagal pateiktą Savivaldybės administracijos informaciją, Nepriklausomybės aikštės projektą rengė projektavimo firma ARKA, projekto vadovas buvo J.Bumblauskas.
Savivaldybės administracijos pateiktose žiniose dėl Žemaitijos turizmo informacijos centro atkūrimo projekto A.Žebrauskas nė neminimas. Rašoma, kad pastatą projektavo projektavimo studija „Katedra“, projekto vadovas K.Elvikis, architektė G.Čepienė, nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos projekto dalies vadovas R.Ramanauskas.
DNB ir Swedbank bankų pastatų, esančių Turgaus aikštėje, projektuotojas buvo projektavimo studija „Katedra“, projekto vadovas V.Katarskis, architektai G.Čepienė, R.Banys („Swedbank“ pastato projekto konsultantas A.Žebrauskas).

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ (Nr. 3)

2 Komentarai

Komentarai nepriimami.