Žemaičių muziejaus „Alka“ muziejininkai kalėdinį vakarėlį iškeitė į paramą Ukrainai

„Užuot pirkę dovanas, padovanokime generatorių Ukrainai“, – dar prieš šv. Kalėdas tarp muziejininkų pasigirdęs raginimas įkvėpė geriems darbams. Suprasdami, ką šiandien išgyvena ukrainiečių tauta, kokiomis sąlygomis jie tūnodami rūsiuose laukia visa niokojančio karo pabaigos, muziejininkai atsisakė kalėdinio vakarėlio bei tradicinio keitimosi dovanomis ir priėmė sprendimą iškeisti pramogas į paramą ukrainiečiams. Rezultatas džiuginantis: Žemaičių muziejaus „Alka“ darbuotojai 2022 m. gruodžio mėnesį inicijavę rinkliavą, skirtą pagelbėti Rusijos užpultos Ukrainos žmonėms, per rekordiškai trumpą laiką iš savo asmeninių lėšų surinko 2000 eurų!

Donata Kazlauskienė

Žemaičių muziejaus „Alka“ kultūrinės komunikacijos specialistė

Nors iš pradžių ketinta pirkti generatorių ir jį perduoti be elektros likusiems civiliams, sulaukta pagalbos šauksmo iš karių, ginančių Ukrainos nepriklausomybę. „Ukraina gina civilizuoto pasaulio ir visos Europos interesus akistatoje su Rusijos priešais, kurie atėjo į mūsų taikią žemę su karu. Jūsų parama ir pagalba yra mūsų bendra sėkmės, kovojant su priešu, garantija. Šiuo metu iškilo poreikis įsigyti kokybišką tranzitinį automobilį, kuris būtų naudojamas maistui pristatyti ir sužeistiesiems pervežti iš Rusijos ir Ukrainos karo fronto linijos. Prašome surinktus pinigus panaudoti transporto priemonei įsigyti, kuri būtų skirta 1-ojo šaulių bataliono ir šaulių kuopos 54-ajai atskirajai mechanizuotai brigadai“, – oficialiame kreipimesi iš Bachmuto rašė pulkininkas Oleksij Maistrenko.
Atsižvelgdami į prašymą dėl neišprovokuoto ir nepaskelbto Rusijos karo Ukrainoje bei informuoti apie sparčiai senkančias technikos atsargas, skirtas ukrainiečių kariniams daliniams aprūpinti ir sužeistiesiems gabenti, muziejaus darbuotojai nutarė prisidėti prie visureigio, skirto Ukrainos kariams, nupirkimo Lietuvoje ir nugabenimo į Ukrainą.
Buvo kreiptasi į tarpininką-savanorį Tomą Dabašinską. Iš jo sulaukta atsakymo, kad ieškomas toks automobilis, kuris turėtų kiek įmanoma mažiau defektų ir jį būtų nesudėtinga remontuoti, lengvai galėtų rasti detalių. Akcentuota, kad į Ukrainą nugabentus automobilius techniškai sutvarko, perdažo ir šarvuoja vietiniai, tačiau remontas irgi kainuoja… Aptarus visas detales su T.Dabašinsku bei surinktų lėšų perdavimo galimybes, jau sausio 11 d. buvo pasirašytas Priėmimo-perdavimo aktas, o sausio 17-osios pavakarę gautas patvirtinimas, jog reikalinga transporto priemonė (visureigis „Nissan Pathfinder“) nupirkta ir bus išgabenta į Ukrainos pasienio miestą Lvivą, kur automobilį perims kariškiai.
Žemaičių muziejaus „Alka“ darbuotojai viliasi, kad jų nuoširdi atjauta, kilnumas bei dosni auka įkvėps ir kitus ištiesti pagalbos ranką Ukrainos žmonėms, paskatins savanorystei ir leis suprasti, kad apginta ir išsaugota šios šalies nepriklausomybė – tai ir mūsų valstybės suvereniteto išsaugojimas!