Donatai Zakienei kiekviena nauja diena – nauja istorija

Lrytas.lt pristatė projektą „Lietuvos mokytojas 2023“, kuriuo norima įvertinti ir paskatinti mokytojus, keičiančius ne tik mokinių ateitį, bet ir šalies švietimo veidą. Taip pat – padrąsinti jaunus žmones rinktis mokytojo profesiją, o dabartiniams mokytojams patvirtinti, kad jų įdėtas darbas ir atsidavimas turi išskirtinę prasmę bei yra vertinamas. Lrytas.lt specialiai sukurtame puslapyje skelbiamos gerosios mokytojų darbo patirtys, švietimo lyderių istorijos, žinomų žmonių prisiminimai apie mokytojus, o svarbiausia – renkami laureatai aštuoniose kategorijose. Siūlyti kandidatus ir balsuoti už mokytojus lrytas.lt rinkimuose galima iki vasario 22 dienos. Susumavus skaitytojų ir vertinimo komisijos balsus, aštuoni mokytojai bus apdovanoti kovo 1 dieną. Registruoti galite šiame puslapyje: Lietuvos mokytojas 2023.
„Kalvotoji Žemaitija“ tęsia rašinių ciklą apie mūsų rajono švietimo įstaigų siūlomus kandidatus geriausiam Lietuvos pedagogo titului laimėti.

Telšių „Ateities“ progimnazijos socialinę pedagogę Donatą Zakienę bendruomenė apibūdina tokiais žodžiais: „Žmogus, atsidavęs vaikams. Socialinė pedagogė, mokytoja yra užsitarnavusi vaikų pagarbą, pasitikėjimą, dėmesį ir draugystę. Donata visada yra su vaikais, tarp vaikų ir dirba vaikams. Asmenybė, kuri savo pavyzdžiu įkvepia ir motyvuoja.“
„Esu socialinė pedagogė, dirbu Telšių „Ateities“ progimnazijoje. Gimiau ir augau Žeimuvėnų k., Upynos sen., Telšių r. 2008 m. Lietuvos kūno kultūros akademijoje baigiau edukologijos bakalauro studijas ir įgijau socialinės pedagogikos specialybę,– save pristato Donata Zakienė. – Mokytojo darbas mane žavėjo nuo vaikystės. Tėvų profesija nieko bendro su pedagogika neturi, bet jie nuolat skatino mane klausytis savo širdies ir studijuoti tai, su kuo noriu sieti savo ateitį. Socialinė pedagogika tuo metu buvo pakankamai nauja profesinė sritis, kuri sudomino savo aprašymu ir galimybėmis. Galutinai studijuoti būtent socialinę pedagogiką nusprendžiau 12 klasėje. Šiandien labai džiaugiuosi pasirinkusi šį kelią, nors į mokyklą dirbti grįžau po netrumpo laikotarpio.“
Pedagogo profesija, moters nuomone, pašaukimas, pagrindinis dalykas, skatinantis žmones rinktis šią specialybę. „Ne kiekvienas žmogus gali dirbti pedagogu, tai labai sunkus, daug kantrybės, išmonės, nuolatinio tobulėjimo reikalaujantis darbas. Norint suprasti jaunąją kartą, turi gyventi jų ritmu, domėtis jiems rūpimais dalykais, įsiklausyti į jų poreikius, būti be galo kūrybišku, ieškoti kontakto su mokiniu, priimti jį tokį, koks yra ir atvira širdimi rodyti dėmesį, kad jaustųsi saugus ir reikalingas. Visa tai didžiulis ir nepamatuojamas darbas…“ – sakė socialinė pedagogė Donata Zakienė.
Pasak Donatos, džiaugsmo pedagogo darbe yra daug. „Vienas iš jų, ir tikriausiai didžiausias, yra vaikai, jų šypsenos, nuoširdumas, laisvumas ir drąsa. Antras – tai žmonės, tarp kurių ir su kuriais dirbu. Didžiulė laimė dirbti šauniame kolektyve, stiprioje komandoje, kuri žiūri viena kryptimi, siekia visapusiškos gerovės vaikui, visada palaiko, padeda įgyvendinti netikėčiausius planus ir idėjas. Trečias – dirbant mokykloje, nėra laiko liūdesiui, nes nuolat sukiesi tarp daugybės jaunų žmonių, padedi surasti kelią iš jiems labai svarbių situacijų ir pats mokaisi iš jų. Pedagogui nėra vienodų dienų, kiekviena nauja diena – nauja istorija. Labiausiai liūdina situacijos, kurių negali pakeisti…“ – mintimis dalinosi pedagogė.
Paklausta, ar mato savo įdėto nuoširdaus darbo grąžą mokiniuose, Donata atsakė, jog, pasirinkęs pedagogo kelią, turi būti pasiruošęs duoti be grąžos, bet jeigu dirbi nuoširdžiai ir su atsidavimu, ta grąža matoma žibančiose mokinių akyse, jos tiek daug pasako be žodžių… Neįkainojami mokinių apkabinimai, pasitikėjimas ir tikėjimas tavimi. „Savo darbe stengiuosi paįvairinti mokinių kasdienybę, todėl kartu išbandome įvairių veiklų už mokyklos ribų, keliaujame, stovyklaujame, žygiuojame, turistaujame. Nuolat skatinu mokinius savo dienoje rasti kažką teigiamo, gražaus ir tuo pasidžiaugti“, – apie darbo ypatumus kalbėjo Donata Zakienė.
Jei galėtų grįžti į praeitį, moteris net nedvejodama vėl rinktųsi tą patį kelią. Pasak jos, tai geriausias jos pasirinkimas, kuris šiandien neša didžiulį džiaugsmą ir visavertiškumo jausmą. „Pedagogas tai ne tik profesija, tai jausmas, kad esi reikalingas ir svarbus kito žmogaus gyvenime, nes padedi mažai asmenybei statyti gyvenimo pamatus“, – sakė socialinė pedagogė.
P.S. Kurk mažus stebuklus kiekvieną dieną, o visa kita ateis savaime. Laimingas pedagogas išugdo laimingus vaikus.