Svarbiausias palinkėjimas ligoniams – nestokoti meilės sau ir kitiems

Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė ir laikinai einanti direktorės pavaduotojos gydymo reikalams pareigas Giedrė Girdvainytė.

Šiandien, vasario 11-ąją, švenčiama Pasaulinė ligonių diena, kurią 1992 metais paskelbė popiežius Jonas Paulius II. Nuo to laiko ji minima krikščioniškose šalyse. Šiemet jau 31 kartą žmonės bus raginami prisiminti ligonius, išgirsti jų poreikius ir įsiklausyti į jų skausmą. Regioninės Telšių ligoninės koplyčioje bus meldžiamasi ir už ligonius, ir kasdien jais besirūpinančius medikus.

Algirdas Dačkevičius

Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė ir nuo vasario 1-osios laikinai einanti direktorės pavaduotojos pareigas Giedrė Girdvainytė pastebėjo, kad pandeminiu laikotarpiu ir medikai, ir ligoniai patyrė nemažai išbandymų. Ypač tai buvo jaučiama ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje.
Pasak G.Girdvainytės, Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius pirmiausia „sugeria“ visas pacientų emocijas, nes neretai susiduria su tokiais žmonėmis, kuriems iš tiesų reikia ne skubios pagalbos, o šeimos gydytojo konsultacijos. Belieka pasikliauti kantrybe. Žinoma, negalima atmesti, kad didesnį pacientų srautą Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje lemia ir buvęs užsidarymas namuose pandeminiu laikotarpiu. Pastebima nemažai uždelstų ligų formų, įvairių patologijų, žmones kamuoja rimtos bėdos, kurias gali palengvinti savo darbą puikiai išmanantys medikai.
Direktorė pasidžiaugė, jog Regioninė Telšių ligoninė ir toliau išlieka viena daugiausiai paslaugų teikiančių gydymo įstaigų regione ir yra viena iš septynių Lietuvos ligoninių, kurios dalininke pasisiūlė tapti ir tapo Sveikatos apsaugos ministerija. Tokiu atveju ligoninė atsidūrė kur kas palankesnėje padėtyje už rajonines ligonines, priklausančias savivaldybėms, kurioms teko užsidaryti dalį skyrių.
Iškalbi statistika liudija, jog pernai stacionare buvo gydyti 6292 pacientai, o 2021 metais – 5182, t.y. net 1110 pacientų daugiau negu 2021 metais. Apsilankymų skaičius Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje 2022 metais siekė 25500, o 2021 metais – 23795, t.y. 1705 apsilankymais daugiau nei 2021 metais. Daugiau apsilankyta ir konsultacinėje poliklinikoje: pernai apsilankė 99882 pacientai, o 2021 metais – 93650 ir t.y. 6232 apsilankymais daugiau nei 2021 metais.
Pasak J. Seiliuvienės, nuolat keliaujama pažangos ir naujovių diegimo keliu, nes ligoninė įtraukta į Priėmimo-skubiosios pagalbos, Reanimacijos-intensyvios terapijos skyrių plėtros projektą, kuriam įgyvendinti skirtas net 1 mln. 800 tūkst. eurų. Kitas svarbus projektas – Geriatrijos skyrius, pradėsiantis veikti šių metų pavasarį. (Geriatrija – mokslas, tiriantis senatvės ligas, jų gydymą ir profilaktiką – Redakcijos pastaba).
Be kitų geriatrinių sindromų, didesnis dėmesys skyriuje bus teikiamas kognityvinių funkcijų blogėjimui, atminties sutrikimams, demencinei diagnostikai ir pan. Demencijų diagnostikos ir gydymo poreikis gana didelis. Būsimajame Geriatrijos skyriuje atsiras nemažai terapijos, tačiau jo darbas skirsis nuo Vidaus ligų skyriaus. Kadangi žmogus skyriuje bus iki dviejų savaičių, jis gaus daugiau pagalbos. Su juo dirbs gydytojas su slaugytoju, medicinos psichologas, kineziterapeutas, ergoterapeutas, socialinis darbuotojas, esant poreikiui – ir psichiatras.
Ligoninės vadovė pastebėjo, kad svarbu ne tik gydyti ligonius, bet ir įgyti jų pasitikėjimą. Vienas iš skyrių, kurį ligoniai taria su pagarba – Ortopedijos traumatologijos. Jo vedėjas traumatologas Ali Khalil Chahine per gana trumpą laiką subūrė energingą komandą ir bene dvigubai išaugino operacijų skaičių. Telšiškiai šį gydytoją vadina trumpai – Ali, o garsas apie jį sklinda toli už Žemaitijos sostinės ribų.
Operacinėse atliekamos skubios ir planinės operacijos, taikoma dienos chirurgijos paslauga, minimaliai invazinės intervencijos. Artroskopijos būdu operuojami keliai, alkūnės, pečiai, čiurnos sąnariai.
Pagal peties sąnario endoprotezavimo operacijų gausą, Telšių ligoninė yra antroje vietoje po Vilniaus medikų. Tai padėjo pasiekti ligoninėje dirbantis ortopedas traumatologas Viktoras Jermolajevas, kuris yra tarp 800 geriausių pasaulio medikų – peties sąnario endoprotezavimo specialistų. Gydytojas nuotoliniu būdu dalinasi savo profesine patirtimi ne tik su Latvijos ir Estijos, bet ir tolimesnių užsienio šalių specialistais, pranešimus yra skaitęs tarptautinėse medikų konferencijose.
Akušerijos ir ginekologijos skyrių, kurio profesionalią komandą subūrė Tomas Lūža, taip pat puikiai žino ne tik žemaitės moterys, bet ir atvykstančios iš įvairių mūsų šalies kampelių. Tai lėmė, jog pernai krykštaujančių mažylių skaičius peržengė 400, ko anksčiau nebūta. Tikimasi, jog netolimoje ateityje per metus Žemaitijos padangę išvys apie pusę tūkstančio mažylių, nes gimdyvių trauka į šį skyrių vis didėja.
Ligoninės vadovė J.Seiliuvienė ir jos pavaduotoja G.Girdvainytė pastebėjo, jog į žmonių problemas įsiklausoma ir jiems padedama nuolat.
Negalima pamiršti ir labai svarbios ligonių aprūpinimo grandies – maitinimo. Direktorė pastebėjo, jog ligoninė yra sudariusi sutartį su „Maisto banku“, kurio rengiamos akcijos prisideda prie ligonių maitinimo.
Maistu ir jo įvairove ligoniai nesiskundžia. Žinoma, būtų nerealu reikalauti „restoraninių“ patiekalų, nes pacientai maitinami pagal nustatytą racioną, atsižvelgiant į kiekvieno ligą.
Pasaulinės ligonių dienos proga ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė ir jos pavaduotoja Giedrė Girdvainytė palinkėjo visiems pacientams sveikatos, kantrybės, o svarbiausia meilės sau ir kitiems, kurie kiekvieną dieną juos apgaubia rūpesčiu ir atjauta.

2 Komentarai

  1. Teko ne kartą teko pakliūti į gydytojos Giedrės Girdvainytės rankas, tai profesionali, rūpestinga, mylinti savo darbą ir suteikianti greitą pirmąją pagalbą gydytoja. Aš buvau sužavėta jos operatyvumu, profesionalia pagalba pasientui tiek gydant, tiek patariant. Gerbiamos vadovės, sėkmės darbe rūpinantis pacientais ir meilės sau.

  2. 2023 metų pradžia mūsų šeimą paženklino didžiule nelaime, tad pirmą kartą akis į akį teko susidurti su Telšių Regioninės ligoninės kolektyvu. Visada gerbiau medikus ir jų darbą, tačiau po šio įvykio mano pagarba ir susižavėjimas medikais dar labiau išaugo. Net sunku būtų išvardinti visus Telšių Regioninės ligoninės medikus, kuriems šiandien esu be galo dėkinga už tai, kad mano vyras šiandien yra gyvas ir po truputį sveiksta. Nuoširdžiausias ačiū ligoninės vadovėms už tai, kad Telšių ligoninėje subūrė tokią gerą gydytojų komandą. Labai esu dėkinga visiems, pradedant GMP ir priėmimo skyriaus darbuotojais, didžiulis AČIŪ skubiai ir nepriekaištingai operaciją atlikusiai komandai (gyd. S Matulaitis, straipsnyje paminėtas gyd. Ali Khalil Chahine, L. Kojelienė ir kt.), nuostabioms Reanimacijos skyriaus gydytojoms ir personalui už profesionalumą, didžiules pastangas ir net moralinį palaikymą. Mieli Telšių medikai, būkite sveiki, mylėkite ir saugokite save, kad galėtumėt mylėti ir saugoti kitus, Jūs mums labai labai reikalingi!!!

Komentarai nepriimami.