Vietos politikos „savižudžiai“: nusprendė „susprogdinti“… patys save

2020 metų vasara. Menų mokyklos statyba buvo įstrigusi. Savivaldybės administracijai vadovavo I.Motiejūnas ir A.Lukavičius.

Ukrainoje rusai dažnai užlipa ant minų, kurias patys ir užkasė. Kare visko būna: vieni minas užkasa, kiti lekia per lauką, to nežinodami. Bet kad užkastų miną ir tuoj pat ant jos užliptų – taip daro nebent savižudžiai arba, perkeltine prasme, kai kurie Telšių rajono savivaldybės tarybos nariai.
Alvydas Ivoncius

Patingėjo pasidomėti, kada atlikti tyrimai
Praėjusį šeštadienį paskelbėme Savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Katkaus atsakymą į Savivaldybės tarybos opozicijos pareiškimą. Opozicija nusprendė išreikšti viešą nepasitikėjimą T.Katkui. Ir arogantiškai pareiškė esą Taryboje jo atstatydinimo nesiekia neva nenorėdama trikdyti Savivaldybės veiklos.
Dvylika pareiškimą pasirašiusių Savivaldybės tarybos narių T.Katkų kaltino dėl Respublikos gatvės, Menų mokyklos, „Ateities“ progimnazijos baseino rekonstrukcijų, Telšių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos, „Sodros“, Užimtumo tarnybos „centrų“ iškėlimo iš Telšių. Kadangi per ne vienerius metus ne kartą šiomis temomis rašėme, nesunku buvo pastebėti, kad opozicijos pareiškimas mažų mažiausiai keistas, kadangi dauguma jį pasirašiusių Tarybos narių taipogi buvo atsakingi už tai, kuo kaltino T.Katkų arba pastarasis dėl kai kurių priekaištų buvo niekuo dėtas.
Politikoje vieni prieš kitus kovoja skleisdami faktų ir veiksmų interpretacijas arba kompromituojančius faktus. Tačiau reikia būti praradusiam nuovoką arba stipriai susipykusiam su savo sąžine, kad kitą apkaltintum tuo, dėl ko pats esi kaltas.
Opozicija savo pareiškime skelbia esą „T.Katkaus vadovavimo metu Telšių rajono savivaldybė išryškėjo kaip šalies lyderė pagal pažeidimų skaičių, vykdant viešuosius pirkimus, finansuojamus iš ES struktūrinių fondų investicijų programos“. Apie šiuos pažeidimus rašėme. Opozicija turėjo žinoti, kad visi pažeidimai padaryti 2014-2020 metais, taigi iki T.Katkui tampant Savivaldybės administracijos direktoriumi. Pareiškimą pasirašė taipogi Imantas Motiejūnas ir Almantas Lukavičius, bet kai kurie pažeidimai padaryti būtent jiems vadovaujant Savivaldybės administracijai. Kaip tai suprasti? Lyg maža to, T.Katkus kaltinamas esą jis nesiėmė jokių veiksmų, išsiaiškinant pažeidimų priežastis. Tačiau pažeidimus nustačiusi Centrinė projektų valdymo agentūra daugumą tyrimų atliko 2019-2020 metais, kai Savivaldybės administracijai vadovavo ne kas kitas, o A.Lukavičius ir I.Motiejūnas.

Dėl gatvės rekonstrukcijos „medalių“ verti ir patys kritikai
T.Katkui prikišta lėta Respublikos gatvės rekonstrukcija. Taip, priekaištauti galima, be ne vien jam. Sutartis dėl gatvės rekonstrukcijos pasirašyta dar 2018 metais. Anuomet rašėme, kad Savivaldybė turės bėdų dėl kelių aplinkybių: nepatikimo rangovo UAB „Techsis“ ir neužsitikrinto finansavimo. Be to, sutartyje numatytas neracionaliai ilgas laikotarpis – net 36 mėnesiai su galimybe pratęsti dar keturiems mėnesiams. Sutartį pasirašę anuomet laikinai Savivaldybės administracijai vadovavęs Rimantas Žebrauskas, Savivaldybės tarybos valdančiajai koalicijai priklausė socialdemokratai, darbiečiai ir „valstiečiai“.
Gatvės rekonstrukcija prasidėjo 2019 metais, tęsėsi 2020 metais, kai Savivaldybės administracijai vadovavo I.Motiejūnas ir A.Lukavičius. 2020 metų pavasarį neapsikentę žmonės į amfiteatrą pakvietė merą, Savivaldybės administracijos vadovus. Atvyko Kęstutis Gusarovas, A.Lukavičius, I.Motiejūnas nepasirodė. Šiame susitikime buvo pripažinta, kad stipriai atsiliekama nuo grafikų. 2020 metais Savivaldybė, kai jos administracijai didžiąją metų dalį vadovavo I.Motiejūnas ir A.Lukavičius, nepanaudojo apie 700 tūkst. eurų. 2021 metais liko nepanaudota apie 600 tūkst. eurų, o tais metais Savivaldybės administracijai vadovavo jau T.Katkus. Beje, jis Savivaldybės administracijos direktoriumi tapo 2020 metų lapkričio mėnesį.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ (Nr. 17)

2 Komentarai

  1. TIKRAI TIKRAI PASIŽADU: PANAIKINSIU MOKESČIUS, SUMAŽINSIU KAINAS, PAKELSIU PENSIJAS IR ALGAS. UŽDRAUSIU KYŠIUS, INFLIACIJĄ IR SKURDĄ. DAUGIAU NEBEĮDARBINSIU GIMINIŲ, DRAUGŲ IR DRAUGIŲ. ATKURSIU KOLCHOZUS, MASTĮ IR SKAIČIUKUS. ARIELKA BUS NEMOKAMA! KIKVIENAM PO BUTĄ IR SKLYPĄ PRIE EŽERO!
    VISI UŽ TELŠIUS! VISI UŽ MANE!
    P.S. PRAEITŲ PAŽADŲ NEĮVYKDŽIAU, NES MAN VISI TRUKDĖ!

  2. tu esi geriausia kas gali nutikti Telšiams. parašyk, katras sąrašas ir balsuosiu

Komentarai nepriimami.