Antrajame mero rinkimų ture „susikaus“ Tomas Katkus ir Algirdas Bacevičius

(Iš kairės) Algirdas Bacevičius ir Tomas Katkus.

Baigėsi Savivaldybės tarybos rinkimai, o kas taps meru, sužinosime po antrojo turo – nė vienam kandidatui nė iš tolo nepavyko surinkti daugiau nei pusės rinkėjų balsų. Užtat Taryba išrinkta: joje matysime ir vietos politikos senbuvių, ir naujokų.
Alvydas Ivoncius

Lyderiai gavo beveik vienodai balsų
Telšių rajone tiesioginiuose mero rinkimuose dalyvavo Algirdas Bacevičius (partija „Tauta ir teisingumas), Valentinas Bukauskas (Darbo partija), Tomas Katkus (Lietuvos socialdemokratų partija), Imantas Motiejūnas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Mantas Serva (Lietuvos konservatoriai – krikščionys demokratai), Vilma Šakienė (Demokratų partija „Vardan Lietuvos“) ir pats save išsikėlęs Algirdas Žebrauskas. Tiesą sakant, jis buvo ir koalicijos „Geriausias pasirinkimas“ (Laisvės partija, Liberalų sąjūdis, partija „Laisvė ir teisingumas“) atstovas.
Čia skelbiami duomenys yra preliminarūs.
T.Katkus gavo 21,87 procento arba 3 tūkst. 419, A.Bacevičius – 21,59 procento arba 3 tūkst. 374, V.Bukauskas – 19,40 procento arba 3 tūkst. 33, A.Žebrauskas – 19,19 procento arba 3 tūkst., Imantas Motiejūnas – 8,04 procento arba 1 tūkst. 256, V.Šakienė – 5, 53 procento arba 864, M.Serva – 4,38 procento arba 685 rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.
Antrajame ture dalyvaus daugiausiai rinkėjų balsų gavę T.Katkus ir A.Bacevičius.

Pirmauja socialdemokratai ir darbiečiai
Kiek buvo kandidatų į merus, tiek rinkėjams pateikta ir kandidatų į Savivaldybės tarybą sąrašų – septyni.
Geriausiai sekėsi socialdemokratams. Už juos balsavo 23,64 procento arba 3 tūkst. 777, už Darbo partiją – 17,5 procento arba 2 tūkst. 724, už „Tautos ir teisingumo sąjungą“ – 15,87 procento arba 2 tūkst. 536, už koaliciją „Geriausias pasirinkimas (Laisvės partija, Liberalų sąjūdis, partija „Laisvė ir teisingumas) 12,89 procento arba 2 tūkst. 60, už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą – 12,52 procento arba 2 tūkst. 1, už Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ – 7 procentai arba 1 tūkst. 119, už Tėvynės sąjungą – Lietuvos krikščionis demokratus – 6,44 procento arba 1 tūkst. 29 rinkimuose dalyvavę rajono gyventojai.
Savivaldybės taryboje socialdemokratai turės 6, darbiečiai – 5, „Tauta ir teisingumas“ – 4, „Geriausias pasirinkimas“ – 3, „valstiečiai“ – 3, „Vardan Lietuvos“ – 2, konservatoriai – 2 mandatus.
Pagal preliminarius duomenis žinome, kas išrinkti Savivaldybės tarybos nariais.
Lietuvos socialdemokratų partija: Tomas Katkus, Kęstutis Gusarovas, Rugilė Kumžaitė, Remigijus Macas, Saulius Urbonas, Evelina Lenkauskienė.
Darbo partija: Valentinas Bukauskas, Agnė Jakavičiūtė, Simona Simaitytė, Karolis Andrijauskas, Egidijus Narmontas. V.Bukauskas, tikėtina, nepanorės atsisakyti Seimo nario mandato. Jam atsisakius Savivaldybės tarybos nario mandato, Tarybos nariu taptų Rimantas Adomaitis.
„Tautos ir teisingumo sąjunga“: Algirdas Bacevičius, Martinas Leščiauskas, Dainius Norkus, Rimantas Vaitkus.
Koalicija „Geriausias pasirinkimas“: Algirdas Žebrauskas, Tomas Lekavičius, Almantas Lukavičius.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga: Imantas Motiejūnas, Vilma Rumšienė, Remigijus Puplauskas.
Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“: Gabrielė Narmontaitė, Vilma Šakienė.
Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai: Janina Bucevičė, Mantas Serva.
Savivaldybės taryboje yra 25 nariai.
Pagal rezultatus, vieni kandidatai gavo daugiau, kiti – mažiau rinkėjų balsų nei juos delegavusios partijos. Dalis socialdemokratų rinkėjų vietoje T.Katkaus pasirinko kitą kandidatą. Tas pats nutiko „valstiečiams“, demokratams ir konservatoriams. O A.Bacevičius, V.Bukauskas ir A.Žebrauskas gavo kur kas daugiau balsų nei jų partijų sąrašai.
Telšių rajone iš 34 tūkst. 401 rinkėjo į rinkimus atvyko 15 tūkst. 984 rinkėjai – 46,46 procento. Negaliojančių biuletenių mero rinkimuose – 353 (2,21 procento), negaliojančių biuletenių Savivaldybės tarybos rinkimuose – 734 (4,59 procento). Mandatų skirstymo kvota – 610 balsų.
Deja, rinkimus Telšių rajone apkartino galimas balsų papirkinėjimas. Praėjusios savaitės penktadienį pranešta, kad išankstiniame balsavime galimai už pinigus keturi žmonės balsavo už jiems nurodytą asmenį. Policija dėl papirkinėjimo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

2 Komentarai

  1. Kaip suprasti sakinį: Dalis socialdemokratų rinkėjų vietoje T.Katkaus pasirinko kitą kandidatą.

    • Tai reiškia, kad Katkaus kaip mero nesirinko. Pažymėjo kitos partijos kandidatą pirmąjame lape, o antrąjame lape balsavo už socdemų partiją, bet Katkaus numerio į langelį neįrašė. Surašė tik tuos kurie tiko kaip kandidatai.

Komentarai nepriimami.