Pavasario pradžia sutapo su Japonijos imperatoriaus gimtadienio paminėjimu

Seniai su Žemaitės gimnazija draugaujanti Japonijos ambasados darbuotoja Haruka Seto (ji lankėsi mūsų mieste daug kartų) su savo bičiule Ele Kakanauskiene.

Pirmąją kalendorinio pavasario dieną Japonijos ambasada Lietuvoje surengė oficialų priėmimą imperatoriaus Naruhito šešiasdešimt trečiajam gimtadieniui paminėti.
Kostas Antanaitis

Naruhito yra šimtas dvidešimt šeštasis dinastijos imperatorius, jis 2019 metais soste pakeitė savo tėvą Akihito ir pradėjo naują Reiwa laikotarpį. Japonijos ambasada ilgai negalėjo surengti priėmimo imperatoriaus garbei dėl pandemijos.
Šiųmetis priėmimas vyko Vilniaus rotušėje, į jį buvo oficialiai pakviesti Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas, atvykęs su savo patarėja Rugile Kumžaite, taip pat Telšių Žemaitės gimnazijos mokytoja Elė Kakanauskienė.
Priėmime būriavosi daug aukšto rango politikų, pareigūnų bei nemažas būrys Japonijos kultūrą gerbiančių bei propaguojančių mūsų šalies piliečių. Tradiciškai sugiedoti abiejų valstybių himnai, į susirinkusius kreipėsi Japonijos ambasadorius Lietuvoje OZAKI Tetsu, kuris padėkojo Lietuvos Prezidentui Gitanui Nausėdai ir visiems kitiems sveikinusiems imperatorių gimtadienio proga. Jis priminė, kad Lietuva palaiko diplomatinius santykius su Tekančios saulės šalimi jau daugiau kaip šimtą metų (pernai sukako šimtmetis — autoriaus pastaba). Baigdamas savo kalbą, ambasadorius tradiciškai pasiūlė tostą Jo Didenybės imperatoriaus garbei.
J.E. OZAKI Tetsu su žmona Harumi praėjusią gegužę lankėsi Žemaitijos sostinėje, kur pasigėrėjo prie Telšių Žemaitės gimnazijos žydinčiu sakurų sodeliu bei bendravo su rajono meru. Susitikimo metu ambasadorius pažadėjo įsiklausyti į jų prašymą ir surasti Žemaitijos sostinei miestą- partnerį Tekančios saulės šalyje. Juo labiau, kad Japonijoje yra tokia Kumamoto prefektūra, kurios simbolis — irgi meška (kuma japoniškai ir reiškia mešką — autoriaus pastaba). Ambasadoriaus nuomone, vienas iš prefektūros miestų mielai draugautų su telšiškiais.
Svečiai tradiciškai buvo vaišinami sušiais, kitais japoniškais tradiciniais valgiais bei įvairių rūšių sake, buvo ir europietiškų gėrimų bei užkandžių. Priėmimo metu sušius gamino ir jais vaišino svečius ambasados rezidencijos virtuvės šefas. Nors sušis atrodo visiškai paprastas ir lengvai pagaminamas patiekalas, tačiau kai jį paruošia tikras profesionalas – būna žymiai skanesnis.
Japonų firmos ir prefektūros reklamavo savo įdomybes bei produkciją. Daugeliui buvo malonu susitikti po ilgokos bene trejų metų pertraukos.