Išrinkta nauja Taryba, tačiau kiek ji bus „nauja“?

Savivaldybės taryboje yra 25 nariai. Tiek pat bus ir kovo 5-ąją išrinktoje naujoje Taryboje. Kokius pamatysime joje „naujus veidus“? O svarbiausia – ar balandžio mėnesį pradėsianti veikti Taryba tikrai bus nauja savo veiklos turiniu ir iniciatyvomis?

Alvydas Ivoncius

„Naujas veidas“ nebūtinai spinduliuoja naujumu
Socialiniuose tinkluose, internete, gana aktyviai samprotauta esą niekas nesikeis, jei į Tarybą nebus išrinkti nauji žmonės. Tarsi „naujumas“ savaime yra vaistas nuo visų Savivaldybę varginančių ligų. Kaip rodo ankstesnė patirtis, „nauji veidai“ dažniausiai būna su tokiu pat partijų išpuoselėtu nomenklatūriniu užkratu. Arba „tie nauji“ veidai jokiomis iniciatyvomis nesireiškia.
Tiems, kurie pasitiki tomis partijomis, už kurias balsavo, visai tinka ir „seni veidai“. Partijų rinkimų sąrašų priekyje kaip tik ir buvo surašyti „seni veidai“, kadangi jie skyriuose turi didžiausią įtaką. Kaip tik „seni veidai“ buvo labiau reitinguojami nei nauji.

Socialdemokratai ir darbiečiai geresnio rezultato nesulaukė
Šie rinkimai nei pradžiugino, nei nuvylė rajono socialdemokratų. Dabartinėje Taryboje jie turi šešis narius: Kęstutį Gusarovą, Remigijų Jušką, Kazį Lečkauską, Eveliną Lenkauskienę, Remigijų Macą, Gitaną Ramoškienę. Į naują Tarybą taip pat išrinkti šeši socialdemokratai: Kęstutis Gusarovas, Evelina Lenkauskienė, Tomas Katkus, Rugilė Kumžaitė, Remigijus Macas, Saulius Urbonas. Išskyrus R.Kumžaitę, visi yra buvę Tarybos nariais. Bet ir R.Kumžaitė ne iš „naujų dirvonų“ kilusi – dabar ji yra mero patarėja. Jei meru būtų išrinktas T.Katkus, jis privalėtų atsisakyti Tarybos nario mandato. Jį gautų Remigijus Juška – taipogi Tarybos senbuvis. O jei, sakykime, vicemero pareigų nutykotų po kelių mėnesių bedarbiu liksiantis K.Gusarovas, taipogi privalėtų atsisakyti mandato, kuris atitektų porinkiminiame sąraše aštuntą vietą turinčiam Kaziui Lečkauskui – jis vėlgi ne „naujokas“.
Darbo partijos Telšių rajono skyrius, kaip ir socialdemokratai, nei pakilo, nei nusmuko saviškiais Savivaldybės taryboje. 2019 metais į Tarybą buvo išrinkti penki darbiečiai, lygiai tiek pat ir dabar.
Dabartinėje Taryboje darbiečių frakcija turi keturis narius, kadangi Petras Kuizinas paliko Darbo partiją ir po šiokių tokių klajonių įsikūrė pas vietos „valstiečius“. Tarybos Darbo partijos frakcijoje yra šie nariai: Karolis Andrijauskas, Stanislovas Čekanauskas, Simona Simaitytė, Linas Šedvilas. O į naują Tarybą išrinkti: Karolis Andrijauskas, Valentinas Bukauskas, Agnė Jakavičiūtė, Egidijus Narmontas, Simona Simaitytė. Tarybos naujokai bus A.Jakavičiūtė ir E.Narmontas.
V.Bukauskas, reikia manyti, Seimo nario pareigų nemainys į Tarybos nario mandatą ir jo atsisakys. Tuomet Tarybos nariu taps Rimantas Adomaitis, dabar dirbantis Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju, o anksčiau ne kartą išrinktas Tarybos nariu.

Pagaliau turės savo frakciją
Trečią pagal dydį frakciją turės Algirdas Bacevičius: vietoje dviejų išrinktų 2019 metais dabar turės keturis kol kas dar laukiančius priesaikos ir mandato. A.Bacevičius ir Martinas Leščiauskas Tarybos nariai yra ir dabar. Pavasarį prie jų prisijungs Dainius Norkus ir Rimantas Vaitkus.
A.Bacevičius pagaliau Taryboje turės savo frakciją. Kadangi jam pavyko patekti į antrą turą ir, jei laimėtų, tai privalėtų atsisakyti Tarybos nario mandato. Jis būtų įteiktas penktą vietą porinkiminiame sąraše užimančiam Gintautui Bratkauskui.
Taryboje bus ir dvi pačios mažiausios, kokios tik gali būti, frakcijos.

Gavo vienu mandatu mažiau nei anksčiau
„Valstiečiai“ 2019 metų Savivaldybės tarybos rinkimuose gavo keturis mandatus. Tačiau prie jų frakcijos pernai prisijungė P.Kuizinas. Šie rinkimai turėjo nuliūdinti „valstiečius“, nes gavo rinkėjų balsų tik trims mandatams. Dabar Tarybos „valstiečių“ frakcijoje yra šie nariai: Petras Kuizinas, Imantas Motiejūnas, Remigijus Puplauskas, Vilma Rumšienė, Algirdas Tarvainis. Į naują Tarybą išrinkti I.Motiejūnas, R.Puplauskas, V.Rumšienė. Taigi „valstiečiai“ į Tarybą neatnešė nė vieno „naujo veido“.

Liberalai liko basi ir pliki
Dabartinėje Taryboje veikia frakcija „Už Telšius“. Ją sudaro Tomas Lekavičius, Almantas Lukavičius, Kęstutis Trečiokas, Jolanta Rupeikienė, Algirdas Žebrauskas. Dabartiniuose rinkimuose jie sudarė koaliciją „Geriausias pasirinkimas“ (Laisvės partija – T.Lekavičius, nepartinis – A.Žebrauskas, Liberalų sąjūdis – J.Rupeikienė, partija „Laisvė ir teisingumas“ – A.Lukavičius ir K.Trečiokas). Koalicija nesulaukė tokios sėkmės, kokios tikriausiai tikėjosi – gavo tik tris mandatus ir į naują Tarybą išrinkti T.Lekavičius, A.Lukavičius ir A.Žebrauskas. O štai čia, manytume, patys sau koją pakišo rajono liberalai – jie Taryboje neturės nė vieno mandato.

Konservatoriams sekėsi prasčiau
Konservatoriai dabartinėje Taryboje turi du narius: Janiną Bucevičę, Mantą Servą. 2019 metais pagal konservatorių sąrašą išrinkta Giedrė Nagienė sustabdė narystę partijoje ir nebuvo įrašyta šių rinkimų sąraše. O į naują Tarybą išrinkti tik du konservatoriai – J.Bucevičė ir M.Serva. Jiedu negalės sudaryti frakcijos, nes joje turi mažiausiai būti trys nariai. Panašu, rajono konservatoriai Taryboje grįžo į jiems būdingą stagnaciją: ne vieną kadenciją jie Taryboje turėdavo tik du narius.
Ryškesnė sėkmė rinkimuose rajone nelydėjo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąrašo. Išrinkti tik du partijos nariai: Vilma Šakienė ir Gabrielė Narmontaitė. V.Šakienė Savivaldybėje nėra „naujas veidas“, kadangi daug metų dirbo Nevarėnų seniūne.
Omenyje turint Tarybos narius, pirmą kartą jais tapo R.Kumžaitė, A.Jakavičiūtė, E.Narmontas, D.Norkus, R.Vaitkus, V.Šakienė, G.Narmontaitė. Tad naujoje Taryboje matysime 18 senbuvių su „patirtimi“. O čia jau rūpestis: kokia patirtimi?
Naujoje Taryboje bent pagal dabartinius duomenis neliktų R.Juškos, K.Lečkausko, G.Ramoškienės, S.Čekanausko, L.Šedvilo, G.Nagienės, J.Rupeikienės, K.Trečioko, A.Tarvainio, P.Kuizino.

2 Komentarai

  1. Kortos rodo: per 4 metų kadenciją Telšiuose nebus pastatyta nei viena gamykla, nei vienas fabrikas! (Jei kas žino Telšiuose pastatytą kokią gamyklą per 39 metus po Sūrinės 1984-siais, informuokit viešai, padovanosiu anekdotų rinkinį „Visų Telšių merų rinkiminių pažadų rinkinys”). Gyventojų skaičius sumažės iki 16 tūkstančių (nuo 1989 iki 2021 sumažėjo 10 709 arba 34 %).
    Plungėje bus pastatyti 6 fabrikai ir gamyklos (paklaida: minus 1 arba plius 3 gamyklos, priklausomai nuo konjunktūros). Gyventojų skaičius šiek tiek išaugs – iki 20 tūkstančių (nuo 1989 iki 2021 sumažėjo 4 992 arba 22 %).
    Plungės pramonės gamyba jau dabar Telšius lenkia kelis kartus.
    Informacijos šaltinis: iškritusios kortos (kaladė nauja, nenaudota).

  2. nu ka, sveikinam katku. laimejo, bet per marytes p. plauka. gavo biski padrebeti. jei koalicija toliau taip vangiai dirbs, po 4 m. turesim nauja koalicija ir kitos partijos mera

Komentarai nepriimami.