Tryškiuose nušautas žmogus. Policija visą naktį ieškojo įtariamojo

Policija pranešė, kad kovo 20 dieną apie 21.06 val. gautas pranešimas, kad Tryškiuose, namuose, gali būti nužudytas žmogus. Deja, informacija pasitvirtino – rastas vyro (gimusio 1965 metais) kūnas su keliomis šautinėmis žaizdomis krūtinėje. Telšių apskrities policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nužudymo.
Netrukus buvo nustatytas ir įtariamasis – Pranas Muškauskas, gimęs 1977 metais. Jis pasislėpė, vyro visą naktį ieškojo didelės policijos pajėgos.
Antradienį Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Ramūnas Sarapas ir Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kastytis Šikšnys surengė spaudos konferenciją, kurioje R. Sarapas teigė, kad policijos pareigūnams, ieškant įtariamojo, talkino ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai. Įtariamojo ieškota visą naktį ir ryte.
Pranešta, kad antradienio rytą Tryškiuose nuspręsta įvesti planą „Sulaikymas“. Visi į miestelį vedantys keliai buvo uždaryti, buvo tikrinami visi norintys išvykti arba patekti į šią gyvenvietę. O apie 10 valandą, pagal gautą gyventojo pranešimą, „Aro“ pareigūnai įtariamąjį sulaikė Tryškiuose. Vyras buvo girtas – „pripūtė“ 1,82 promilės. Rastas ir neteisėtai laikomas šaunamasis ginklas. Gali būti, kad nusikaltimą vyras padarė būdamas neblaivus.
Sulaikomas vyras nesipriešino.
P.Muškauskas anksčiau devynis kartus buvo baustas administracine tvarka ir keturis kartus buvo teistas už smurtą artimoje aplinkoje, nežymų sveikatos sutrikdymą.
Policija nekomentavo, kokie santykiai siejo auką ir įtariamąjį. Tačiau pagal tuo metu turėtus duomenis, jis nebuvo nužudytojo giminaitis ar šeimos narys. LRT Tryškių seniūnas Antanas Jokubauskis pasakojo, kad ir auka, ir įtariamasis buvo pažįstami, „gyveno ganėtinai audringai. Alkoholis“.
„Delfi“ pranešė, kad P. Muškauskas jau anksčiau buvo sulaukęs žiniasklaidos dėmesio, kai buvo apkaltintas dėl žiauraus nusikaltimo. Nors vyras visą laiką tvirtino nieko nepadaręs, juo patikėjo tik apeliacinio teismo teisėjai, kai jau dvejus metus buvo praleidęs kalėjime. Mat dar 2010 metais paaiškėjo, kad dėl to pačio nusikaltimo buvo kaltinamas Saulius Pilvinis, ne vienerius metus seksualiai prievartavęs sugyventinės neįgalią seserį. Viskas prasidėjo, kai mergaitei tebuvo 12 metų. Pats jis neneigė kaltinimų, tačiau neigė padaręs nusikaltimą. „Viskas vyko abipusiu susitarimu, už tai aš jai žadėjau duoti pinigų, kad galėtų papildyti mobiliojo ryšio telefono sąskaitą“, – tokią cinišką gynybos taktiką pasirinko S. Pilvinis. Jam išsisukti nepavyko, jis buvo nuteistas 7 metų laisvės atėmimo bausme. Šioje byloje, kaip paaiškėjo, neteisingai apkaltintas buvo ir P. Muškauskas. Šiaulių apygardos teismas vyrą pripažino kaltu ir suėmė teismo salėje. Tai įvyko 2012 metų gruodžio 19 dieną. P. Muškauskas visą laiką tvirtino, kad niekaip nėra susijęs su šia istorija. Tačiau tuo patikėjo tik Apeliacinio teismo teisėjai, nusprendę, kad neįrodyta, jog jis padarė nusikalstamą veiką. Tačiau tai padaryta tik po to, kai jis jau 2 metus buvo praleidęs kalėjime. P. Muškauską išteisinantis sprendimas paskelbtas 2014 metų lapkričio 3 dieną. („KŽ“ inf.)