Stogo valymas. Kuriuo metų laiku tai daryti efektyviausia?

Stogas – viena svarbiausių namo dalių. Jei norite, kad stogo danga patikimai tarnautų daugybę metų, reikia ja tinkamai rūpintis. Daugelis vis dar galvoja, kad stogo valymas nėra būtinas, tačiau būtent ši paslauga padeda išsaugoti stogo dangos ilgaamžiškumą ir estetinę išvaizdą.

Kodėl reikia valyti stogą?

Ant namo stogo kaupiasi įvairūs nešvarumai ir jie nėra itin didelė problema. Tačiau rudeninių lapų sankaupos gali būti pavojingos – dėl vandens jose prasideda puvimo procesas, o ilgalaikė drėgmė gali pakenkti stogo konstrukcijoms. Dėl to rekomenduojamas periodinis stogo valymas pašalinant įvairius augalinės kilmės nešvarumus: lapus, samanas, kerpes ir kt.

Kita problema užklumpa žiemos laikotarpiu. Sniegas, ledas ir varvekliai sudaro dideles ir sunkias apkrovas, dėl kurių gali būti sugadinta stogo danga ar pažeisti konstrukciniai elementai. Jei sniego sluoksnis storas ar susidarė dideli varvekliai, būtinas stogo valymas – taip ne tik apsaugosite namo stogą nuo pažeidimų, bet ir patiems vaikščioti netoliese namo bus saugiau.

Stogų valymo sezonas

Stogų valymas dažniausiai atliekamas vėlyvos žiemos laikotarpiu, kai sniego yra daug arba nuo pavasarėjančios saulutės jis jau pradeda tirpti. Šio valymo metu kartu su sniegu pašalinami ir rudeniniai lapai, samanos, kiti nešvarumai – sniegas padeda juos visus „surinkti“.

Ir nors žiemos antra pusė yra geriausias laikas stogo valymui, vis dėlto griežtų apribojimų nėra – esant poreikiui galima stogą valyti ir pavasarį ar net vasarą. Žinoma, priklausomai nuo metų laiko skiriasi ir valymui naudojamos technologijos. Jei žiemą sniegas tiesiog nustumiamas, tai vasaromis stogui nuplauti naudojama moderni aukšto slėgio įranga, kuri leidžia pašalinti dulkės, purvą, dėmes, kitus nešvarumus. Stogų valymas padeda sugrąžinti namo fasadui dailią išvaizdą, nes nuplauta stogo danga atgauna savo atspalvį, atrodo tvarkingiau.

Kaip valyti stogą?

Stogo valymas – užduotis profesionalams, todėl net negalvokite užsiimti savivale, tokia veikla gali liūdnai baigtis. Valans stogus yra dirbama didesniame aukštyje, todėl tokią paslaugą gali atlikti tik specialiai apmokyti ir aukštalipio pažymėjimą turintys specialistai. Geriausia kreiptis į valymo paslaugų profesionalus – jie pasirūpins, kad jūsų namo stogas vėl žvilgėtų švara.