Virginijai Vitkauskienei – Nusipelniusio Lietuvos gydytojo apdovanojimas

Regioninės Telšių ligoninės Neurologijos skyriaus vedėja Virginija Vitkauskienė su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu po garbingo apdovanojimo įteikimo.

Praėjusį antradienį Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys iškilmingai pagerbė ir apdovanojo specialiais garbės ženklais už nuopelnus Lietuvos sveikatos sistemai daugiau nei 60 šalies gydytojų, slaugytojų ir sveikatos apsaugos darbuotojų.

Tarp 25 apdovanotų mūsų šalies gydytojų – daugiausia iš didmiesčių – Nusipelniusio Lietuvos gydytojo apdovanojimas įteiktas Regioninės Telšių ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjai Virginijai Vitkauskienei.
Sugrįžusią su garbingu apdovanojimu V.Vitkauskienę pirmiausia pasveikino ir įteikė gėlių puokštę Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė ir l.e.p. direktorės pavaduotoja Giedrė Girdvainytė.
„Tai didžiulis įvertinimas ne tik pačiai gydytojai, bet ir visai Regioninei Telšių ligoninei, garsinant mūsų sveikatos įstaigos gerą vardą Lietuvoje“,– džiaugėsi prestižinio medikų titulo suteikimu telšiškei gydytojai ligoninės vadovė. Pasak direktorės, V.Vitkauskienės energija tiesiog pavydėtina – ji darbuojasi neskaičiuodama nei savo jėgų, nei darbo valandų.
Šiuo metu ji – vienintelė neurologė ligoninėje. Visą savo gyvenimą pašventusi pacientams, nes Telšių ligoninėje dirba 43 metus, gydytoja didelį indėlį įnešė, taikydama inovatyvius gydymo metodus – viena pirmųjų ligoninėje pradėjo taikyti pažangiausią insulto gydymo metodą – introveninę trombolizę. Jos kompetencijos ir pasišventimo darbui bei profesionalumo dėka, daugybė žmonių sėkmingai grįžo į įprastą gyvenimą be jokių insulto padarinių. Ir prasidėjus pandemijai, gydytoja drąsiai ir pasiaukojančiai stojo į priekinę barikadų pusę už žmonių sveikatą ir gydė COVID-19 liga sergančius pacientus.
Gydytojos credo kilnus – padėti žmonėms bet kokiomis aplinkybėmis. Tai ne deklaratyvūs žodžiai, o kasdienis įtemptas darbas, nulemiantis daugelio žmonių likimus. Svarbiausia, kad šis pasiaukojantis – daugiau negu keturių dešimtmečių gerai žinomos visame Lietuvos Vakarų regione neurologės darbas buvo pastebėtas ir tituluotas didžiausiu gydytojo įvertinimu mūsų šalyje.
Džiaugdamasi šiuo laimėjimu, gydytoja pastebėjo, jog jis pasiektas tik darniai dirbant su visa Neurologijos skyriaus komanda.
Iškilmingame renginyje, perduodama vaizdo sveikinimą visiems susirinkusiems vakaro svečiams, premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad nusipelniusių Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų apdovanojimai yra galimybė atkreipti dėmesį, padėkoti gydytojams, slaugytojams, kitiems sveikatos apsaugos darbuotojams, tinkamai įvertinti asmenines pastangas ir kartu priminti, kad medicina – tai komandinis darbas, kuriame labai svarbu, kad kiekvienas papildytų kitą ir visi kartu galėtų kovoti už kiekvieną žmogų, kuriam reikalinga pagalba. „Dėkoju Jums ir tegul šie apdovanojimai įkvepia Jus, įkūnydami gyvenimo džiaugsmą atgavusių išgelbėtų žmonių šypsenas, kurias, tikiu, kaip didžiausią brangenybę nešiojatės savo širdyse. Linkiu Jums tvirtybės, kantrybės ir neišsenkančios energijos. Nepamirškite ir patys rūpintis savimi, palaikyti vienas kitą atliekant tokią svarbią ir atsakingą misiją. Būkite sveiki patys ir toliau padėkite Lietuvos žmonėms tokiems būti“, – linkėjo I. Šimonytė.
Sveikindamas vakaro svečius, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pažymėjo, kad šiemet šventė dviguba: prieš 105-erius metus Lietuvoje pradėta kurti ir sveikatos apsaugos sistema valstybėje. Buvo įkurtas Sveikatos komitetas, kuris padėjo pagrindus sisteminiam požiūriui į kiekvieno gyventojų sveikatą. „Per tuos 105-erius metus nueita toli. Pradėjome vos nuo kelių ligoninių ir kelių nevyriausybinių organizacijų, šiandien turime universitetines ligonines trijuose didžiausiuose miestuose, gydymo įstaigų tinklą visoje šalyje. Pradėjome 1918-aisiais metais nuo 20-ies gydytojų – taip, taip, aš nesuklydau – Nepriklausomybės aušroje Lietuvos gyventojų sveikata pradėjo rūpintis dvidešimt gydytojų – šiandien mūsų bendruomenė išaugusi iki 50-ies tūkstančių medicinos darbuotojų. Tai ant ko laikosi sveikatos apsaugos sistema? Mielieji, Lietuvos sveikatos apsaugos sistema laikosi ant tų, kurie yra kartu. Ne šiaip ant medikų, bet ant slaugytojų, ant tų gydytojų, ant tų medicinos darbuotojų, kurie yra kartu. Kurie įsiklauso ir į pacientą, ir įsiklauso vienas į kitą, kurie jaučia pagarbą ir pacientui, ir pagarbą vienas kitam, kurie yra visada kartu“,– sakė ministras.
Mūsų medicina turi kuo didžiuotis. Kiekvieno žmogaus gyvenime medikai yra itin svarbūs, o paciento vaidmenyje skirtingais gyvenimo etapais atsiduriame visi – net ir tie patys medikai. Gydytojams ir slaugytojams, nuoširdžiai atliekantiems savo darbą, kaip ir bet kuriam specialistui, svarbus paciento įvertinimas ir padėka.
Daugelis telšiškių už sugrąžintus gyvenimus dėkingi Telšių krašto dukrai Virginijai Vitkauskienei, kuri iškart, 1980 metais baigusi tuometį Kauno medicinos institutą, sugrįžo dirbti ir gyventi į gimtąjį miestą. Jai nuoširdūs sveikinimai ir Motinos dienos proga, nes Vitkauskų šeima išaugino dvi puikias atžalas. („KŽ“ inf.)