Raudonojo Kryžiaus savanorių vizitas į Žemaitijos sostinę

Grupelė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorių Telšiuose susitiko ne tik su miestelėnais, bet ir su rajono bei miesto valdžios atstovais.

Praėjusį pirmadienį Telšiuose, Turgaus aikštėje, savo veiklą pristatė ir savanoriauti kvietė per visas 60 Lietuvos savivaldybių keliaujantys Lietuvos Raudonojo Kryžiaus atstovai.

Startas Lietuvoje prasidėjo gegužės 8 dieną, kai minima Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus diena. LRKD jau ne vienerius metus puoselėja tradiciją visą gegužės mėnesį renginiais ir įvairiomis veiklomis, užsiėmimais ir iniciatyvomis paminėti šią dieną. Šiais metais viena iš iniciatyvų – Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorių ekipažo turas po Lietuvą.
Grupelė savanorių iš įvairių mūsų šalies miestų pirmadienio popietę atvyko jau aplankę Plungę. Telšiuose jie susitiko ne tik su miestelėnais, bet ir su Savivaldybės tarybos nariais Kęstučiu Gusarovu, Rugile Kumžaite, Telšių miesto seniūnu Česlovu Ubartu, Telšių socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja Daiva Navickiene.
Šiuo metu Lietuvoje veikia 15 šios organizacijos skyrių. Telšių rajone tokio nėra. Anksčiau jis veikė. Telšiai dabar priskirti Šiaulių grupei. ,,Kiekviename rajone norim turėti savanorių grupelę ir plėsti savanorišką veiklą, daugiau bendrauti su jaunimu“,– sakė Raudonojo Kryžiaus savanorystės proceso koordinatorius Karolis Jurkevičius. Jis informavo apie dar šiemet atsirasiantį trumpąjį numerį (111), kuriuo žmonės, ištikus nelaimei, galės kviestis pagalbon savanorius.
Tarybos nariai domėjosi, kuo Savivaldybė galėtų būti naudinga, kaip galima būtų plėsti savanorystę mieste ir rajone. Jie akcentavo stiprią nevyriausybinių organizacijų veiklą ir pritarė LRK vykdomoms programoms.
Raudonojo Kryžiaus tikslas – padėti kiekvienam į nelaimę papuolusiam, su skaudžiomis, netikėtomis situacijomis susidūrusiam žmogui, teikti humanitarinę pagalbą, organizuoti savanorystę, pirmosios pagalbos ir kitus mokymus.
Raudonojo Kryžiaus judėjimo pradininku laikomas šveicarų aktyvistas, visuomenininkas Henris Dunantas. Jo pradėta veikla Šveicarijoje, šiandien yra tęsiama 192 šalyse ir vienija milijonus savanorių bei darbuotojų visame pasaulyje. Laikantis pagrindinių organizacijos principų, Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijos, pasitelkus savanorius, reaguoja šalyje įvykus nelaimei, nepaisant tai, ar būtų užklupusi gamtinė stichija, ar su sveikata susijusi krizė, ar migracijos krizė, ar ginkluotas konfliktas – Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijos savanoriai ir darbuotojai teikia pagalbą ir gelbsti žmones. („KŽ“ inf.)