Naujajame turizmo sezone – kvietimas mėgautis Telšiais

Žemaitijos turizmo informacijos centro komanda su Telšių rajono meru Tomu Katkumi (viduryje).

Praėjusį penktadienį Žemaitijos turizmo informacijos centras oficialiai paskelbė 2023 metų turizmo sezoną „Mėgaukis Telšiais!“. Ta proga įstaigos kolektyvas pakvietė žiniasklaidos atstovus į vėlyvuosius pusryčius, kurių metu pasidalijo džiuginančiais praėjusių metų pasiekimais, papasakojo apie „geokešingą“ bei pristatė nuolaidų kortelę T-KUORTELĖ, kuri tą dieną buvo dalinama nemokamai telšiškiams bei miesto svečiams. Be viso to, nuo penktadienio iki pirmadienio buvo galima dalyvauti 8 nemokamose ekskursijose, kurias vedė Žemaitijos turizmo informacijos centro gidai, o sekmadienį, pirmą kartą Telšių istorijoje, įvyko sūrio gaudymo čempionatas.

Justina Lukošienė

Daug žadantis naujasis turizmo sezonas
Praėję metai Žemaitijos turizmo informacijos centrui buvo patys geriausi metai per visą įstaigos gyvavimo istoriją, mat praėjusiais metais vien Žemaitijos turizmo informacijos centre sulaukta beveik 42 000 turistų, tarpininkaujant surengtos 404 ekskursijos su gidais telšiškiams ir miesto svečiams. „Naująjį turizmo sezoną pradedame šūkiu – „Mėgaukis Telšiais!“, t. y. mėgaukis gamta, maistu, gaiviu oru, ežerų kraštu. Džiaugiamės, kad šiais metais, pradedant turizmo sezoną, nemokamai dovanojame mūsų miestelėnams ir miesto svečiams 8 ekskursijas. Grupės labai greitai užsipildė. Nors oficialiai turizmo sezoną pradedame šiandien, bet jis yra prasidėjęs ženkliai anksčiau“, – pasakojo Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius, pasidžiaugęs, kad šiais metais gidų gretas papildė dar 3 nauji gidai. Dabar telšiškiai turi net 24 gidus. „Mūsų visas kolektyvas turi gido pažymėjimus ir teisę Telšių mieste bei rajone vesti ekskursijas. Mes tuo gyvename, tiesiog degame ir be galo džiaugiamės mūsų įvairiomis edukacijomis, gražiu nameliu, kuriame įkurtas „Meškų muziejus“. Jame galima pamatyti net 5000 eksponatų“, – kalbėjo įstaigos vadovas, pridurdamas, jog šį rudnosių muziejų vien per praėjusios savaitės dvi dienas aplankė 22 moksleivių grupės.

Paslėptų „lobių“ paieškos
Skelbiant 2023 metų turizmo sezono pradžią, paskelbtas ir geokešingo „Mėgaukis Telšiais!“ startas. Geocaching (geo + ‎caching, kur gr. γεο „žemė“ + angl. cache „slėptuvė“) arba šnek. „geokešingas“ – šiuolaikinėmis išmaniosiomis technologijomis paremtas žaidimas, kurio metu žaidėjai, naudodamiesi GPS ir interneto galimybėmis, ieško paslėptų netikrų lobių. Žaidėjai palydovinės navigacijos sistemų pagalba suranda „lobių“ talpyklas, paslėptas kitų žaidimo dalyvių ar idėjos sumanytojų. Mobiliųjų programėlių generuojamame lobių žemėlapyje sužymimos slėptuvių vietos, kurios dažniausiai lankomos turistų: miestų aikštės, parkai, bažnyčios ar paminklai. „Reikia parsisiųti „Geocaching“ programėlę iš „Google Play Store/App Store“, ten gaunate nuorodas ir keliaujate po visą rajoną, ieškodami paslėptų dėžučių su lobiais. Toje dėžutėje yra knygutė, kurioje žmogus privalo pasirašyti, iš kokio miesto atvyko, datą, valandą… Tada išsirenka dovaną, kuri slepiasi toje dėžutėje. Tai gali būti ir nuolaidų kortelė T-KUORTELĖ, suvenyras, kurį pasiėmus, reikia įdėti savo suvenyrą. Prislėpėme daug tokių „lobių“ ne tik mieste, bet ir rajone. Tikimės, kad su šiuo projektu sulauksime ne tik miestelėnų, lietuvių, bet ir užsieniečių dėmesio“, – viliasi E.Vaškelevičius, pristatęs naujuosius suvenyrus (marškinėlius suaugusiems, vaikams, gertuves, rankų darbo šokoladą, raktų pakabuką su Telšių simboliu – meška), kuriuos turistai galės įsigyti atvykę į Žemaitijos sostinę.

Viena svarbiausių naujovių — T-KUORTELĖ
Naujojo turizmo sezono pristatymo proga Žemaitijos turizmo informacijos centro darbuotojai telšiškiams nemokamai išdalino per 1000 nuolaidų kortelių T-KUORTELĖ. Anot Žemaitijos turizmo informacijos centro direktoriaus E.Vaškelevičiaus, ši kortelė jos turėtojams suteikia teisę naudotis nuolaidomis ir specialiais partnerių pasiūlymais Telšių mieste bei rajone. „Nuskenavę telefonu nuolaidų kortelės QR kodą, žmonės matys, kokios įstaigos ir kiek procentų nuolaidą suteiks teikiamoms paslaugoms. Dabar turime beveik 30 partnerių. Į šią kortelę bus galima įnešti ir pinigų, todėl ji galės būti puikia dovana artimiesiems ar draugams. Tai yra naujas produktas, kuris, kaip tikimės, dar labiau skatins vietinį turizmą“, – akcentavo įstaigos vadovas, kuris savo ruožtu padėkojo Telšių rajono savivaldybės merui Tomui Katkui, palaikančiam formuojamą turizmo strategiją, bei iškilmingai įteikė pačią pirmąjį nuolaidų kortelių T-KUORTELĖ. „Mes galime drąsiai vadintis ne tik Žemaitijos, bet ir turizmo sostine. Ačiū už jūsų iniciatyvas, už tai, jog populiarinate mūsų miestą, rajoną. Mes, kaip savivalda, dar daugiau prie to prisidėsime. Nesustokite ir judėkite toliau. Tikiuosi, kad šiais metais sulauksime dar daugiau turistų“, – sakė rajono vadovas T.Katkus.

Lankstukas latvių kalba
Taip pat viena iš naujovių – pirmą kartą Žemaitijos turizmo informacijos centro istorijoje išleistas lankstukas latvių kalba. „Tai yra didžiulė rinka. Mes turime labai daug partnerių Latvijoje. Šią vasarą 8-9 turistų pilni autobusai atvyks iš kaimyninės šalies į Telšius. Mūsų užduotis yra, kad tas lankstukas būtų paskleistas po visus regionus Latvijoje, taip pat visą turistams aktualią informaciją mūsų interneto svetainėje pateiksime ir latvių kalba“, – pabrėžė Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius.

Pirmą kartą Telšių istorijoje – sūrio gaudymo čempionatas
Sekmadienį telšiškiai ir miesto svečiai buvo kviečiami dalyvauti sūrio gaudymo čempionate, kurį organizavo Žemaitijos turizmo informacijos centras. Pirmą kartą Telšių istorijoje nuo Zakso kalno buvo ridenamas tikras sūris. Čia savo jėgas galėjo išmėginti tiek dideli, tiek maži. Besiridenantį sūrį greičiausiai pagavo ir žiūrovų ovacijų sulaukė: vaikų grupėje (5-10 m.) – S.Katkus; vaikų grupėje (10-15 m.) – dvigubas čempionas K.Krapikas ir G.Maleckis; moterų grupėje – J.Vyšniauskaitė ir K.Taujanskytė; vyrų grupėje – P.Lukošius. Nugalėtojai apdovanoti medaliais, sugautais sūrais bei Žemaitijos turizmo informacijos centro dovanomis.