Penkioliktajame LIK-e atskleisti etnokultūriniai motyvai

Neseniai Žemaitės dramos teatro salėje įvyko 15-asis LIK-as, kurio  tema: „Etnokultūriniai jaunimo ypatumai“. Jame varžėsi Telšių Žemaitės,  „Džiugo“ ir Vincento Borisevičiaus gimnazijų komandos.

Simona Damanskytė

LIK-e buvo galima pamatyti vienas už kitą gražesnius, įdomesnius bei išradingesnius moksleivių pasirodymus. Gera nuotaika visus užkrėtė ir vedėjai Linas Ulkštinas bei Agnė Jakavičiutė.
Vincento Borisevičiaus (mokytoja Jūratė Valatkienė), Žemaitės (mokytoja Rasa Urbonienė) bei „Džiugo“ (mokytojos Inga Dokšienė ir Vilma Žutautienė) gimnazijų komandos turėjo prisistatyti, pristatydamos ir komandos kapitoną.
Taip pat komandų laukė klausimų-atsakymų užduotis. Moksleiviai vieni kitiems pateikė įdomių, tačiau ne pačių lengviausių klausimų, susijusių su etnokultūra, Žemaitija. Teko atlikti ir etnografinę-kūrybinę  užduotį. Jaunimui reikėjo sušokti liaudies šokį bei iš pateiktų žodžių sukurti ir padainuoti liaudies dainą. Jaunuoliai turėjo parengti ir namų darbų užduotį. Galiausiai komandos viena kitai skyrė palinkėjimus-siurprizus.
Pasirodymus vertino kompetentinga komisija: režisierė Alina Mišeikytė, Lietuvos liaudies kultūros centro specialistė tautodailei ir amatams bei Etninės kultūros globos tarybos sekretoriato specialistė Žemaitijos regionui, etninės kultūros ekspertė, Telšių rajono savivaldybės kultūros centro etnografė Sigita Dacienė bei Žemaitijos kolegijos trečio kurso kultūrinės veiklos vadybos studentės Gintarė Rimkūnaitė ir Inga Jankutė.
Renginio iniciatorės — kultūros centro režisierė Alina Mišeikytė ir Telšių švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyr.specialistė Irena Daubarienė.
Pasirodė vaikų folkloro ansamblis „Čiučiuruks“. Dainavo „Tramtatulis 2015“ diplomantės Regina ir Augustė Klingerytės.
Komandas pasveikino Savi-valdybės tarybos narė Laima Jurytė-Zakarauskienė, įteikdama gimnazijų komandų kapitonams dovanų ir linkėdama, jog ši graži idėja dar ilgai gyvuotų.
Telšių kultūros centro direktorė Birutė Juozapavičienė dėkojo LIK-o organizatorėms, mokyklų vadovams ir mokytojams, moksleiviams bei jų tėvams.
Dalyviams įteikti padėkos raštai bei prizai. Visų trijų komandų atstovai gegužę vyks į edukacinę kelionę.
Susumavus balus, paaiškėjo nugalėtojai. Komisijos nutarimu, pirmąją vietą LIK-e laimėjo Vincento Borisevičiaus komanda, surinkusi 117 taškų. Antroji —„Džiugo“ gimnazijos komanda pelnė 112 balsų, o trečioje vietoje su 106 balais liko Žemaitės gimnazijos komanda. Su tokiais balsavimo rezultatais ne visi salės žiūrovai sutiko. Tačiau kiekvienas palaikė savo favoritus, tad ir nuomonių būta visokių. Kasmet LIK-as sukelia daug emocijų, bet tai tik įrodo, kad jis visiems reikalingas bei svarbus.

Nuotraukoje: Nugalėtojų — Vincento Borisevičiaus gimnazijos komanda.