Kuo daugiau turto, tuo daugiau išlaidų

alt

altTelšių rajono savivaldybė įgyja vis daugiau turto. Neretai — sutikdama perimti iš kitų valstybinių įstaigų pastatus. Tokiu būdu norima perimti buvusio kalėjimo (Muzikos mokyklos) pastatą. Taip pat šalia jo esantį pastatą, kuriame anksčiau veikė Mokesčių inspekcija.

Alvydas Ivoncius

Abu pastatai yra Respublikos gatvėje. Priešingoje gatvės pusėje — pastatas, kuriame buvo įsikūrusi policija.
Paprašėme Telšių rajono savivaldybės administracijos paaiškinti, kam bus naudojami pastatai.
„Dėl pastatų Respublikos gatvėje. Minėti pastatai bus naudojami kitoms funkcijoms, nepriskirtoms valstybės institucijoms, atlikti. Planuojame suteikti patalpas įvairioms visuomeninėms organizacijoms (Telšių pensininkų sąjungai „Bočiai“, Politinių kalinių ir tremtinių sąjungai, Trečiojo amžiaus universitetui, neįgaliųjų visuomeninėms organizacijoms ir kitoms)“, — rašoma Savivaldybės administracijos atsakyme.
Beje, pastate, kuriame veikė Mokesčių inspekcija, dabar yra įsikūrę Socialdemokratų ir Konservatorių partijų Telšių rajono skyriai.
Buvusi Muzikos mokykla — reikšmingas pastatas miestui, susijęs su kraupia žudynių Rainiuose istorija. Įdomu tai, kad šis pastatas kadaise buvo pastatytas kaip viešbutis, tačiau vėliau paverstas kalėjimu.
Sovietiniais laikais sunaikintas autentiškas pastato fasadas. Jį atkurti yra siūlęs architektas Algirdas Žebrauskas, tačiau anuomet rajono valdžia nesiryžo tokiam darbui skirti pinigų.
Taigi Telšių visuomeninėms organizacijoms bus proga gauti patalpas. Vis dėlto pastatus reikia remontuoti.
2014 metų rugsėjo pirmoji diena. Prie buvusio policijos pastato iškilmės: rėžia kalbas rajono vadai, džiūgauja senajame pastate ir naujai pastatytame priestate įsikūrusių Muzikos ir Vaikų dailės mokyklų pedagogai bei mokiniai ir jų tėveliai. Deja, šis vaizdelis pramanytas, taip turėjo būti, jei politikai būtų ištesėję neatsakingai žarstytus pažadus. Dabar gi matome likusią dalį senojo policijos pastato. Dalis nugriauta. Taigi tiek tepadaryta, pamiršus iškilmingą rinkiminį pažadą, kad 2014 metų rugsėjo pirmąją čia jau veiks iš Muzikos ir Vaikų dailės mokyklų sukurta Menų mokykla.
Politikų pažadas bus netesėtas dar ne vienerius metus. „Kalvotoji Žemaitija“ Savivaldybės administracijos paklausė, kiek išleista pastato rekonstrukcijai pinigėlių ir kiek jų dar reikėtų, kad galiausiai būtų rekonstruotas senasis pastatas ir šalia jo pastatytas naujas.
Štai ką atsakė Savivaldybės administracija: „Projekto „Pastato, esančio Respublikos g. 28, modernizavimas pritaikant Menų mokyklos reikmėms“ vertė — 3 457 440 Eur. Rekonstrukcijos darbams atlikti skirta per 300 tūkst. Eur. Manoma, kad projektas gali būti įgyvendintas per 3,5-4 metus“.
Įdomu tai, kad už skirtus pusę milijono litų ankstesniais metais sugebėta tik nugriauti dalį senojo policijos pastato. Kaina už nugriovimą nemenka. Kas bus padaryta šiemet, dar pamatysime. Jeigu rajono valdžia projektui tesugebės kasmet gauti tiek pinigų, kiek pernai ir šiemet, tikėtis, jog Menų mokykla Respublikos gatvėje pradės veikti už ketverių metų, naivoka. Per dvejus metus gauta tik 300 tūkst. eurų.
Jei bus sugebama gauti tik tiek pinigų, Menų mokyklai pastatyti prireiks vienuolikos metų. Vadinasi, vėl turėsime kažką panašaus į ilgai užsitęsusią Kultūros centro ir Karolinos Praniauskaitės bibliotekos, Ubiškės sporto salės pastatų rekonstrukciją.
Problema ta, kad šis projektas kol kas finansuojamas tik iš vadinamosios Valstybės investicijų programos. Paprastai iš jos objektams beveik niekada neskiriama visa suma iš karto. Dar blogiau — trupinama po kelis šimtus tūkstančių litų. Gal rajono vadovai sugebės iš Vyriausybės išpešti daugiau pinigų? Bent ankstesnė jų veikla ir pastangos neliudija turint tokių sugebėjimų. Savivaldybės administracija numatė teikti paraišką Europos Sąjungos paramai gauti. Jei pavyktų, laukti vienuolika metų, kol įvyks Menų mokyklos atidarymo iškilmės, nereikėtų.
Į buvusios žydų rabinų aukštosios mokyklos pastatą Iždinės gatvėje numatoma perkelti Civilinės metrikacijos skyrių ir įrengti žydų kultūros muziejaus ekspoziciją. Deja, dar pernai Savivaldybės administracija atsisakė milijonų litų Europos Sąjungos paramos šiam pastatui rekonstruoti.

Nuotraukoje: Anot politikų pažadų, čia jau 2014 metų rugsėjo pirmąją turėjo vykti  Menų mokyklos atidarymo iškilmės. Bet, panašu, tokių iškilmių ilgokai  lauksime.

Lauko dailylentės