Telšiškių iniciatyva: „Mes galime išgelbėti gyvybę“

Telšių miesto arenoje įvyko Pirmosios pagalbos teikimo mokymai „Skubi pagalba nukentėjusiajam. Mes galime išgelbėti gyvybę“. Mokymus suorganizavo Telšių rajono savivaldybė ir Visuomenės sveikatos biuras kartu su Kauno klinikų Skubiosios medicinos pagalbos centru. Ta proga išleistas ir visiems išdalintas lankstinukas, kuriame pateikta informacija apie pirmąją pagalbą sustojus širdžiai, užspringus, nudegus bei įvykus traumoms.
Mokymuose dalyvavo Telšių rajono savivaldybės vicemeras Kęstutis Gusarovas, Administracijos direktorius Saulius Urbonas, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėja Danutė Mažeikienė, Telšių visuomenės sveikatos biuro vadovas Aurelijus Laurinavičius, Tarybos nariai bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos Vaikų ligų skyriaus vadovė dr. Laimutė Vaidelienė.
Mokymus vedė Kauno klinikų Skubiosios medicinos pagalbos centro vadovas dr. Kęstutis Stašaitis kartu su pagalbininkais. Iš pradžių jis pateikė naujausią informaciją apie tai, kaip išgelbėti nuo mirties žmogų, kai sustoja širdis, užspringus, nudegus bei suteikti pirmąją pagalbą, įvykus įvairioms traumoms, o po paskaitos parodė, kaip praktiškai padėti nukentėjusiam asmeniui.  
Renginio ir informacijos sklaidos globėja Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė įsitikinusi, kad dalies mirčių galėtų išvengti, jei kiekvienas sumanus žmogus laiku, dar prieš atvykstant kvalifikuotam medicinos personalui, suteiktų tinkamą pirmąją pagalbą. „Kai kuriems sužeidimams ar ligos simptomams nustatyti bei pagelbėti nukentėjusiam žmogui nereikia net specialios įrangos ar medikamentų, o užtenka tik pirminės pagalbos žinių bei įgūdžių. Išmokę suteikti pirmąją pagalbą, sugebėsite geriau orientuotis kritinėse situacijose, žinosite, kaip sumažinti nelaimės padarinius ar netgi išgelbėsite savo ir kitų gyvybes“,— kalbėjo ji, drauge su visais dalyvaudama praktiniuose užsiėmimuose.
Vaikų ligų klinikos Vaikų ligų skyriaus vadovė dr. L.Vaidelienė pasidžiaugė telšiškių iniciatyva supažindinti jaunimą su pirmosios pagalbos teikimu. „Jūs pirmieji Respublikoje surengėte tokius mokymus ir tuo pavyzdžiu turėtų sekti kitos šalies savivaldybės“,— kalbėjo medikė.
Mokymuose dalyvavo 300 moksleivių ir mokytojų iš Varnių Motiejaus Valančiaus, Telšių Vincento Borisevičiaus, Žemaitės, „Džiugo“, Tryškių Lazdynų Pelėdos ir Luokės gimnazijų, „Germanto“ ir „Atžalyno“ pagrindinių mokyklų bei gausus būrys aktyvių miestelėnų ir politikų. Po mokymų visus dalyvius ir svečius šauliai pavaišino gardžia kareiviška koše. („KŽ“ inf.)