Ligoninės laboratorijoje — kokybiški ir pažangūs tyrimai

Visą parą. Be poilsio ar išeiginių dienų. Tokiu darbo grafiku dirba VšĮ Regioninės Telšių ligoninės Klinikinė diagnostikos laboratorija. Nors šios laboratorijos darbas paprastam pacientui mažai matomas, net nepastebimas, tačiau gydymo procesui — itin svarbus.
Lina Dijokienė

Kolektyvas
„Pagrindinis laboratorijos tikslas — teikti kvalifikuotas laboratorinės diagnostikos asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tiksliai, greitai ir kokybiškai atlikti laboratorinius tyrimus, reikalingus ligonių būklei įvertinti, diagnozuoti ir gydyti“,— sako Klinikinės diagnostinės laboratorijos vedėja Natalja Petrulienė, akcentuodama, jog šiame darbe ypač svarbu pareigingumas, kruopštumas ir tikslumas.
Visomis šiomis savybėmis apdovanotas laboratorijos kolektyvas. Čia dirba laboratorijos gydytoja Marija Paulauskienė, vyresnioji laborantė Edita Jurevičienė, klinikos laborantės Silva Stonkienė, Nijolė Bendikaitė, Rita Riškienė, Regina Gusarovienė bei Aldona Zakarauskienė. Kad šiame ligoninės skyriuje vyrautų tvarka ir švara, visomis išgalėmis prisideda pagalbinės darbuotojos Genė Valavičienė ir Vilija Steckytė.
Vedėja pasakojo, kad kasdienis darbas laboratorijoje itin kruopštus ir atsakingas — net ir nedidelė klaida gali būti lemiama. Juk žmogaus sveikata — neįkainojamas dalykas, tad viskas, kas su tuo susiję, labai svarbu.

Greitai ir atsakingai
Laboratorijos vyresnioji laborantė Edita Jurevičienė, pristatydama veiklą, pasakojo, kad labai svarbu, jog pacientai turi būti tinkamai pasiruošę tyrimams. Prieš imant mėginius tirti, būtina žinoti, kad reikia būti nevalgiusiam, nerūkiusiam, gerai išsimiegojusiam, nevartojusiam tam tikrų medikamentų. Svarbu ir laboratorijos darbuotojų atsakingumas, darbštumas ir sąžiningumas. Čia negali būti jokių nuolaidų žmogiškosioms silpnybėms. Pasak pašnekovės, darbas Klinikinėje diagnostikos laboratorijoje ne tik atsakingas, bet ir sunkus: daug jėgų pareikalauja budėjimai visą parą, kai laborantas turi aptarnauti visų Regioninės Telšių ligoninės skyrių pacientus. Žinoma, jog daugiausia bendradarbiavimo būna su kolegomis iš Priėmimo–skubios pagalbos skyriaus. Taip pat nemažai laboratorijos paslaugų nedelsiant prisireikia ir Reanimacijos ar Vidaus ligų bei kitų skyrių pacientams.
Pašnekovės tikino, jog Klinikinės diagnostinės laboratorijos darbuotojoms tenka nuolat tobulėti, plėsti ir gilinti savo žinias: kaskart modernėjant laboratorijos įrangai, atitinkamai turi būti pasiruošęs ir darnus kolektyvas, nuolat keliantis kvalifikaciją, besidomintis savo srities inovacijomis.
„Mūsų laboratorijos kolektyvo kompetencija įvairiuose kursuose jau ne kartą buvo pateikta kaip pavyzdinė“,— teigė laboratorijos vedėja N.Petrulienė.

Dėmesys kokybei
„Mūsų teikiamos laboratorinių tyrimų paslaugos kokybiškos, kvalifikuotos, pagrįstos pažangiausiomis technologijomis. Mes garantuojame, kad procedūros atitinka tarptautinius standartus, stengiamės užtikrinti labai aukštą rezultatų kokybę, kad tyrimų užsakovai būtų absoliučiai patenkinti. Mūsų veiklos prioritetas — greitas kokybiško rezultato pateikimas“,— aiškino laboratorijos vedėja.
Ji akcentavo, kad Klinikinė diagnostinė laboratorija teikia tik Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos licencijuotas laboratorinių tyrimų paslaugas. Skyriuje įdiegta kokybės valdymo sistema. Ji apima dokumentų, medicininės įrangos ir priemonių valdymą, laboratorijų darbo efektyvumo ir organizacinių poreikių reguliavimą. Ši sistema sumažina klaidų galimybę bei užtikrina kokybiškų paslaugų teikimą. Be to, Regioninės Telšių ligoninės Klinikinė diagnostinė laboratorija dalyvauja ir išorinio laboratorijų kokybės vertinimo programose.
Šiame ligoninės skyriuje įdiegta laboratorinė informacinė sistema (LIS). „LIS valdo laboratorinių procesų metu atsiradusių duomenų gavimą, vykdymą ir saugojimą. Tai užtikrina greitą, kokybišką ir tikslų tyrimų rezultatų pateikimą gydančiam gydytojui ar užsakovui“, — teigė N.Petrulienė.

Tyrimų įvairovė
Klinikinės diagnostikos laboratorija aprūpinta modernia ir patikima laboratorine įranga. Instaliuota penkiolika automatinių ar pusiau automatinių analizatorių, veikiančių pagal pažangiausias matavimo technologijas. Naujagimių ir vaikų kraujo mėginiams vertinti pritaikyti naujos kartos hematologiniai analizatoriai, naudojantys minimalų kraujo kiekį.
Regioninės Telšių ligoninės Klinikinės diagnostikos laboratorijoje veikia du padaliniai. Bendrajame klinikiniame atliekami hematologiniai (automatizuotas bendras kraujo tyrimas–eritrocitai, leukocitai, trombocitai, hemoglobinas ir kt., eritrocitų nusėdimo greitis, mikroskopinis leukocitų formulės, trombocitų, retikuliocitų skaičiavimas), bendraklinikiniai (tiriami įvairūs kūno skysčiai, išmatos, skrepliai, imunohematologiniai ir bendrieji citologiniai tyrimai). Klinikinės chemijos padalinyje atliekami klinikinės chemijos (t. y., angliavandenių, baltymų, riebalų, pigmentų, fermentų, mineralinių medžiagų apykaitos, kraujo krešėjimo sistemos tyrimai), imunologiniai hormonų, vėžio žymenų, infekcinių, lytiniu keliu plintančių ligų tyrimai.

Paslaugos visiems
Per parą šioje laboratorijoje atliekama apie 300 tyrimų. Čia analizuojami konsultacinės poliklinikos pacientų, ligoninėje besigydančių ligonių tyrimai, teikiamos tyrimų paslaugos sveikatos priežiūros įstaigoms, sudariusioms sutartis su ligonine dėl laboratorijos paslaugų teikimo. Klinikinė diagnostinė laboratorija gali aptarnauti visus Telšių rajono gyventojus. Pacientams, kurie neturi nukreipimo, tačiau norintiems išsitirti, yra suteikiamos mokamos paslaugos.
„Dėl laboratorijoje instaliuotos modernios diagnostinės aparatūros bei įdiegtų automatizuoto valdymo ir informacinių technologijų sistemų galime greitai ir kokybiškai ištirti, atlikti platų asortimentą tyrimų, reikalingų profilaktiniams sveikatos patikrinimui ar įvairių ligų ankstyvajai diagnostikai. Kraują iš venos ar iš piršto greitai ir kokybiškai paimsime pačioje laboratorijoje“,— sakė laboratorijos vedėja N.Petrulienė.

Paslaugų teikimo tvarka
Ėminiai laboratoriniams tyrimams imami ir priimami Kalno g. 40, Telšiuose, VšĮ Regioninės Telšių ligoninės 1 aukšte, kraujo paėmimo kabinete Nr. 109 darbo dienomis nuo 7.30 iki 15 valandos.