Telšiuose padidės konkurencija šilumos ūkyje

UAB „Biozona“ įrengs mieste dar vieną Žemaitės gatvės kvartalinę katilinę. Jai pradėjus veikti, mieste turėtų padidėti konkurencija tarp šilumos energijos gamintojų.
Primename, kad miesto šilumos ūkis išnuomotas UAB „Litesko“ penkiolikai metų dar 2000 metais.Pasibaigus nuomos laikotarpiui, sutartis pratęsta dešimčiai metų ir baigsis galioti 2025 metais.
Kol kas Telšiuose vienos kilovatvalandės kaina yra viena didžiausių Lietuvoje. Šilumos energiją mieste gamina UAB „Litesko“ filialas „Telšių šiluma“, UAB „Žemaitijos energija“ ir UAB „Biozona“. Pastarosios katilinė, naudojanti biokurą ir dujas, įsikūrusi S.Dariaus ir S.Girėno kvartale, kurio šilumos tiekimo sistema nėra sujungta su likusios miesto dalies šilumos tinklais. Pasak „Biozonos“ direktoriaus Alfredo Vauro, dujų katilą įjungti reikia tik šaltesniais orais, kai nepakanka vien biokuro katilo pajėgumų. „Žemaitijos energijos“ katilinė kurui naudoja vien biokurą, „Telšių šiluma“ turi biokuro ir dujų katilus.
Be šilumos energijos gamybos, „Telšių šiluma“ tiekia gyventojams, įstaigoms ir įmonėms šilumos energiją bei karštą vandenį.
Iš nepriklausomų šilumos energijos gamintojų — „Biozonos“ ir „Žemaitijos energijos“ — „Telšių šiluma“ privalo supirkti šilumos energiją, jei ji yra pigesnė nei jos pačios katilinėje pagaminama. „Biozonai“ įrengus Žemaitės gatvės kvartalinę biokuro katilinę, konkurencija tarp šilumos energijos gamintojų padidės. „Litesko“, nors tiekia šilumos energiją ir karštą vandenį, privalo dalyvauti konkursuose dėl šilumos energijos pardavimo.
Pasak UAB „Biozona“ direktoriaus Alfredo Vauro, naujoji katilinė bus 4 MG galingumo. „Tokio pajėgumo pakaks, kad mieste būtų galima šimtu procentų tiekti vien biokuru pagamintą šilumos energiją“,— mano A.Vauras. Jis sakė, kad katilinę baigti įrengti tikimasi vasarą. Pastate, kuriame bus įrengiama katilinė, ji veikė prieš keliasdešimt metų. Po 2000 metų, kai „Litesko“ išsinuomojo miesto šilumos ūkį, imtasi didelių pertvarkymų. Kai kurios miesto dalys buvo sujungtos į bendrą šilumos energijos ir karšto vandens tiekimo sistemą, uždarytos Žemaitės ir Sedos gatvių kvartalinės katilinės, nutiesta naujų šilumos tinklų, pastatytas pagrindinėje katilinėje Luokės gatvėje biokuro katilas.
Jei po penkių metų Savivaldybės taryba nuspręs perimti šilumos ūkį, jos kontroliuojama įmonė „Telšių šilumos tinklai“ turės konkuruoti su nepriklausomais šilumos energijos gamintojais, kurių katilinės naujesnės ir modernesnės. („KŽ“ inf.)

Reklama: elektrinės šildomos grindys

1 Komentaras

  1. Buvo pranešta, kad esame permokėję už šildymą UAB Litesko apie 400 000 eur. Kodėl niekas nepraneša kaip gražins tuos pinigus?

Komentarai nepriimami.