Nesuklyskime: poligono grėsmė dar nenuslopusi

Diana Lopaitienė.

Krašto apsaugos ministerija paskelbė neva prašanti, kad numatytos teritorijos kariniam poligonui Telšių, Akmenės ir Šiaulių rajonuose būtų išbrauktos iš Lietuvos teritorijos bendrojo plano. „Kalvotoji Žemaitija“ primena, kad minėtuose rajonuose susibūrė iniciatyvinės grupės, kurios priešinasi įsteigti karinį poligoną. Paprašėme iniciatyvinės grupės narės DIANOS LOPAITIENĖS pakomentuoti Krašto apsaugos ministerijos pranešimą ir kitas poligono steigimo aplinkybes.

Alvydas Ivoncius

— Kaip Jūs vertinate Krašto apsaugos ministerijos pranešimą? O gal tai tik viešųjų ryšių manevras nukreipti dėmesį, leisti nuslūgti pasipiktinimui ir visuomenininkų iniciatyvoms? Juk taip pat buvo pranešta, kad bus ieškoma kitos vietos. O jei neras, tai juk gali grįžti prie ankstesnio sumanymo, pareikšdami „Peržiūrėjome visą komodą, bet nieko geriau neradome“.
— Praėjus aštuonioms dienoms po pranešimo paskelbimo, paskambinau į Aplinkos ministeriją ir sužinojau, kad jie negali išbraukti rezervuotų teritorijų iš Lietuvos teritorijos bendrojo plano konkretizuotų sprendinių, nes 2020 metų birželio 4 dieną Seimas nutarimu patvirtino Lietuvos Respublikos teritorijos bendrojo plano valstybės teritorijos erdvinio vystymo kryptis ir teritorijos naudojimo funkcinius prioritetus (projektas Nr. XIIIP-4277 (2)).
Eilinį kartą liekame apgauti: pažadėjo — patiešijo, nevykdė — nesugriešijo. Kaltų nėra, atsakingų irgi nėra. Taip, per visą žiniasklaidą nuvilnijo žinia, kad atšaukta teritorijų naujam poligonui rezervacija Vakarų Žemaitijoje. Džiugu, bet dar ne pabaiga — laukiam oficialaus rašto iniciatyvinei grupei iš Krašto apsaugos ministerijos.
— Telšiuose būta įvairių investicijų, dėl kurių vietos visuomenė ir vietos politikai abejodavo. Investuotojai ne kartą savo ketinimus įvyniodavo į gražius „saldainių popieriukus“, bet jie dengdavo visai kitokį turinį. Taip buvo žadami kino teatras, ledo arena, bet turime vien gremėzdiškus prekybos centrus. Ne tik Krašto apsaugos ministerija, o ir kai kurie vietiniai politikai, net seniūnų lygio valdininkai išsižioję, tarsi alkanos varnos duonos plutos, laukia to poligono: neva bus nutiesti keliai, įsteigta bene šimtas darbo vietų, pakils rajono ekonomika ir panašiai.
— Keistai skamba ministerijos pranešimo teiginiai, kad šalia poligono „auga nekilnojamojo turto poreikis ir vertė“. Oficialiame atsakyme iniciatyvinei grupei ta pati ministerija teigia: „Krašto apsaugos ministerija neanalizuoja nekilnojamojo turto kainų pokyčių ir nekaupia tokios informacijos, nes tai nėra Krašto apsaugos ministerijai ar krašto apsaugos sistemai teisės aktais priskirtoji funkcija.“ Tai kaip čia taip? Dar sausio pirmomis dienomis nieko nežinojo apie poligono kaimynystėje esančio nekilnojamojo turto kainas, o jau vasario 1 dieną žino?

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 16 (10328)

 

3 Komentarai

Komentarai nepriimami.