„Džiugo sakmės“ subūrė Lietuvos tautodailininkus

IV Respublikinės taikomosios tautodailės konkursinės parodos „Iš Džiugo sakmių“ nugalėtoja keramikinių darbų autorė Genia Vaičikauskienė iš Utenos rajono, Subačiaus.

Praėjusį ketvirtadienį Žemaitės dramos teatre įvyko IV Respublikinės taikomosios tautodailės konkursinės parodos „Iš Džiugo sakmių“, skirtos kultūrologei Irenai Seliukaitei atminti, laureatų pagerbimo šventė.

Algirdas Dačkevičius

Nuskambėjus Telšių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ dainai, kurią atliko Augustė Klingerytė, Jokūbas Beržinis ir Aušrinė Beržinytė, renginio dalyvius pasveikino jo vedėjas — aktorius Jokūbas Bareikis. Jis į sceną pakvietė rajono merą Kęstutį Gusarovą, kuris pasidžiaugė kūrybinių darbų įvairove ir gausa.
Renginio vedėjas priminė, jog šių metų parodoje eksponuojami 762 taikomosios tautodailės kūriniai, kuriuos pristatė 137 menininkai iš visos Lietuvos — ne tik tautodailininkai, meno kūrėjai, bet ir pradedantieji, puoselėjantys liaudies meno tradicijas.
Po sceną kaip vijurkas sukosi Telšių kultūros centro etnografė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Telšių skyriaus pirmininkė Sigita Dacienė, nes net 28 Lietuvos savivaldybių atstovams reikėjo įteikti dovanų maišelius, kurie vėliau perduoti kiekvienam parodos dalyviui. Įsteigta ir 14 paskatinamųjų prizų.
Pagaliau atėjo metas paskelbti laureatus. Juos išrinko autoritetinga komisija: pirmininkas — Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas, dailininkas Jonas Rudzinskas, nariai — humanitarinių mokslų daktaras, menotyrininkas Vytautas Tumėnas (Lietuvos istorijos institutas), doc. dr. Liepa Griciūtė-Šverebienė (Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetas), Aldona Kuprelytė (Žemaitijos nacionalinis muziejus) ir Aušra Misiūrienė (Telšių kultūros centro dailininkė).
Pirmąja vieta įvertinta keramikinių darbų autorė Genia Vaičikauskienė iš Utenos rajono, Subačiaus, antrąja — Vytautas Rauktys iš Šilutės rajono (medžio dirbiniai), o trečiąja — audėja Vilija Šūmakarienė iš Vilkaviškio. Laureatė apdovanota ne tik pagerbimo raštu, bet ir 1000 eurų premija, o antrosios ir trečiosios vietų laimėtojai — atitinkamai 500 ir 300 eurų premijomis.
Šventinę nuotaiką savo atliekamomis dainomis kūrė ne tik aktorius Jokūbas Bareikis, bet ir „Čiučuruko“ solistė Rusnė Zakaitė, folkloro ansamblio kapelos muzikantai, žemaitišku pasakojimu „Lapė i spastaa“ visus sužavėjo Miglė Jokubauskaitė. Renginiui baigiantis, parodos organizatorė Sigita Dacienė su savo bičiulėmis užtraukė žemaitišką dainą, prie kurios prisijungė visi salėje buvę tautodailininkai.
Šį vertingą projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Telšių rajono savivaldybė. Išleistas katalogas primins turiningą parodą „Iš Džiugo sakmių“.