Baltijos kelio stiprybė — tautų ir kartų vienybėje

Prieš 32 metus Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių gyventojai stojo į gyvą grandinę ir susikibo rankomis Baltijos kelyje. Tąkart 650 km ilgio grandinę sudarė du milijonai žmonių, kurie parodė nenugalimą laisvės troškimą ir vienybę. Minint 32-ąsias Baltijos kelio metines, rugpjūčio 23 d. telšiškiai, kaip ir kasmet, šį svarbų istorinį įvykį paminėjo Katedros aikštėje, skambant gyvai muzikai.

Justina Lukošienė

Renginį vedė Telšių kultūros centro režisierė Alina Gintalienė, kuri pastebėjo, jog vienybė ir brolybė yra visų mūsų kraujyje ir širdyse. „Reikia tik leisti sau ir kitiems tai pajusti“,— sakė Alina Gintalienė.
Po jos žodžių nuskambėjo Baltijos kelio himnas „Bunda jau Baltija“. Istorija tapusią dainą atliko Telšių kultūros centro vokalinė studija „Šaltinis“ (vad. Ernesta Dargužienė) bei atlikėjai Rimantas Būta, Ernesta Dargužienė ir Gintaras Vaitkaitis.
Po to sveikinimo žodį tarė Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas. „Baltijos kelias — tai ne tik Lietuvos, Latvijos ir Estijos tautų solidarumo ženklas, bet ir simbolis, kuris įrodė tautų valią ir nubrėžė Baltijos valstybių kelią. Du milijonai žmonių tvirtai išreiškė savo poziciją — atkurti nepriklausomybę ir tai padarė sutelkę visas kartas: senelius, tėvus, vaikus“,— kalbėjo rajono vadovas bei pridūrė, kad šią dieną taip pat yra minimos Molotovo-Ribentropo pakto ir jo slaptųjų protokolų pasirašymo metinės. Pasak jo, ši tamsioji istorijos pusė yra priešybė šviesiai Baltijos kelio didybei. „Esame laimingi, būdami šiandieninės laisvos Lietuvos dalimi. Linkiu mylėti laisvę ir palaikyti kitas už laisvę kovojančias tautas“,— linkėjo Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas.
LR Seimo narys Valentinas Bukauskas apgailestavo, jog minėjime susirinko mažai žmonių, ypač augančios kartos atstovų. Politikas ragino nepamiršti mūsų visų istorijos ir džiaugtis, kad šiandien esame laisvi. „Baltijos šalys yra daug kam pavyzdys. Dauguma kitų šalių nori būti tokios kaip Lietuva. Mes tikrai visko turime, tik galbūt kartais pavydime ir nepagalvojame, kiek mes daug turime. Būkime susikibę, saugokime ir globokime vienas kitą“,— akcentavo Valentinas Bukauskas.
Žemaičių muziejaus „Alka“ istorikė Janina Bucevičė į Baltijos kelią pažvelgė iš istorinio rakurso, teigdama, kad esame išdidi ir laisvę mylinti tauta. „Mes šiandien, nepaisant visko, prisimename ir nacių, ir sovietų lageriuose nužudytus mūsų tautiečius, mūsų bendrapiliečius žydus. Prisimename šimtus tūkstančių tremtinių, kurie kentėjo Sibire. Prisimename ir didžiuojamės partizanais, kovojusiais beveik 10 metų su sovietine imperija už mūsų laisvę. Prisimename drąsius disidentus, nebijojusius sakyti tiesą sovietiniame lageryje“,— dėstė istorikė ir pabrėžė, kad šiandien esame laisvi dėka mūsų senelių, tėvų, kurie kovojo už laisvę. Anot jos, žemaičiai jau nuo Durbės mūšio laikų žino, kad drąsa gimdo nugalėtojus, o vienybė — nenugalimuosius, ką paliudijo ir Baltijos kelias bei visa mūsų kova už laisvę.
Po kalbų ir sveikinimo žodžių muzikinių kūrinių visiems susirinkusiems dovanojo Telšių kultūros centro vokalinė studija „Šaltinis“ bei atlikėjai Ernesta Dargužienė, Rimantas Būta ir Gintaras Vaitkaitis.