Naujame teatro sezone — klasikos ir modernizmo dermė

Iš kairės: Telšių Žemaitės dramos teatro programų organizatorė, aktorė Aistė Korkadinovaitė-Šiaudkulienė, režisierius iš Sakartvelo Badri Tserediani, choreografė Ina Levickienė, režisierė Laimutė Pocevičienė ir aktorė Margarita Bladženauskaitė.

Telšių Žemaitės dramos teatre, artėjant naujam kūrybiniam sezonui, teatralai surengė spaudos konferenciją. Nors šiuo metu kultūros įstaiga neturi vadovo, teatro darbuotojų kūrybinė komanda su entuziazmu laukia naujo sezono, kuris, kaip teigiama, prasidės su trenksmu.

Justina Lukošienė

Pirmą kartą Telšiuose — profesionalaus šokio festivalis „ŠOK’as“
Telšių Žemaitės dramos teatro programų organizatorė, aktorė Aistė Korkadinovaitė-Šiaudkulienė pirmiausia pasidžiaugė profesionaliu šokio festivaliu „ŠOK’as“, kuris vyks rugsėjo 6-24 d. „Nuo rugsėjo startuojam su trenksmu ir šokiais“,— džiugiai konstatavo A.Korkadinovaitė-Šiaudkulienė.
Projekto idėjos autorė ir koordinatorė — choreografė Ina Levickienė sakė, kad šio projekto idėja yra gimusi jau seniai, gal net keletą metų atgal. „Tiesiog, ko gero, atėjo tinkamas metas rašyti šį projektą, ir džiaugiuosi, jog jis gavo finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos, taip pat prisidėjo Telšių rajono savivaldybė ir privatūs rėmėjai“,— kalbėjo I.Levickienė bei pabrėžė, kad šis festivalis — tai baleto ir šiuolaikinio šokio jungtis. Juo siekiama įvairioms visuomenės grupėms prieinamo meninio ir kultūrinio švietimo, taip pat sudaryti sąlygas kultūra besidomintiems telšiškiams įgyti naujų, praturtinančių patirčių. „Norime pateikti būtent šią meno formą, nes mūsų regione žiūrovai nemato baleto ir šiuolaikinio šokio.

Aš šią viziją matyčiau netgi plačiau, tačiau mūsų kamerinėje teatro salėje šiai dienai galime pristatyti tik kamerinius baleto ir šiuolaikinio šokio spektaklius“,— sakė festivalio organizatorė bei paminėjo, kad įgyvendinamo projekto metu buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės Telšių Žemaitės dramos teatro šokių studijos šokėjams, kurias vedė profesionalus choreografas, grupės „The Roop“ narys Marijanas Staniulėnas.

Profesionalaus šokio festivalyje „ŠOK’as“ planuojama parodyti penkis įvairių šokio žanrų spektaklius:
Rugsėjo 6 d. 18 val. — vienintelės step’o šokio trupės Lietuvoje „Funny beat“ pasirodymas „Tap dance show“. Įspūdingas step’o šokio atlikimas, žinomiausi pasaulio hitai, klasikinė muzika, persipynusi su hiphopo, džiazo bei šiuolaikinės muzikos žanrais, muzikos atlikėjai šokio judesyje. „Funny beat“ trupę sudaro keturi profesionalūs baleto šokėjai, aktoriai, choreografai.
Rugsėjo 10 d. 18 val. — šiuolaikinio šokio spektaklis „Jau ne ta“. Spektaklis gvildena moteriškumo sinergiją. Šoka Marijano Staniulėno teatras: Gintarė Vaitiekūnaitė, Kamilė Pažėraitė, Rugilė Dabrėgaitė Vidmantė Čepulytė (choreografas Marijanas Staniulėnas).
Rugsėjo 14 d. 12 val. — baleto teatro spektaklis vaikams „Saldainių fėjos“. Pilną netikėtų, spalvotų daiktų, skatinančių mažuosius žiūrovus kartu su šokėjais tyrinėti ir atrasti daug naujo apie save ir aplink supantį pasaulį, pristatys „Baltijos baleto teatras“ balete vaikams „Saldainių fėjos“. Režisierė, choreografė Marija Simona Šimulynaitė.
Rugsėjo 14 d. 18 val. — kamerinis šiuolaikinio baleto spektaklis „Vienatvės armija“. Tai šiuolaikinio baleto projektas pagal atlikėjos Bjork muziką, kurios kūryba, asmenybė, video klipai įkvėpė režisierę Mariją Simoną Šimulynaitę gvildenti šią temą Baltijos baleto teatro šokio projekte.
Rugsėjo 24 d. 18 val. — šiuolaikinio šokio spektaklis „Vasarvidžio sapnas“. Gražiausiam gyvenimo tarpsniui — jaunystei — įprasminti pasirinktas Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos šokio spektaklis „Vasarvidžio naktis“ pagal V.Šekspyro komediją „Vasarvidžio nakties sapnas“.
„Festivalio idėja — intriguoti žiūrovą, skirtinguose pasirodymuose ieškoti šokio meno rūšių skirtumų bei panašumų. „ŠOK’e“ žiūrovui atskleisime profesionaliojo šokio meno ypatybes, pabrėžiant subtilias šokio detales ir akcentuojant, kad klasika su modernizmu gali tapti vienos terpės dalyviais“,— akcentavo I.Levickienė.

8-asis Tarptautinis jaunimo teatrų festivalis „Teatras — tautos sparnai“
Šiemet Tarptautinis jaunimo teatrų festivalis „Teatras — tautos sparnai 2021“, skirtas Vytauto Mačernio 100-osioms gimimo metinėms, džiugins Žemaitijos sostinės bendruomenę nuo rugsėjo 28-osios iki spalio 1-osios. Pasak Telšių Žemaitės dramos režisierės Laimutės Pocevičienės, šiuo festivaliu siekiama atskleisti ir ugdyti jaunimo kūrybinį potencialą, įtraukiant į projektą jaunuosius menininkus, bei įrodyti, kad Vytautas Mačernis yra aktualus, gyvas ir savas tarp XXI a. Facebook’o, Instagram’o, WhatsApp’o jaunimo, nes jiems taip pat artima vienatvė ir gyvenimo prasmės ieškojimas. „Spektakliais norima įkvėpti pažinimo troškulio, kultūros, meno, poezijos, filosofijos akiračių ilgesio, pasiųsti žinutę, kad kiekvienas jaunas žmogus turi galimybę ugdyti ir atrasti save, jei turės noro ir atkaklumo. Spektakliai ir susitikimai padės spręsti jaunimo dvasinių vertybių formavimo, meno suvokimo, laisvalaikio užimtumo problemas, ugdyti kultūringą ir harmoningą, smalsią asmenybę, puoselėjančią savo šaknis. „Teatras — tautos sparnai 2021“ kūrybinėje erdvėje susitiksime su bendraamžiais, pasidalinsime patirtimi, parodysime save ir pamatysime kitus, tobulinsimės kūrybinėse dirbtuvėse“,— dėstė Laimutė Pocevičienė.

Tarptautinio jaunimo teatrų festivalio „Teatras — tautos sparnai 2021“ repertuaras:
Rugsėjo 28 d. 13 ir 18 val. — Telšių Žemaitės dramos teatro spektaklis „Karūna Poetui“, skirtas V.Mačernio 100-mečiui. Režisierė L.Pocevičienė.
Rugsėjo 29 d. 18 val. — „Dedikacija poetui Vytautui Mačerniui“. Aktorius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vytautas Bagdonas ir atlikėja kompozitorė Živilė Mackevičiūtė kvies pasiklausyti Vytauto Mačernio „Vizijų“ Žemaitės dramos teatre.
Rugsėjo 30 d. 19 val. — Telšių miesto amfiteatre muzikinis spektaklis-performansas „Laiškai Mačerniui“. Jo kūrėjai — Lietuvos muzikos ir teatro akademijos antro kurso vaidybos studentai. Spektaklio režisierius Valentinas Masalskis, kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė.
Rugsėjo 29, 30 ir spalio 1 dienomis — Teatrinės kūrybinės dirbtuvės, kurias veda aktorius ir režisierius iš Londono Michael Woodwood. Poezijos, teatro ir anglų kalbos integruotos pamokos gimnazistams.
Spalio 1 d. 13 val. — Telšių Žemaitės dramos teatro Etiudų spektaklis „Skaitome apie meilę“. Režisierė L.Pocevičienė. Integruotos literatūros muzikos, teatro, istorijos pamokos.
Šv. Mišios Katedroje už poetą V.Mačernį. Po šv. Mišių — poezijos spektaklis „Regėjimų šviesoj“. Režisierė Virginija Kochanskytė. V.Mačernio poezija, laiškai, liaudies dainos. Aktoriai: Anicetas Gendvilas, Virginija Kochanskytė, dainininkė Rasa Serra.
Festivalio metu kūrybinėje erdvėje per kokybišką ir dvasingą teatro meną susitiks užsienio ir Lietuvos teatralai, aktoriai, gerbėjai pasidalinti patirtimi, tobulėti, sužinoti, kaip ir kuo gyvena mylintis teatrą, kuriantis jaunimas Londone, Belgorode ir Lietuvoje. Festivalio dalyviai bei svečiai, bendraudami, kurdami ir stebėdami dvasingą teatro meną, susipažins su Žemaitijos sostine, jos istorija, teatrinėmis erdvėmis. Spektaklių stebėjimas, aptarimas, diskusijos, refleksijos, spaudos konferencijos, spektaklių kūrybos metodo pristatymai, teatrinės kūrybinės dirbtuvės, muzikos integracijos į poeziją, praktiniai užsiėmimai, ekskursijos po Žemaitijos sostinę, prisiminimai apie Mačernį ir poezijos skaitymai plaukiant Masčio ežeru į Žemaitijos kaimo muziejų bei Klojimo teatrą, žemaitiško paveldo gaminių degustacija, padės festivaliui tapti spalvotu ir prasmingu renginiu.
Telšių Žemaitės dramos teatro režisierė pridūrė, jog per atostogas buvo ne tik ruošiamasi naujam teatro sezonui, bet ir nemažai gastroliuojama: spektaklis „Karūna Poetui“ pristatytas Skapiškio tarptautiniame kartų teatrų festivalyje, spektaklį „Spalvuotu guzikieliu rožončios“ žiūrovai išvydo Dvarčionių meno šventėje, o rugsėjo 4 d. Telšių Žemaitės dramos teatro trupė dalyvaus trumpo metro teatro festivalyje „MEMEL FEST’21“.

Žemaitės dramos teatro repertuare — naujo spektaklio premjera
Tarp minėtų festivalių vyksta ir kiti darbai — gastrolės bei pasiruošimai kitiems spektakliams. Režisierius iš Sakartvelo Badri Tserediani kartu su aktore Margarita Bladženauskaite, režisieriumi Donatu Žilinsku ir Linu Ulkštinu stato premjerą — komedijinio žanro spektaklį „Meilė ir pinigai“, pagal prancūzų dramaturgo Marselio Berkje-Marinje pjesę. „Specialiai pasirinkome komediją, nes mūsų ankstesnis darbas — spektaklis „Liftas“ yra dramatiško žanro, tad šįkart norėjome žiūrovams pateikti „lengvesnį“ žanrą“,— pristatė režisierius bei pasidžiaugė galimybe dirbti su profesionale aktore Margarita Bladženauskaite, režisieriumi, aktoriumi Donatu Žilinsku ir Linu Ulkštinu, kurie, anot jo, dirba aistringai. Spektaklio premjerą buvo planuojama pristatyti rugsėjo pabaigoje, tačiau, dėl Žemaitės dramos teatre vyksiančių festivalių, žiūrovai ją išvys šiek tiek vėliau.
2021 m. gegužės mėnesį Telšių Žemaitės dramos teatras išleido vaikiško spektaklio, pagal V.Kupšio pjesę, „Voro galybė“ premjerą. Spektaklis rodytas Telšiuose, Varniuose ir Tryškiuose. „Atsižvelgiant į pandeminę situaciją Lietuvoje, tikimės, kad nebebus didelių ribojimų ir turėsime galimybę repetuoti, tuo labiau, kad didžioji dalis aktorių pasiskiepiję. Metų pabaigoje planuojama išleisti dar vieną spektaklio premjerą. Taip pat planuojamos išvykos-gastrolės su repertuariniais spektakliais kitose kultūros įstaigose Lietuvoje ir, žinoma, Telšių Žemaitės dramos teatre“,— informavo režisierius.
Šiemet, be naujai išleistos premjeros, režisierius D.Žilinskas su Žemaitės dramos teatro suaugusiųjų aktorių trupe dalyvavo respublikiniame teatrų festivalyje „Tegyvuoja giraitė“ Varėnoje, XXI teatrų festivalyje-konkurse „Kartu“ Kurtuvėnuose, kuriame teatro režisierius apdovanotas „Už geriausio vyro vaidmenį“, teatrų šventėje Kleboniškėse. Taip pat sulaukė įvertinimo ir XVI Lietuvos mėgėjų teatrų šventėje „Tegyvuoja teatras“, spektaklio režisierius tapo šventės laureatu „Už ryškiausio vyro vaidmenį“ spektaklyje „Vaižgantas“, pagal K.Ostrausko pjesę. Spektaklis nominuotas ir „Ryškiausio režisieriaus darbo“ kategorijoje. „2021 m. parengtos ir patvirtintos programos spektaklius „Vaižgantas“ ir „Voro galybė“ žiūrėti mokiniams, naudojant Kultūros pasą. Kviečiame nuo šių metų rudens tokia galimybe pasinaudoti Telšių rajono ir miesto mokyklas“,— ragina Telšių Žemaitės dramos teatras režisierius D.Žilinskas.
„Teatras daug dirba ir repetuoja. Šie metai yra išties kūrybingi, tad norisi teatro kolegoms palinkėti neišsenkančio kūrybiškumo ir sėkmės darbuose“,— palinkėjo Telšių Žemaitės dramos teatro programų organizatorė, aktorė A.Korkadinovaitė-Šiaudkulienė.