Menų mokyklos statyba pabrango milijonais

Pagal sutartį su „Techsiu“, Menų mokyklos statyba turėjo būti baigta šių metų spalio mėnesį. Bet matome tokį vaizdą.

Telšiuose Kultūros centro pastato, Respublikos gatvės rekonstrukcijos, Menų mokyklos statyba tarsi įstrigusių statybų simboliai. Ilgokai Savivaldybė ginčijosi su UAB „Techsis“, stačiusia Menų mokyklą, bet taip ir nebaigusia. O štai rugpjūčio 25 dieną dėl Menų mokyklos statybos pasirašyta sutartis su UAB „Pamario restauratorius“.

Alvydas Ivoncius

Nutraukė sutartį
Primename, kad UAB „Techsis“ vienašališkai pati nutraukė sutartį dėl Menų mokyklos statybos. Savivaldybės administracija, nors ir nebuvo patenkinta „Techsio“ darbu, sutarties nutraukimą skundė teismui.
Dar 2019 metų lapkričio 14 dieną „Techsis“ kreipėsi į teismą, prašydamas pakeisti (padidinti) rangos sutarties kainą ir priteisti iš Savivaldybės administracijos skolą už atliktus darbus. Pirmos instancijos teismas tenkino „Techsio“ ieškinį, o apeliacinės instancijos teismas iš dalies panaikino pirmosios instancijos teismo sprendimą ir atmetė „Techsio“ reikalavimą pakeisti rangos sutarties kainą. Teismui priėmus galutinį sprendimą dėl šalių ginčo, Savivaldybės administracija apmokėjo atsakovės išrašytą sąskaitą.

Tačiau „Techsis“ 2020 metų birželio 19 dienos raštu informavo Savivaldybės administraciją, kad vienašališkai nutraukia rangos sutartį dėl jos esminio pažeidimo: bendrovės 2019 metų liepos 31 dieną išrašyta sąskaita nebuvo apmokėta per 30 dienų. Byla buvo nagrinėjama Šiaulių apygardos ir Lietuvos apeliaciniuose teismuose: jie pripažino, kad „Techsis“ galėjo dėl nesavalaikio sąskaitos apmokėjimo nutraukti sutartį.
Su UAB „Techsis“ sutartis dėl Menų mokyklos statybos buvo pasirašyta dar 2015 metų rudenį. Menų mokykla buvo statoma ne Savivaldybės biudžeto, o vadinamosios Valstybės investicijų programos lėšomis. Jei kuriais metais pinigai nepanaudojami, jie lieka valstybės biudžete. Dėl įvairių nesklandumų, o kaip aiškino Savivaldybės administracija, dėl rangovo kaltės, 2018 metais buvo nepanaudota 102 tūkst. eurų iš skirtų 400 tūkst. eurų, 2019 metais — 161 tūkst. eurų iš skirtų 280 tūkst. eurų. 2020 metais buvo skirta 300 tūkst. eurų, jie, aišku, liko nepanaudoti. Vadinasi, Menų mokyklai vien 2018-2020 metais nepanaudota 563 tūkst. eurų — toks Savivaldybės nuostolis. Bet čia nieko keisto — pernai Respublikos gatvei remontuoti nepanaudota bene 700 tūkst. eurų.

Ketina baigti 2023 metais
Pagal 2015 metais sudarytą sutartį, bendra Menų statybos vertė turėjo būti 2 mln. 415 tūkst. eurų. Tiesa, vėliau „Techsis“ prašė Savivaldybės perskaičiuoti kainą, tačiau to nebuvo padaryta, bendrovė skundėsi teismui, bet nieko nelaimėjo. 2020 metais Savivaldybės admininistracija teigė, kad Menų mokyklos statybai iš viso buvo išleista 800 tūkst. eurų. Dabar su UAB „Pamario restauratorius“ sudarytos sutarties vertė — 3 mln. 586 tūkst. eurų. Vadinasi, kaina nuo 2 mln. 415 tūkst. 2015 metais iki naujos sutarties pasirašymo šių metų rugpjūčio mėnesį padidėjo 1 mln. 171 tūkst. eurų. Bet dar turime pridėti išleistus 800 tūkst. eurų, todėl iš viso statyba pabrango beveik 2 mln. eurų.
Pagal su UAB „Pamario restauratorius“ sudarytą sutartį, darbai turi būti baigti 2023 metų birželio 30 dieną. O pagal su „Techsiu“ sudarytą sutartį, darbai turėjo būti baigti šių metų spalio 23 dieną.
Menų mokykla statoma rekonstruojant anksčiau policijai priklausiusį pastatą bei pastatant priestatą. Mokykloje įsikurs vaikų dailės ir muzikos mokyklos.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.