Žemaitijos sostinėje sutvisko interaktyvi žaliaskarė

Kalėdinių eglučių alėja Katedros aikštėje.

Gruodžio 4 d., šeštadienį, Telšiuose įžiebta centrinė miesto eglė. Šventė dviguba, nes šiemet Žemaitijos sostinė kartu švenčia ir 230-ąjį miesto gimtadienį. Telšių miesto statusas įteisintas 1791 m. gruodžio 6 d., kai karalius Stanislovas Augustas miestui suteikė savivaldos privilegiją.

Justina Lukošienė

Šventės pradžioje visus susirinkusius su miesto gimtadieniu ir artėjančiomis šventėmis sveikino Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas, Telšių miesto seniūnas Česlovas Ubartas, LR Seimo nariai Rimantė Šalaševičiūtė ir Valentinas Bukauskas. „Šiandien sustoję džiaugiamės, kad esame kartu. Švęsdami gimtadienį, trumpam pamirškime pandemiją, buitinius rūpesčius ir atverkime širdis ramybei, gerai nuotaikai ir dovanų laukimui“,— sakė rajono vadovas bei savo ruožtu padėkojo šventės organizatoriams, verslo įmonėms, kurios yra šios šventės bendraautorės.

Renginio metu įteiktas atminimo ženklas „Už nuopelnus Žemaitijai“ AB „ORLEN Lietuva“ generaliniam direktoriui Michal Rudnicki. Šiuo ženklu įvertinami asmenys už reikšmingus, išliekamąją vertę turinčius, įsimintinus darbus Žemaitijai, už nuopelnus ir pasiekimus įvairiose veiklose, stiprinančiose Žemaitijos tapatybę, istorinę atmintį, kalbą, Žemaitijos kaip istorinės Europos žemės gyvybingumą šiuolaikiniame pasaulyje. „Šis apdovanojimas man yra didelė garbė ir didelis įsipareigojimas toliau veikti, dirbti jūsų kraštui — Žemaitijai“,— kalbėjo Michail Rudnicki bei paatviravo, kad jo protėviai buvo žemaičiai, net du iš jų XVII a. ėjo Žemaitijos seniūno pareigas. Anot įmonės vadovo, tai yra dar vienas įsipareigojimas išmokti rokuotis žemaitiškai.
Savivaldybės meras ir Telšių miesto seniūnas taip pat įteikė padėkos raštus bei atminimo dovanas asmenims, kurie miestui padovanojo natūralias egles arba prisidėjo puošiant miestą. Pagrindinė miesto eglutė į Turgaus aikštę atkeliavo iš telšiškių Danutės ir Kazio Stasiulių kiemo. Šakelės pasidabinusios ryškiomis įvairių spalvų kalėdinėmis lemputėmis. Įdomu tai, kad šiemet eglutė lauks svečių po savo puošnia skraiste su interaktyviomis staigmenomis. Katedros aikštėje įsikūrusią žaliaskarę padovanojo Svetlana Bičėvaja ir Saulius Čijauskas, tradicija tapusį miesto advento vainiką sukūrė Telšių centro „Viltis“ kolektyvas, o miesto puošybos koncepciją padėjo sukurti gėlių firmos „Skinta“ savininkė Birutė Lekavičiūtė.
LR Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė įteikė padėką Telšių „Kranto“ progimnazijos direktorei, poetei Irenai Daubarienei už žemaitiško poetinio žodžio lyg grūdo į derlią Žemaičių žemę bėrimą, puoselėjimą ir auginimą, savo kasdiene kantria veikla įprasminant garsios kraštietės, rašytojos Žemaitės gyvenimo siekius, bei sidabrinį medalį, skirtą lietuvių literatūros klasikei Žemaitei. Įpareigota Žemaičių kultūros draugijos prezidiumo nario Edmundo Žalpio, Seimo narė perdavė sveikinimus ir suvenyrą Antanui Gaudiešiui už muzikinį Žemaitijos krašto garsinimą.
Po to apdovanoti Žemaičių kalbos egzamino, kurį organizavo VšĮ Žemaitijos turizmo informacijos centras, nugalėtojai: I vieta — Vilima Meškauskienė (Telšiai), II vieta — Genovaitė Matevičiūtė (Plateliai), III vieta — Dalia Mačiuitienė (Plungė). Laureatėms dovanas įteikė „Europe Direct“ Telšiuose vadovė Auksė Valackonienė ir VšĮ Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius, kuris akcentavo, jog minėtame egzamine savo žinias pademonstravo daugiau nei 2000 dalyvių.
Telšių kultūros centro vedėjai, įsikūniję į paslaptingus, spindinčius personažus, po sveikinimo kalbų ir pasirodymų kartu su žiūrovais ir Kalėdų Seneliu įžiebė miestą šventinėmis šviesomis.
Tądien taip pat įžiebta ir Katedros aikštėje sukurta Telšiuose veikiančių įmonių, įstaigų ar organizacijų, šeimų ir draugų ratelių kalėdinių eglučių alėja, kurios tema šiemet — Telšių miesto gimtadienis, tad žaisliukuose dominuoja mylimo miesto ženklai.
Eglutės įžiebimo koncerto metu pasirodymus dovanojo Telšių kultūros centro vokalinė studija „Šaltinis“ (vad. Ernesta Dargužienė), Telšių kultūros centro šokių grupė (vad. Ina Levickienė), o šventę vainikavo Vido Bareikio ir grupės pasirodymas. Turgaus aikštėje šurmuliavo tradicinė vietinių nevyriausybinių organizacijų mugė, kvietusi įsigyti rankų darbo kalėdinių suvenyrų ir rankdarbių, o jaukiai įsikūrusiame kupole visą šventinį laikotarpį bus galima paragauti žemaitiško kulinarinio paveldo gaminių.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.