Knygos gyvena ir kitiems kuria gyvenimą

Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus bibliotekininkės (iš kairės) Monika Lukoševičienė, Zita Čioladienė ir Aušra Ubartienė.

Zitai Čioladienei biblioteka Telšiuose — pirmoji ir vienintelė darbovietė. Keitėsi įstaigos pavadinimai, keitėsi ir Zitos darbas bibliotekos skyriuose, bet visą laiką — su knyga. Dabar ji — Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė.

Algirdas Dačkevičius

Beveik keturi dešimtmečiai — bibliotekoje
Zita Čioladienė — iš Telšių krašto. Jos gimtinė — netoli Ryškėnų, Judrėnų kaime, o dabar šeima įsikūrusi Smiltinių kaime. Baigusi tuometę Telšių trečiąją vidurinę mokyklą (Dabar — „Germanto“ progimnazija), mergina įstojo į tuometę Kultūros mokyklą. Ją baigusi, ir pasuko į Telšių biblioteką.
„Su bibliotekininkės darbu nesiskiriu jau 39 metus. Pradėjau dirbti, kai bibliotekai vadovavo Adelė Matulevičienė. Apie 20 metų dirbau daug kur — Bibliografinio aptarnavimo, Skaitytojų aptarnavimo, Dokumentų komplektavimo ir tvarkymo skyriuose, o 19 metų — Vaikų literatūros skyriuje, kuris šiuo metu vadinamas Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriumi“,— pasakojo Z.Čioladienė.
Ji prisiminė senąją biblioteką ir Vaikų literatūros skyrių, į kurį buvo galima įeiti iš Respublikos gatvės. Tik tiek patogu, kad skyrius buvo pirmame aukšte, bet pačios patalpos ir erdvė toli gražu neprilygsta dabartinėms, kur įsikurta po renovacijos.
Pasak bibliotekos direktorės pavaduotojos Vidos Urnikienės, Zita — labai iniciatyvi darbuotoja. Ji ne tik gilina savo žinias, bet ir neatsisako bet kokių darbų, pavyzdžiui, be jokių skrupulų šoka ravėti rožyną, skirtą Karolinos Praniauskaitės 100-osioms gimimo metinėms.
Erdvi biblioteka padiktuoja naujas darbo formas su skaitytojais. Z.Čioladienė pastebėjo, jog vaikai tampa vis drąsesni ir žingeidesni. Pašnekovė apgailestavo, jog dėl koronavirusinės pandemijos daugelis renginių tapo virtualūs. Vis tik ir tokiomis sąlygomis praėjusiais metais bibliotekos facebook paskyroje buvo rengiamos įvairios virtualios viktorinos, parodos, žaidimai, projektai Sausio įvykiams, tremtiniams pagerbti ir kt. Žinoma, laikantis visų saugumo reikalavimų, surengta ir vadinamųjų žodinių, kompleksinių bei vaizdinių renginių.

Per metus — beveik pusšimtis renginių
Šiuo metu bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriuje, be Z.Čioladienės, dirba Monika Lukoševičienė ir Aušra Ubartienė. Darbo čia joms — iki valiai. Per praėjusius metus skyriuje surengti 45 renginiai, kuriuose dalyvavo apie 780 lankytojų, eksponuoti 633 darbai.
Birželį, kiek atsikvėpus nuo pandemijos, „Kranto“ progimnazijos šeštokai atvyko į ekskursijas. Bibliotekoje jiems surengtos netradicinės pamokos. Edukacinių ekskursijų pradinukams ir darželinukams netrūko, prasidėjus mokslo metams ir iki pat gruodžio pabaigos.
Vasarą jaunuosius skaitytojus sudomino „Fotografavimas be fotoaparato“, „Siuvame žaislus“, drauge su bibliotekos Mokymo centru surengti robotikos-lego edukaciniai užsiėmimai.
Ypač vaikams įdomu išgirsti gyvą rašytojo žodį. Vyko susitikimai ir kūrybinės dirbtuvės su Virginijumi Šidlausku, Zita Gaižauskaite, Benu Bėrantu, Vytautu Račicku, Igne Zarembaite ir kitais rašytojais. Kūrybinio ugdymo dailės užsiėmimus vaikams vedė dailininkė Asta Šimkevičienė.
Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriuje netrūko įvairaus turinio parodų. Svarbu, kad kai kurių autoriai — vaikai. Tai fotografijos paroda „Prisiminkime gražiausias projekto renginių akimirkas“, Telšių rajono moksleivių technologijų olimpiados kūrybinių darbų paroda „Kūrybos virusas“, „Ateities“ progimnazijos šeštokų piešinių paroda „Augame su menu“ ir kt.
Užėjęs bet kada į skyrių, pamatysi įvairių moksleivių eksponuojamų darbų. Ir šiais metais čia netrūksta knygos pasiilgusių vaikų. Lankantis skyriuje, viešėjo Buožėnų mokyklos-darželio daugiafunkcio centro priešmokyklinukų grupė „Smalsučiai“, kuriuos atlydėjo mokytoja Virginija Laučienė ir mokytojos padėjėja Valerija Kazlauskienė. Ir bibliotekininkės, ir pedagogės vos spėjo suktis, supažindindamos vaikus su knyga ir įtraukdamos juos į įvairiausius įdomius užsiėmimus.
Sveikintinas bibliotekininkių naujų darbo formų ieškojimas, priartinant mažuosius skaitytojus prie knygos. Tačiau tikėkime, kad ir kokios naujovės ateitų į mūsų gyvenimą, tradicinės knygos nepakeis skaitmeninė. Juk niekas negali pakeisti malonių emocijų, laikant rankose knygą ir girdint jos verčiamų puslapių šnarėjimą. Tuo labiau, kad knygos gyvenimas daug kam kuria gyvenimą. Tuo įsitikinusi beveik 40-metį bibliotekoje dirbanti Zita Čioladienė.